פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332
דף הבית
טיפול בדיכאון
דיכאון בהריון

דיכאון בהריון

דיכאון בהריון, או דיכאון קדם-לידתי (Prenatal Depression), היא הפרעה נפשית שכיחה הנגרמת עקב שינויים רגשיים והורמונליים שחווה האישה במהלך שלבי ההריון השונים. בעוד השיח על תופעות של דיכאון לאחר לידה (Postpartum Depression) מוכר יותר, נראה שבשנים האחרונות עולה יותר ויותר המודעות גם להשלכות של דיכאון בזמן ההריון עצמו.

ההערכה היא שקרוב ל-15% מהנשים ההרות יסבלו מתחושות דיכאון, עצבות, חרדה ומצב רוח ירוד באחד או יותר משלבי ההריון. למעשה, לעיתים תופעות דיכאון לאחר לידה מהוות המשך ישיר לתחושות הדיכאון בזמן ההריון (שאינן מאובחנות בזמן).

ללא אבחון מוקדם ופניה לעזרה נפשית, דיכאון בהריון עלול להחמיר את מצבה הנפשי של האישה, לסכן את בריאותה, כמו גם את בריאות הסובבים אותה והעובר.

מעוניינים שנצור קשר?

אילו תסמינים דורשים טיפול?

חשוב לזכור שתקופת ההריון היא תקופה משמעותית מאוד בחייה של האישה. נשים בהריון חוות שינויים הורמונליים באופן תכוף, ובהתאם לכך גם מצב הרוח שלהן לא תמיד יהיה יציב. לצד השינויים הללו, גם הקשיים הפיסיולוגיים שמתווספים לתקופת ההריון (קשיי הירדמות, הקאות ובחילות, עייפות ועוד) עשויים להעמיס על האישה ולהשפיע על מצבה הרגשי. בדרך כלל מדובר בתופעות חולפות שלא נמשכות יותר מכמה ימים, כחלק מהתהליך הטבעי של ההריון.

עם זאת, תחושת של דיכאון, עצב וחרדה שמשתלטות (לעיתים באופן לא מודע) על שגרת החיים של האישה ההרה, והולכות ומתעצמות ככל שההריון מתקדם, הן בהחלט תמרור אזהרה שדורש אבחון וטיפול נפשי.

ההבדל המרכזי בין תחושות של דיכאון "רגיל" או מצב רוח בהריון, לבין דיכאון בהריון – הוא בתחושות החרדה שמגיעות על רקע דאגה ישירה לבריאות של התינוק, והערעור במצבה הנפשי של האישה עקב האתגרים שכרוכים בתקופת ההריון.

אלו הם הסימפטומים המרכזיים מהם עלולות לסבול נשים עם דיכאון בהריון:

  • דיכאון שנמשך יותר ממספר ימים בודדים (תחושת עצב עמוקה, ריקנות וחוסר ערך עצמי)
  • דאגה מוגברת
  • מתח, מועקה, וחרדה מתמשכים – בעיקר על רקע החשש מהתפתחות תקינה של העובר
  • הערכה עצמית נמוכה – בעיקר בהקשר של המסוגלות העצמית לטיפול עתידי בתינוק
  • חוסר שקט וירידה באנרגיה
  • במקרים קיצוניים יותר, עלולה האישה לחוות תחושות דיכאון עמוקות יותר שיובילו גם למחשבות אובדניות.

אל התסמינים הקליניים הרגשיים מתווספים לעיתים גם תסמינים פיזיולוגיים של נדודי שינה, הקאות, בחילות, חוסר תיאבון, סחרחורות וקוצר נשימה.

מהם הגורמים לדיכאון בהריון?

מאחר וכל אישה מגיעה לתהליך ההריון במצב נפשי אחר, ונושאת מטען רגשי שונה, לא ניתן להצביע על סט ספציפי של גורמים האחראים להתפתחות דיכאון בהריון.

עם זאת, מחקרים מצביעים על מספר סיבות מרכזיות שעשויות להשפיע על מצבה הנפשי של האישה במהלך ההריון:

  • תחושות חוסר ביטחון בנוגע ליכולת של האישה לטפל בתינוק ולהתמסר אליו
  • רקע נפשי של האישה. אצל נשים שחוו טלטלות רגשיות, קשיי חרדה או דיכאון במהלך החיים, הם עלולים לבוא לידי ביטוי באופן מוגבר במהלך ההריון
  • היסטוריה של תופעות דיכאון במשפחה
  • חוסר יכולת להתמודד עם שינויים הורמונליים
  • קשיים בזוגיות, חוסר איזון בחיים (עבודה, לימודים, לחץ נפשי ועוד)
  • כניסה להריון בגיל צעיר
  • מצב כלכלי ירוד, חוסר במעטפת תומכת (משפחה, חברים)

איך מטפלים בדיכאון בהריון?

טיפול בדיכאון בהריון הוא קריטי להבטחת הבריאות הנפשית והפיזית של היולדת, משפחתה וכמובן העובר. במקרים של הזנחה, עלולה האישה לסבול מתופעות דיכאון חמורות יותר לאחר הלידה.

דרכי הטיפול בדיכאון בהריון מגוונות, וכוללות בין היתר מפגשים פסיכולוגיים קליניים, פסיכיאטרים, וכן שימוש בתרופות אנטי-דיכאוניות במידת הצורך.

מטרת הטיפול היא בחינה עמוקה יותר של מצבה הנפשי של האישה, ויצירת שיח להעלאת המודעות לבעיות הרגשיות ולטלטלות שחווה האישה במהלך ההריון. הטיפול התרופתי נועד על מנת לווסת את התהליכים ההורמונליים והרגשיים בגופה של האישה ולהסדיר את מצבי הרוח ותחושות הדיכאון התונדות.

תחושות של דיכאון במהלך ההריון ולאחר הלידה עלולות לפגוע בבריאותך הנפשית והפיזית, לסכן את העובר, ולפגוע גם בבני משפחה אחרים. טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי עשויים לסייע בהפחתת תחושות החרדה והמועקה, ולטפל בתסמיני הדיכאון ובמצבי הרוח. את מוזמנת לפנות אלינו לשיחת ייעוץ וטיפול אישי.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר