דיכאון בהורות חדשה בקהילה הגאה
גם אם עמדתם בגבורה במלחמת ההתשה לחלוק ילד משותף ולהפוך למשפחה גאה, אין זה אומר שאתם מכושלים מפני השינוי הדרסטי והגדול בשגרת חייכם ובדינמיקה הזוגית לאחר הגעתו של התינוק לקן המשפחתי.
בעידן בו יש ויותר משפחות גאות אנו רואים כי התופעה של דיכאון בשנת ההורות הראשונה בקרב אחד מההורים אינה פוסחת על הורים גאים וגאות, דיכאון בהריון ודיכאון אחרי לידה יכול להתפתח בכל סוג של משפחה, משפחות מאמצות, משפחות פונדקאיות, משפחות עם שני אבות או שתי אמהות.
במחקרים שערכו בקרב לוקים בדיכאון אחרי לידה נמצא כי יש גורמי סיכון מסויימים שעלולים להיות נפוצים בקרב זוגות גאים וגאות. דיכאון קודם, תמיכה חברתית נמוכה ומתח בחיים הם חלק מגורמי הסיכון לפתח דיכאון בשנת ההורות הראשונה.
דיכאון קודם – לא מעט מחברי הקהילה הגאה עברו במהלך השנים התמודדויות קשות שגרמו לדיכאון בין היתר. למרות שהמגמה בארץ היא לליברליות וקבלה, עדיין ההתמודדות האישית והחברתית היא אתגר נפשי כבד שעלול להגיע לכדי דיכאון כבר בגיל ההתבגרות.
תמיכה חברתית נמוכה – במשפחות גאים וגאות נוכל למצוא זוגות שלא התקבלו בברכה ע"י חלק מבני משפחתם ולא מקבלים תמיכה רגשית ופיזית. הלגיטימציה לחיות בזוג ולהקים משפחה היא אינה מובנית מאליו לצערנו, ועדין חלק מהמשפחות הגאות צריכות להתמודד עם תמיכה חברתית נמוכה.
מתח בחיים – לחיות בדרך שהיא אינה "הרוב הנורמטיבי" תמיד מכניסה רמות מסויימות של מתח לחיים, גם אם הזוג שלם בדרכו וחזק אל מול העולם, תמיד יזדמנו אל חייהם מתחים שייחודים לכך שהם "משפחה אחרת" .
דיכאון אחרי לידה בקרב משפחות גאות
בעשור האחרון עלתה שכיחות הגברים שלוקים בדיכאון הקשור בהפיכתם להורים ומשפחה. דיכאון אצל גברים ובכלל זאת אצל גברים גאים הוא דיכאון שנוצר כתגובה להשלכות שיש להולדת תינוק על שגרת החיים ,על התחושה האישית והזוגיות.
הכל משתנה, קצב החיים, הבן זוג שנשאר לטפל בתינוק, ההוצאות הכספיות גדלות, זמן האיכות הזוגי מתקצר, זמני הבילוי, עייפות מאוד גדולה, התמודדות עם תינוק על מאפייניו האישיים המאתגרים, כל אילו יחד עלולים להביא למצב של תשישות ודיכאון פנימי, כאשר התחושה הפנימית המרכזית היא של הישרדות ולא של חיים והתפתחות.
בדרך כלל גברים גאים עבדו מאוד קשה על מנת להפוך למשפחה, נלחמו במשך שנים להשיג את המטרה ותחושת הדיכאון מפתיעה אותם, ומאתגרת את הביטחון שלהם ביכולת להיות הורים טובים ומיטיבים. אל דאגה, החוויה היא חוויה נפוצה מאוד, ועם יכולת קבלה עצמית, חוסר שיפוטיות, תמיכה וטיפול מקצועי אם צריך, בהחלט אפשר להתסגל אל החיים החדשים ולאהוב אותם.
במשפחות של זוג גאות עלול להיווצר אצל האם היולדת דיכאון לאחר לידה "קלאסי" שנוצר גם בעזרת שינוי הורמונלי קיצוני במהלך הלידה ואחריה. סוג זה של דיכאון לאחר לידה עלול להתפתח לתסמינים קשים יותר מאשר אצל הורים עם דיכאון שלא ילדו ולא עברו שינויים הורמונליים. לכן אם אתן זוג לסביות, והאם היולדת היא זו שחווה דיכאון אחרי לידה, כדאי לפנות לייעוץ מקצועי גם אם אתן מרגישות שיש לכן מעגלי תמיכה.
דיכאון אחרי לידה אצל האם הביולוגית היולדת עלול להתפתח לדחייה של התינוק, חוסר טיפול בו, דיכאון חמור, נטיות אובדניות וחשוב מאוד לפנות לטיפול ולהבין עד כמה חמור הדיכאון שלה.
אצל האם הלא ביולוגית עלול להתפתח דיכאון תגובתי להשלכות החיים, בדיוק כפי שמתפתח אצל אבות גאים ואבות סטרייטים.
במשפחה גאה קיימות התמודדויות שאינן קיימות בהורות הטרוסקסואלית, כגון – התמודדות של בן הזוג שאינו הורה ביולוגי אל מול מחוייבות אינסופית ונצחית לילד, תחושת קנאה בהורה הביולוגי, לחץ לקראת כניסה חוזרת לתהליך הריון על מנת שיהיו אחים, חששות על ההתמודדות העתידית של הילד עם החברה, ועוד. כל אילו עלולים להכניס עוד מוטיבים של לחץ ומתח אל חייהם של הזוג, ובהחלט יכולים לעודד אל דיכאון בשנת חיים כל כך עמוסה רגשית ופיזית.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני