פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332

היפוכונדריה

טיפול בהיפוכונדריה

היפוכונדריה היא חרדה בנוגע לבריאות, והיא מבוססת על פחד שקיים בכל אחד מאיתנו. רובנו לא מפתחים היפוכונדריה כיוון שאנו מסוגלים לווסת את הפחד מפני מחלות קשות וסופניות ויש לנו מנגנוני הגנה שמאפשרים לנו להתנתק ולהמשיך בשגרת חיינו.

היפוכנדרים חיים את החשש במלוא עוצמתו יומיום רגע רגע! זו תחושה שמאוד קשה לשאת אותה. אם אתה סובל מהפוכונדריה סביר שאתה גם סובל מתגובות שליליות של החברה לקושי שלך. החברה נוטה להתייחס בביטול לאנשים היפוכונדרים מה שעוד יותר מגביר את הסבל שלהם והבדידות עם הקושי.

במכון אנחנו מטפלים באנשים עם היפוכונדריה שמעידים על עצמם כי ההתעסקות בענייני רפואה אינה מיטיבה איתם והם רוצים שינוי.

אם אתה מרגיש שגם אתה רוצה שינוי – צור קשר עימנו, ונפנה אותך לאחד מהמטפלים שעוסקים בהפחתת חרדות (טיפול CBT).

מעוניינים שנצור קשר?

מה זה היפוכונדר?

כל אדם באשר הוא רוצה להיות אדם בריא, לחיות כמה שיותר ועם כמה שפחות מחלות וסבל גופני. חשש מפני מחלה קשה או סופנית מקנן בכולנו ומוביל אותנו לשמור על עצמנו עד כמה שאפשר, להיבדק ולהתייעץ עם מומחים מאיתנו כשצריך. אז מתי החשש הזה נקרא היפוכונדריה? כאשר הוא נוכח בעוצמתו המלאה כל הזמן ויוצר עיסוק מופרז וכפייתי בתחום.

תסמינים גופניים שכיחים כמו פריחה או שריטה עלולים לעורר חרדת קיום שתוביל לטיפול והתייחסות כבדת משקל. מבחוץ זה נראה שרמת הדאגה אינה תואמת את רמת החומרה של התסמין הגופני, אך היא כן בהתאמה לרמת החרדה שהתעוררה. במחשבותיו של היפוכונדר עוברות האפשרויות הקיצוניות והנדירות שהסטטיסטיקה מראה כי הסיכוי שהם ייקרו הוא קטן מאוד, אך זה לא מרגיע את החרדה שלו. והוא ירצה ללכת לרופא לקבל אישור שהכל בסדר או לנקוט באמצעי זהירות משנה על מנת להרגיע את החרדה שהתעוררה.

מחשבות היפוכונדריות מפני מחלה מקוננת יכולות להיות מכוונות אל הגוף כולו או רק אל איבר מסויים וההתייחסות אל מחלות קלות שקיימות הוא בתפיסה סקפיטית כי בכל רגע הן עלולות להפוך למחלות קשות.

חשוב לדעת כי הטיפוס ההיפוכונדר המוכר בחברה הוא זה שכל הזמן עסוק ומדבר על הנושא אך למטבע יש שני צדדים, וישנם אנשים עם חרדת בריאות שאסטרטגיית ההתמודדות שלהם תהיה הימנעות קיצונית מדיבור על מחלות, בדיקות רפואיות, ביקור אצל רופאים, וזאת משום שרק אזכור של נושא בריאותי מעורר אצלהם חרדה בלתי נתנת להכלה ואף התקף חרדה.

מהם התסמינים להיפוכונדריה?

היפוכונדריה מתבטאת בדאגה רבה ועיסוק רב בתסמינים שנבדקו והוכחו כי אין מדובר בדבר מה רציני או מחלה כלשהי, יש קושי לדבר על דברים אחרים מלבד הסימפטומים שהם חשים ומאוד קשה לתת להם ביטחון והרגעה. אם אתה מתלבט האם אתה סובל מהיפוכונדריה, שאל עצמך את השאלות הבאות:

  • האם אתה חושב שאתה לוקה במחלה קשה בעקבות פרשנות שאתה נותן לתסמינים בגופך?
  • האם אתה עוסק באופן נרחב ולא בפרופורציה במחלות קלות שיש לך? האם מקונן בך חשש תמידי כי הן יחמירו ומצבך יהיה קשה לבסוף?
  • האם מתעוררת בך חרדה כבדה לגבי מצבך הבריאותי מדברים קלים יחסית?
  • האם אתה הולך הרבה לרופאים? מבצע המון בדיקות ביוזמתך ? מתייעץ עם המון רופאים?
  • האם אתה נמנע מללכת לרופאים ולבדיקות או נמנע מלדבר על מחלות שלך?
  • האם המצב מטריד אותך כבר תקופה ארוכה, מעל שישה חודשים?

בעזרת השאלות הללו תוכל לקבל מושג האם יש אפשרות שאתה סובל מהיפוכונדריה, אך זכור כי אבחון נעשה רק ע"י פסיכיאטר שביכולתו גם לשלול סיבות אחרות לתופעות הללו (כמו OCD, דיכאון ועוד).

התמודדות עם היפוכונדריה

היפוכונדריה משתנה מאדם לאדם, יש אנשים שיש להם סביבה תומכת ומבינה, יש אנשים שחיים איתה בבדידות, יש אנשים שידברו על זה עם כל מי שרק מוכן ויש את אילו שיימנעו באופן טואטאלי מהתעסקות בנושא. בכל מקרה אילו צורות שונות של לחיות עם הקושי והחרדה ולווא דווקא התמודדות איתה.

התמודדות מיטיבה עם היפוכונדריה היא לפתח מודעות לכך שהמחשבות שלי הן מחשבות "קצה" שכמעט ואין קשר בינן לבין המציאות, מודעות לצורך שלי בהרגעה מול חרדת הקיום שקיימת אצל כל בני האדם, פיתוח יכולת להתנתק מהחרדה ולנסות לאמץ משקפיים נוספות. אין זה אומר להשתנות מהקצה אל הקצה, אך לפתח מודעות לכך שהדאגה האינסופית בענייני בריאות נובעת מחרדה ולא בגלל מצב מציאותי מחייב.

טיפול בהיפוכונדריה

טיפול בהיפוכונדריה יעשה אך ורק עם אדם שרוצה בשינוי, אדם שכבר מרגיש את עול ההתעסקות, ואפילו חווה את עצמו ניזוק מההתעסקות מופרזת בבריאותו. לעיתים בני המשפחה רוצים שהאדם ילך לטיפול אך האדם עצמו אינו בשל לכך ואינו מעוניין, במקרים שכאלו הטיפול הוא לא בר סיכויי הצלחה.

על מנת לטפל בהיפוכונדריה צריך מוטיבצייה ושיתוף פעולה מלא של האדם הלוקה בה. בהנחה שזה הקושי המרכזי עימו האדם מתמודד הטיפול המומלץ הוא טיפול CBT שמצליח להפחית חרדות ולקחת את השליטה עליהן במקום שהם ישלטו בחיינו.

בהתמודדות עם היפוכונדריה נדבר על עיוותי החשיבה שיש בהקשר לתסמינים רפואיים, נדבר על אמונות וקבעונות חשיבה שפועלות ואינן מיטיבות איתך, לא בריאותית ולא נפשית. הסבל הנפשי בהיפוכונדריה הוא גדול מאוד, שכן יש תחושה של מרחק נגיעה מהמוות, אם אתה באמת מרגיש שאתה בשל לשינוי, והיית רוצה להגמיש את דרך החשיבה, להפחית את החרדה ולדאוג לבריאותך מתפיסה יותר מאוזנת אתה מוזמן לפנות אלינו בנושא.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר