אובססיה ומחשבות אובססיביות
מחשבות אובססיביות הן מחשבות טורדניות, העולות באופן לא מודע, באופן שמרגיש לאדם כחודרני ובלתי רצוי, אך מתרחש בכל זאת, הגורם לחרדה ומצוקה נפשית ברורה.
האובססיות עלולות להיות על בסיס טראומות שנחוו כמראות חוזרים ודחפים שעולים שוב ושוב, או דאגות חוזרות ונשנות באופן מעגלי ובלתי נגמר, ותחושה שאין לכך סוף באופן משמעותי העלול לפגוע באיכות החיים.
מחשבות אובססיביות חוזרות ונשנות שוב ושוב, מטרידות ומפריעות לתפקוד השוטף והתקין של האדם. עצם מחשבה חוזרת על נושא שאינו כרגע על הפרק, שאינו רלוונטי למה שקורה כרגע, גורם לקושי להיות נוכח במציאות הרלוונטית בחיי האדם ולהיות מפוקס ומרוכז בה. יש לכך השלכות בנוגע להתמודדות טובה ויעילה עם נושאים שונים.
אדם החווה מחשבות אובססיביות עלול לפרש את המציאות בצורה שגויה ומעוותת. לדוגמה, הוא ייתן משקל יתר לתכנים או דבר מה שהינו נושא תפל ולא עיקרי בחייו. אדם יכול לחשוב שוב ושוב על נושא מסוים, לחשוב שנושא זה הוא מרכזי וחשוב בחייו, אך לא כך הוא במציאות, והוא יתן לנושא זה משמעות ותשומת לב מרכזיים ומהותיים, באופן שמפריע להתמודדות התקינה במהלך היומיום.
אובססיה לאדם מסוים ואובססיה בזוגיות
עשויות להופיע אובססיות ספציפיות כלפי נושאים ותכנים שונים, אך גם כלפי אדם מסוים או כלפי אובססיה בזוגיות. אותו אדם עשוי לייצר יחסי תלות באחר, לתת תחושה כי אינו מסוגל בלעדיו, ובתפיסתו יראה את שניהם (זוג לדוגמה) כגוף אחד, ללא עצמאות אישית לכל אחד וללא נפרדות, כאשר הציפייה (הלא מציאותית) היא שתהיה התאמה לרצונות והציפיות השונות שלו.
המחשבות האובססיביות כלפי אותו אדם ימלאו את את מרבית הזמן ויהיו הנושא המרכזי בחשיבה. לדוגמה, גבר שלא מפסיק לחשוב על אישה באופן שחורג מהסביר, שמפריע בתפקוד, ללא הפסקה, מעבר למחשבות התאהבות נורמטיביות, עד כדי כך שאינו מצליח לתת תשומת לב לאחרים, לעבודה, לחברים, וקיימת השקעה רבה רק בכך.
כמו כן, האדם אשר אובססיבי לבן או בת זוג יתקשה להתרחק מהם, יתקשה לקבל דחייה או סירוב, יעשה הכל על מנת להיות קרוב גם במחיר של ביטול עצמי והסכמה למלא צרכים שונים של האחר (במידה מסויימת אף חושף עצמו לניצול של הזולת שמרגיש שהאדם שאובססיבי אליו יעשה הכל עבורו).
צפו: איך מטפלים ב-OCD?
אובססיות והקשר להפרעה טורדנית כפייתית - OCD
הפרעה טורדנית כפייתית, ובשמה OCD Obsessive Compulsive Disorder היא הפרעה נפשית שמאופיינת במחשבות חודרניות ופולשניות מטרידות, והתנהגויות חוזרות על עצמן, וזאת במטרה (לא יעילה) להפסיק את המחשבות הטורדניות, אך ללא הועיל, וכך נוצר מעגל קסמים שחוזר שוב ושוב על עצמו.
הפרעה זו מטרידה ומפריעה מאוד לאורך חיים תקין ותפקוד יעיל וגמיש. הפרעה זו גורמת לחרדות, סבל רב וקושי להסיח את תשומת הלב ממחשבות מטרידות אלו.
הקושי הגדול בהפרעה טורדנית כפייתית הוא שהאדם מנסה להדחיק או להתעלם מהמחשבות שמציפות אותו על ידי פעולה שכביכול היא נורמטיבית (זו הקומפולסיביות – ההתנהגויות החוזרות), אך פעולות אלו למעשה מקבעות את המחשבות וכן הלאה.
המחשבות האובססיביות הן רק מרכיב אחד מתוך ההפרעה הטורדנית כפייתית OCD, כאשר להפרעה זו כאמור, יש תסמינים רחבים ורבים יותר.
טיפול פסיכולוגי באובססיות
ניתן להתאים טיפול פסיכולוגי נפשי או טיפול פסיכיאטרי (או שילוב בין השניים) באופן שמתאים לכל אדם ואדם. הקו הראשון הנהוג כיום הוא טיפול CBT – טיפול קוגנטיבי התנהגותי אשר נותן לאדם כלים להתמודדות טובה יותר עם החשיבה, עם התפיסה שלו את עצמו ועם ההתנהגויות השונות שעולות כתוצאה מכך.
חלק טיפול זה כולל לדוגמה מיינדפולנס המספק כלים לאדם להיות נוכח בכאן ועכשיו, במה שקורה כרגע בחייו ולא במחשבות המסיטות אותו מהמציאות בה הוא חי.
טיפול פסיכיאטרי במחשבות אובססיביות
טיפול פסיכיאטרי תרופתי, במידה ומרגישים שיש צורך בכך, עשוי לעזור להוריד את מינון ועוצמת המחשבות הטורדניות באופן שמאפשר התמודדות טובה יותר עם חיי היומיום. בדרך כלל פסיכיאטרים נותנים תרופות SSRI – כגון ציפרלקס, סרנדה, וייפקס, פרוזק וכו' על מנת להתמודד על קשיים נפשיים אלו.
במכון תל אביב לפסיכותרפיה מטפלים בשיטת CBT וגם פסיכיאטרים אשר מתמחים בנושא חרדות ואובססיות. הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר טלפוני לקביעת פגישה או לקבלת פרטים נוספים.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני