בעיות התנהגות אצל ילדים
בעיות התנהגות אצל ילדים הינו נושא נפוץ בימינו. הורים ומורים רבים מתלוננים על התנהגויות שאינן הולמות ובלתי ניתנות להשפעה או לשינוי. נוכחותן של בעיות התנהגות בחיי ילדינו מעמיסה על חיי היומיום, על הילד, על תפקוד המשפחה ועל ההשתלבות במסגרות חינוכיות שונות.
לבעיית התנהגות צורות רבות: אלימות פיזית ברמות שונות כלפי אנשים ורכוש, אלימות מילולית, נטייה לאיומים, מרדנות לאורך זמן, וקושי בעמידה במוסכמות חברתיות וסמכות. לעיתים בעיית ההתנהגות \ התנגדות אף מחריפה ומגיעה לקיצוניות כגון: התעללות בבעלי חיים, שימוש בכלי נשק, נטייה לעבריינות, רמאות והסתרת האמת באופן עקבי, תוקפנות כללית מתמשכת, וכפייה מינית.
כאמור, בעיות התנהגות אינן נדירות בקרב ילדים, ולכן חשוב להבין את הנושא, לדעת כיצד לפעול ומתי יש צורך לפנות לעזרה של איש מקצוע כגון פסיכולוג קליני. אם כן, בעיית התנהגות הינה כל פעולה ששוברת מוסכמות חברתית וכללים ברורים. התנהגויות שכאלה אינן בהכרח קיצוניות או חמורות אך בלא מתן תגובה הולמת או טיפול מתאים, ההתנהגות עלולה להידרדר עם הזמן.
הילד סובל מבעיות התנהגות ואתם לא יודעים כיצד לפעול? אתם לא צריכים להתמודד עם זה לבד. צרו איתנו קשר
חשיבותה של הצבת גבולות לפתרון בעיות התנהגות אצל ילדים
גבולות הינם דבר מהותי בחינוך ילדים, כל ילד באשר הוא, זקוק לגבולות מסוימים. אך כל ילד, מנסה לפרוץ בכל מיני הזדמנויות את הגבולות אשר הציבו לו. דפוס התנהגותי כזה, הינו דפוס נורמלי ואף חיוני ובריא עבור ילדים, הוא מעיד לרוב על תחושת האוטונומיה של הילד. אך כאשר ישנו מאבק מתמשך הפוגע בתפקודו של הילד, בבית או בבית הספר, בעת שלילד נגרם סבל רב וסביבתו גם כן סובלת, הקושי מגביל את הילד או את הסובבים אותו באופן מורגש ומהותי. במקרים כאלה עשויה להיות מאובחנת הפרעת התנהגות.
ישנו רצף עליו נמצאות בעיות התנהגות אצל ילדים, מבעיות קלות ועד לחמורות וקיצוניות. אצל רוב הילדים, התנהגות תוקפנית תתמתן עם הזמן, אך ישנם ילדים שבעיות המרדנות והאלימות יימשכו עד לבגרותם ואף יחמירו. חשוב להבחין בין הסוגים השונים והמגוונים של בעיות התנהגות. למשל, עבור ילדים עם הפרעת קשב וריכוז היפראקטיבית, השליטה העצמית היא הקושי המרכזי, מה שיגרום להם להגיב באמפולסיביות לסיטואציות שונות.
ישנן בעיות התנהגות אצל ילדים שיתבטאו במרדנות והתנגדות נחרצת כלפי דמויות סמכות בחייהם, והם יפגינו התקפי זעם ועוינות, לעיתים אף פגיעה מכוונת באחרים. לילדים אלה יש נטייה להאשים את הסביבה ולהיכנס באופן תדיר לעימותים וקונפליקטים. ילדים בעלי בעיית התנהגות מתנגדת שכזו, עלולים לפתח עם הזמן בעיות התנהגות קיצוניות והם עשויים להגיע להתנהגות עבריינית ואנטי חברתית בבגרותם.
תסמינים לבעיות התנהגות המצריכים התייחסות וטיפול:
- שקרים חוזרים ונשנים
- תוקפנות והרסנות
- התנהגות אלימה, פיזית ו\או מילולית
- איומים או התנהגות מניפולטיבית וסחטנית
- הפרת נורמות וכללים חברתיים.
- קשיים מול דמויות סמכות
- בריונות כלפי אנשים או חיות
- התפרצויות זעם
- התנהגות חצופה ולא מכבדת
- התנהגות דווקאית ומרדנית
- חוסר מוטיבציה
- תסכול וייאוש רב
- גניבות או סימנים של עבריינות
טיפול בבעיות התנהגות אצל ילדים ונוער
כאשר אנו עוסקים בנושא בעיות התנהגות אצל ילדים, צריך להבין קודם כל מהו מקור הבעיה. התנהגות זהה אצל שני ילדים יכולה לנבוע מסיבות שונות, כך שהדבר הראשון בתהליך הטיפולי, הינו ההבנה של מגוון הסיבות, בגינן אותו ילד פיתח בעיית התנהגות. בעיית התנהגות יכולה להתפתח על רקע בעיות רגשיות, קשיים חברתיים, גורמים פיזיולוגיים, מערכות יחסים לקויות, סביבה שאינה מתאימה, ובדרך כלל ניתן להבחין כי מדובר בשילוב של כמה סיבות.
חשוב מאוד לאתר את הסיבות על מנת לעזור לילד לצאת מן המצוקה בה הוא נמצא בצורה מהירה ויעילה. ולעזור לו להשתחרר מהמעגל השלילי אליו נקלע. טיפול פסיכולוגי בבעיות התנהגות עשויה להיות פתרון אפשרי לקושי עמו מתמודדים.
יחד עם המטפל המלווה, ניתן לבחור את הטיפול ההולם ביותר ולהתאימו לרקע ולגורמים של הבעיה וכמובן לציפיות ההורים. כל מקרה הוא לגופו ויש לבחון אותו במכלול חייו של הילד, משפחתו, המסגרת החינוכית בה נמצא, רקע בריאותי וכדומה. טיפול בילד עם בעיות התנהגות נערך בכמה חזיתות – אל מול הילד עצמו, אל מול הוריו ומשפחתו ובמקרים מסוימים מול המסגרת החינוכית בה הוא נמצא.
מתי התנהגויות אלו הופכות להיות סיבה לדאגה ומומלץ לפנות להתייעצות מקצועית או להתחיל בתהליך טיפולי? ראשית כל, יש לשים לב מהי רמת החומרה והתכיפות בה מופיעות כמה בעיות התנהגות יחד ובנוסף, חשוב להבחין מהי ההשפעה על חיי היום יום ומהי רמת הפגיעה בתפקוד, בכל מישורי החיים.
לעיתים קרובות, את הקשיים העיקריים סוחבים על גבם ההורים, ואנו במכון ממליצים ומזמינים את הוריי הילד להדרכת הורים, על מנת להציף את הקונפליקטים ולמצוא ביחד איתם, פתרונות הולמים, לבעיות ההתנהגות של הילד, וכן הקניית כלים פרקטיים להתמודד עם המצב העגום. בעיות התנהגות גורמות לפגיעה בתפקוד של הילד ולהפרה משמעותית של האיזון בסביבתו, הלימודית, החברתית והמשפחתית.קראו עוד על קונפליקטים של גיל ההתבגרות.
הפגיעות הללו הינם מקור לדאגה רבה עבור הורים רבים. בעיות התנהגות אומנם בהרבה מאוד מקרים מעידות על מצוקה ותסכול של הילד, אך בניגוד לנטייה הרווחת לאמפתיה והבנה של קשייו, זוהי אינה הדרך להתמודד עם בעיות התנהגות, מאחר והיא מעבירה מסר של לגיטימציה, כך הילד תופס את הוריו כחלשים ולא נחושים דיו בשביל להתמודד איתו ועם בעיותיו. עם זאת, גם הטלת עונשים אינם מהווים פיתרון יעיל, מכיוון שהם מעוררים בהרבה מקרים תחושת קיפוח ודחייה אצל הילד ומחריפים את ההתנגדות, המרדנות והמאבק שלו.
חשוב ביותר לשאוף ולמצוא את נקודת האיזון בין האמפאתיה לילד לבין הצבת גבולות נחרצים וברורים. זהו עניין מורכב ועדין, ולכן הדרכת הורים, במקרה הזה, יכולה לסייע באופן משמעותי בכמה רבדים.
התמודדות עם בעיות התנהגות אצל ילדים ונוער הינה התמודדות לא פשוטה ומאתגרת. זהו מקור לפניות רבות אלינו למכון, לבקשת ייעוץ או עזרה, הן ממשפחות והן ממסגרות חינוכיות. אנו במכון, יודעים לתת את ההכוונה המלאה להתמודדות עם מקרים רבים ומגוונים של בעיות התנהגות. בנוסף אל הדרכת ההורים אנו מציעים גם טיפולים פרטניים עבור הילד, על מנת לאפשר גם לו את המקום בו יקבל סיוע ותמיכה מלאים, לצד קבלה וסבלנות. הטיפולים יכולים לבוא לידי ביטוי על ידי משחק, שיחה, או יצירה, כל פעילות אשר תעזור לילד לפרוק את שעל ליבו.
חשוב להבין כי כאשר מתייחסים ובוחנים בעיות התנהגות מסוימות, יש להתחשב ברמת התפתחותו וגילו של הילד, ככל שהילד צעיר יותר, רמת מסוגלותו לשליטה עצמית מספקת או ריסון התנהגויות אשר פוגעות באחר, נמוכה יותר. ולכן יש לשים לב לכל הפרמטרים על מנת לספק את הטיפול היעיל ביותר לילד.
בכל מקרה של שאלה או בעיה, אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו, למכון, לקבלת ייעוץ, הכוונה ומענה מהיר ויעיל. חשוב לנו לציין כי אתם לא צריכים להרגיש לבד, כיום, בעיות התנהגות הינם עניין רווח ביותר בקרב ילדים ובני נוער, במסגרות החינוכיות בפרט, ומערימות קשיים ועומס רב על הורים ומורים. ישנן מקרים רבים בהם המסגרת החינוכית נמצאת שאינה מתאימה עבור הילד ונחוץ מענה וקבלת עזרה בעת שיקולים וצעדים שכאלה. אנחנו נמצאים כאן בשבילכם בכל עת.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני