התקשרו אלינו 054-200-2332
דף הבית
סוגי טיפול CBT
טיפול CBT – מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי?

טיפול CBT – מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה

CBT: טיפול קוגניטיבי התנהגותי - שאלות ותשובות

CBT, או טיפול קוגניטיבי התנהגותי, זוכה בשנים האחרונות להכרה ולעדנה, אחרי שנים שבהם הטיפול הדינמי שלט ביד רמה בתחום הטיפול הפסיכולוגי. קופות החולים מציעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי כחלק ממערך השירותים הפסיכולוגיים שלהם ומטפלים רבים מציעים אותו באופן פרטי.

מה זה טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)?

טיפול מסוג זה הוא שיטת טיפול פסיכולוגי מבוססת-מחקר, המתמקדת בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים. השיטה מסייעת לטיפול במגוון רחב של הפרעות נפשיות, כולל חרדה, דיכאון, OCD, טראומה ופוביות.

CBT היא שיטת טיפול פסיכולוגי שמטרתה לאתר את המחשבות וההתנהגויות שגורמות לאדם להימנע או לקפוא במצב של חרדה. לסבול מאובססיות, להסגר כתוצאה מדיכאון וכן הלאה, ולהחליף אותן במחשבות ומעשים בריאים ופרודוקטיביים יותר. אלו בתורם, יובילו אותו לצמיחה אישית, ויקלו על תחושת החרדה שהוא חש.

השיטה מתבססת על ההנחה שניתן לפתור בעיות באמצעות טיפול במחשבות המכשילות של אדם (שינוי קוגניטיבי) ובאמצעות טיפול בדפוסי הפעולה שלו (שינוי התנהגותי).

מעוניינים שנצור קשר?

למי מתאים טיפול קוגניטיבי התנהגותי?

טיפול CBT נמצא כיעיל במיוחד עבור:

  • הפרעות חרדה (חרדה כללית, חרדה חברתית, התקפי חרדה, פוביות)
  • הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD)
  • דיכאון
  • הפרעות פוסט-טראומטיות (PTSD)
  • התמודדות עם מחשבות שליליות ודפוסי התנהגות מכשילים

איך להתמודד עם חרדה ואיך מתבצע הטיפול?

מדוע טיפול CBT כה נפוץ?

יותר מרוב הטיפולים בתחום בריאות הנפש, טיפול CBT הוא טיפול מדיד מבחינה מחקרית. ביחס לטיפולים אחרים, לשיטת CBT יש מתודה ברורה, תהליך מובנה ופרק זמן קצר יחסית שבו השינוי מתרחש. כל אלו הופכים אותו ליותר נוח למדידה ומחקר ולכן ניתן לגזור תוצאות על האפקטיביות שלו בתחומים שונים.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי מציע פתרון מובנה ובטווח זמן קצר יחסית בהשוואה לטיפול הפסיכודינמי. בנוסף הוא נותן לך, המטופל כלים להתמודדות עם הבעיות בעצמך, גם ללא עזרת המטפל. ולכן הוא הפך לחלופה מבוקשת ואטרקטיבית.

כיצד מתבצע הטיפול

איך מתבצע טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי)?

  • אבחון ראשוני – המטפל והמטופל מזהים דפוסי חשיבה והתנהגות בעייתיים.
  • פיתוח אסטרטגיות שינוי – המטופל לומד כיצד לזהות ולשנות מחשבות לא מועילות.
  • תרגול והטמעה – תרגול באמצעות משימות בית ויישום הכלים בחיי היומיום.
  • מעקב והתאמה – התאמת השיטה לפי קצב ההתקדמות של המטופל.

שיעורי בית בטיפול CBT – למה הם חשובים?

במהלך הטיפול, המטופל מקבל משימות לתרגול בין הפגישות, כמו ניהול יומן מחשבות, תרגילי הרפיה או חשיפה הדרגתית לפחדים. משימות אלו מסייעות להטמעת הכלים החדשים ולשיפור התהליך הטיפולי.

כמה זמן נמשך טיפול CBT?

משך הטיפול משתנה בהתאם לסוג וחומרת הבעיה, אך לרוב CBT הוא טיפול קצר-מועד (כ-12-20 מפגשים). במקרים מסוימים, ניתן להמשיך לטיפול פסיכודינמי להעמקה בשורש הבעיה.

התפתחות טיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT) – שלושה גלים מרכזיים

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא גישה טיפולית מבוססת מחקר שנועדה לסייע בהתמודדות עם מגוון רחב של קשיים נפשיים. כולל חרדה, דיכאון, טראומה והתנהגויות בלתי מסתגלות. שיטת הטיפול הזו עברה התפתחות משמעותית לאורך השנים, וניתן לזהות שלושה גלים עיקריים בהתפתחותה.

הגל הראשון של CBT – התמקדות בשינוי התנהגותי

הגל הראשון של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי התפתח בשנות ה-60, בעקבות ספקות שעלו לגבי היעילות של גישות פסיכודינמיות מסורתיות. בשלב זה, CBT שם דגש על טכניקות מבוססות ראיות שנועדו לשנות דפוסי התנהגות בלבד, תוך שימוש בגישות כמו התניה קלאסית והתניה אופרנטית. גישה זו הניחה שהתנהגות לא רצויה נלמדת וניתנת לשינוי דרך חיזוקים חיוביים ושליליים.

הגל השני של CBT – דגש על שינוי דפוסי חשיבה

הגל השני, שהתפתח בשנות ה-70 וה-80, הביא עמו הרחבה משמעותית של מודל CBT. בשלב זה, אהרון בק, פסיכיאטר וחוקר מאוניברסיטת פנסילבניה. הוא פיתח את הרעיון שדפוסי חשיבה שליליים ולא-אדפטיביים משפיעים באופן ישיר על רגשות והתנהגויות. הגישה החדשה שילבה עבודה עם מחשבות מעוותות, זיהוי הטיות קוגניטיביות ושינוי דפוסי חשיבה אוטומטיים – כלים שהפכו למרכזיים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי.

הגל השלישי של טיפול CBT – שילוב בין קבלה לשינוי

הגל השלישי של טיפול קוגניטיבי התנהגותי התפתח משנות ה-90 ואילך, והביא עמו שיטות מתקדמות. כגון המתמקדות בקבלה, מודעות קשובה (מיינדפולנס) והגמשת דפוסי חשיבה. שיטות אלו כוללות:

  • טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT) – פותח עבור אנשים עם קשיים רגשיים משמעותיים, תוך שילוב של קבלה עצמית עם שינוי התנהגותי.
  • טיפול מבוסס קבלה ומחויבות (ACT) – מסייע למטופלים לשנות את הקשר שלהם עם מחשבות שליליות במקום לנסות להילחם בהן.
  • טיפול קוגניטיבי מבוסס מיינדפולנס (MBCT) – שילוב של עקרונות טיפול CBT עם מיינדפולנס להפחתת חרדה ודיכאון.

גישות אלו שואבות השראה ממסורות בודהיסטיות ומתרכזות במודעות ובהכלה של רגשות, תוך יצירת שינוי מחשבתי ורגשי עמוק.

כיצד לבחור מטפל CBT מתאים?

חשוב לבחור מטפל מוסמך ומנוסה בתחום הספציפי בו אתם מחפשים סיוע (חרדה, טראומה, OCD וכדומה). במכון תל אביב לפסיכותרפיה, אנו מציעים טיפול CBT מקצועי עם התאמה אישית לצרכים שלכם.

מתלבטים אם טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתאים לכם או לילדכם? צרו עמנו קשר לייעוץ ראשוני והתאמת תוכנית טיפול אישית.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר