דיכאון וחרדה

דיכאון וחרדה - שניים שהם אחד?
בעולם בריאות הנפש בו לעיתים אבחנות מכתיבות את סוג הטיפול, שתי ההפרעות הן דיכאון והן חרדה נחשבות שתי הפרעות נפרדות. אך הלכה למעשה, בחיי היומיום, רבים סובלים משני המצבים, לעיתים בו זמנית. סקרים מראים שמתוך אלו שמדווחים כי סובלים מהפרעות במצב הרוח. ל-60-70% מאלה הסובלים מדיכאון יש גם חרדה. ויתר על כן, 50% מאלו הסובלים מחרדה כרונית הם גם בעלי סימפטומים של דיכאון קליני.
קיומם בו זמנית אינו פשוט, וכרוך במספר השלכות. עובדה זו עלולה ליצור הפרעה כרונית יותר (מתמשכת לאורך זמן). קושי רב יותר להתגבר על הקשיים הרגשיים, תפקוד השוטף בכל החזיתות. בעבודה, בזוגיות, מול המשפחה וכו'. בנוסף, מצב זה עלול להעלות את הסיכון האובדני במידה וקיים.
מחקרים בתחום
מחקרים בעולם בנושא הפרעות מצב רוח נעות במגמה של דיון בנושא לא כשתי הפרעות נפרדות, אלה כשני פנים לאותה הפרעה. לדוגמה, ד"ר דייוויד בארלו, מנהל מרכז החרדה באוניברסיטת בוסטון, טוען כי גם לחרדה וגם לדיכאון גנטיקה דומה. הם חופפים בהיבט הנוירו-ביולוגי, והאופי הפסיכולוגי והביולוגי די דומה.
הטענה של ד"ר בארלו היא כי ניתן לראות זאת כך שאנשים עם חרדה מגיבים ללחצים וקשיים שונים בחיים. ואחרים מפתחים מעבר לכך גם דיכאון. הוא מסביר כי חרדה היא סוג של הסתכלות אל העתיד. שמשהו מסוכן עלול להתרחש, ודיכאון מוסיף על כך חשיבה. כגון "אני לא אצליח להתמודד עם.. אולי אוותר.." ודיכאון הוא למעשה כיבוי מסוים של ההתנהגות.
גורמים המעלים את הסיכון לשילוב בין חרדה ודיכאון
נמצא שהמרכיב המשפחתי משפיע מאוד על סיכון לסבול משילוב של השניים. במידה וקיימת היסטוריה משפחתית המשלבת ביניהם. מדובר בחרדות לסוגיהן לדוגמא: הפרעה אובססיבית קומפולסיבית OCD, התקף פאניקה, חרדה חברתית וכו'.
התפתחות של הפרעת חרדה ראשונה לאחר גיל 40 עלולה להיות מלווה גם בדיכאון. כיום הגיל הממוצע להופעת הפרעת חרדה כלשהי הינה בילדות המאוחרת או בגיל ההתבגרות.
האם ניתן למנוע הופעת דיכאון או חרדה?
קיימת הזדמנות למניעת דיכאון יחד עם החרדה כאשר נעשה טיפול בחרדה בזמן תוך לימוד מיומנויות קוגניטיביות. לדוגמא שינוי תפיסתי של הערכת יתר של סיכון מסוים (הגורם לחרדה), והמעטת ערך העצמי ביכולת להתמודד עם אותו סיכון (הגורם לדיכאון). שילוב של השניים מגיל צעיר עשויים לפתח סגנון התמודדות נמנע, בדידות וניתוק.
טיפול בדיכאון קליני
טיפול באמצעות CBT
לעיתים קשה להבחין בין נושא של חרדות לנושא של דיכאון בגלל הקירבה ביניהם. כך גם בטיפול: גם טיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי נפוץ מאוד עבור שניהם. כך גם טיפול תרופתי מסוג SSRI (מעכבי ספיגת סרוטונין סלקטיבית) הנפוץ לטיפול בדיכאון יעיל גם לטיפול בחרדות.
ניתן לטפל בשתי ההפרעות גם בשילוב טיפול תרופתי, אך ישנם מטופלים המעדיפים לטפל רק באמצעות טיפול CBT על מנת למנוע הישנות וליצור יותר שביעות רצון מתוך תחושה של אחריות אישית להצלחת הטיפול.
טיפול בדיכאון וחרדה באמצעות CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נמצא יעיל עבור שתי ההפרעות. כך ניתן לטפל הן בדיכאון והן בחרדה באותה עת, ובעל יישומים לשניהם. לעיתים דיכאון גורם לירידה משמעותית ביכולת לתפקד ולכן יש צורך לטפל בו קודם. למשל טיפול בחרדה דרך חשיפה הדרגתית לגורם המרתיע דורשת מאמץ וכוחות.
לרוב טיפול פסיכולוגי מסוג זה נערך בממוצע בין 12-15 שבועות, ואפשרי לצפות לשינוי כבר אחרי 6 שבועות במידה ויש שיתוף פעולה אקטיבי עם הטיפול. יש שיעורי בית לתרגל וביצוע של שינויים מסוימים באורח החיים כגון זיהוי של מחשבות ורגשות ושימוש בכלים נוספים.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני