אגורפוביה
אגורפוביה היא חרדה משהות במקום בו קשה לקבל עזרה במקרה חרום. הפחד ממוקד בהרגשה והמחשבה שאם יקרה לי משהו ואזדקק לעזרה רפואית צוותי ההצלה או העזרה הנחוצה יתקשו להגיע ולא אוכל לקבל אותה בקלות ובזמן קצר. כך שהחרדה מופנית כלפי מקומות מרוחקים, סגורים, צפופים, כאלו שקשה להגיע אליהם או להתנייד בתוכם, אך בעצם מגבילה את ההתניידות של האדם שסובל מהבעיה יותר מכל.
חיים עם אגורפוביה הם חיים מאוד מוגבלים, עם המון הימנעויות וויתורים, עם תחושה פנימית שאני לא מסוגל לתפקד באופן שבו הרבה אנשים מסוגלים מבלי שום בעיה.
מה זה אגורפוביה?
יש נטייה לחשוב שאגורפוביה היא פחד ממקומות פתוחים, אך מקום פתוח הוא רק אחד מהמקומות אליהם מפחד אדם עם אגורפוביה ללכת.
ההגדרה המדוייקת היא: פחד לשהות במקומות בהם יהיה קשה לקבל עזרה במקרי חרום:
פחד ממקומות סגורים ולא נגישים כמו – מטוס, קולנוע, אוטובוס, ספינה.
פחד ממקומות צפופים שקשה להתנייד בתוכם כמו – אירועי רחוב, הופעות, קניונים,שווקים.
פחד ממקומות מרוחקים אליהם לוקח זמן להגיע כגון – חניונים רחוקים,עיירות ויישובים רחוקים
פחד לצאת מהבית – גם הוא מתפחתח יחד עם אגורפוביה.
אגורפוביה משתייכת לתחום החרדות, היא בעצם סוג של חרדה ספציפית, שמתפתחת לעיתים כבר בילדות. היא בעלת עוגן תורשתי מאוד חזק, ב- 61% מהמקרים נמצא כי התופעה קיימת במשפחה, היא עלולה להתפרץ בעקבות אירוע טראומטי קשה, או בעקבות סגנון חיים מסויים.
בהרבה מהמקרים אדם שסובל מאגורפוביה יסבול מחרדה נוספת אחרת והן ילוו ויזינו אחת את השנייה.
אם אתה חי עם אגורפוביה אתה ודאי מרגיש את המשמעות של המגבלות שהיא יוצרת, בחיי היומיום שלנו לא פעם אנו צריכים לשהות במקומות שכאלו, ויכול להיות שכבר פיתחת דפוס הימנעותי כאסטרטגיית התמודדות מרכזית. החרדה שמתעוררת כל כך חזקה שמרגישים אבודים, תלושים, נשכחים, ולא פעם חוטפים התקף חרדה מהפחד. התגובה הזו מחזקת את החרדה הבסיסית כי היא "משקפת לאדם" שהוא באמת מרגיש לא טוב במקומות כאלו והסיכוי שהוא יצטרך עזרה הוא גבוה.
מהם התסמינים לאגורפוביה?
לרוב מי שסובל מאגורפוביה מכיר היטב את החרדה העמוקה הזו, היא כל כך נוכחת בחיי היומיום וגורמת לאדם לאמץ אסטרטגיות שונות כך שלרוב מכירים בקיומה.
אם אתה מתלבט האם הפחדים והמחשבות שלך קשורות באגורפוביה, אתה מוזמן לשאול את עצמך את השאלות הבאות:
- האם יש לך חלק מהפחדים הבאים: פחד משימוש בתחבורה ציבורית? האם אתה חושש משהייה במקומות פתוחים כמו טיילת, גשר, או מאידך מקמות סגורים כמו קולנוע או קניונים? האם אתה נלחץ כשאתה צריך לעמוד בתור או להיות חלק מקהל? האם אתה חושש לצאת מהבית לבד?
- האם אתה חושש כי תקבל התקף חרדה באחד מהמקומות הללו ולא תוכל לקבל עזרה?
- האם אתה נמנע משהות במקומות הללו? או הולך רק בליווי?
טיפול באגורפוביה
הטיפול המוצלח ביותר עבור אגורפוביה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול CBT. במקרים מסויימים אנו ממליצים לשלב טיפול תרופתי שיתמוך בתהליך הטיפולי ויאפשר להוריד את רמת הלחץ והחרדה הקיומית, השילוב של שניהם מניב תוצאות חיוביות ביותר.
בטיפול קוגניטיבי התנהגותי תעשה עבודה עם המחשבות השגויות שמזינות את החרדה משהות במקומות ציבוריים, במקביל תעשה חשיפה הדרגתית ומבוקרת שתעזור ליצוק חוויות חיוביות ואמונה עצמית. העבודה הקוגניטיבית וההתנהגותית שלובות זו בזו ויחד הן יוצרות תפיסות חדשות ומאוזנות יותר ובונות דימוי עצמי חיובי.
בהחלט אפשרי לעשות שינוי ולשפר את רמת איכות החיים למרות האגורפוביה, אך התהליך צריך להיעשות בצורה מבוקרת, מקצועית ואיטית כך שהתוצאות תהיינה מושרשות.
אתם מוזמנים לפנות אלינו בנושא, במכון יש שני מומחים בטיפולי CBT שמלווים אנשים עם אגורפוביה ועם חרדות אחרות, ונשמח לעזור לכם.
איזי מאימן
איזי מאימן הוא עו"ס קליני ומטפל CBT בעל הכשרה וניסיון בטיפול בתחום החרדה באמצעות CBT. איזי מאימן מציע למטופליו כלים קוגניטיביים התנהגותיים לטיפול באגורפוביה שמאפשרים להם להתגבר על הפחד ולהחזיר את השליטה בחייהם.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני