הפרעות שינה
הפרעת שינה היא תופעה שכיחה, בעיקר בקרב האוכלוסיה המבוגרת, ולרוב גם מחמירה עם הגיל. ההערכה היא שכ- 25% מכלל האוכלוסיה סובלים מבעיות שינה בדרגות חומרה ותדירויות משתנות. מדובר בתופעה רחבה אשר יכולה להתבטא בצורת מחזורי שינה לא סדירים, הפרעות בתזמון השינה, שינה מוקדמת מדי, דחיית השינה, שינת יום ארוכה ועוד.
בקרב ילדים, קשיי שינה יהיו קשורים בדרך כלל לחרדות ותלות בהורים (קושי להירדם לבד) כחלק מתהליך ההתפתחות שלהם. השינה מהווה מנגנון תפקודי והגנתי חשוב של גופינו, והיא אחראית להתפתחות תקינה אצל ילדים ולתפקוד תקין של הגוף בכל גיל. לכן, הפרעה באיכות השינה או תדירותה היא סממן להפרעה רגשית או פיזית ושינוי התנהגותי הדורש תשומת לב וייתכן שפניה לטיפול מתאים.
מהי בעצם שינה ומה קורה לנו בשינה?
שינה מהווה את פעילות המוח העיקרית בתחילת החיים. עד גיל שנתיים לערך, תינוק נוהג לישון במרבית היממה, עד שהמוח גדל לכ-90% מגודלו הבוגר, תוך כדי התפתחות מואצת של הילד במגוון תחומים: התפתחות חברתית, שפתית, קוגניטיבית, מוטורית וכו'. מגיל שנתיים עד חמש הילד נמצא במאזן שווה בין ערות לשינה, כך שעדיין ההתפתחות המרכזית של המוח נעשית בשעות השינה הרבות.
האבולוציה שלנו כבני אדם מראה כי שינה מהווה תפקיד חשוב ביותר בהתפתחות ובתפקוד, במיוחד שינה עמוקה המורכבת מגלי דלתא (שינה בה אין יקיצה גם מגירויים חיצוניים ואי מודעות לסביבה). שינה קלה או שכיבה בשקט ובנינוחות אינן מהוות תחליף לשינה עמוקה.
שינה עמוקה ומחזורי שינה
מדובר במנגנון אוטומטי פנימי בתוכנו, ממש כמו שעון שפועל בכמה אופנים. קודם כל מחזור בסיסי של יממה של זמן עירות ושינה (עיתוי השינה, אורכה וכדומה). מנגנון נוסף הוא מקצבי השינה והשלבים השונים בתוך זמן השינה.
השינה של כולנו מתחלקת לשנת REM ולשנת None REM. השינה העמוקה ביותר מתרחשת כאשר בשלבי שנת None REM עם בשלב גלי הדלתא. זו שינה עמוקה שמופיעה בדרך כלל כשעה עד שלוש שעות אחרי ההירדמות, ותלויה בחסכי השינה הקיימים ובאורך העירות לפני השינה.
לגבי חלומות, אם מעירים אדם בוגר במהלך שנת REM בחלק השני של הלילה ובמיוחד לפנות בוקר, קיים סיכוי גבוה יותר שהוא יזכור וידווח על חלום. ביקיצה בשלבים אחרים של השינה, הסיכוי נמוך יותר שיזכור חלומות.
מהם הגורמים העיקריים להפרעות שינה?
הסיבות לתופעה הן מגוונות ונהוג לחלקן לשתי קבוצות עיקריות:
גורמים פיזיולוגיים להפרעות שינה
בעיות השינה מהוות ביטוי מצוקה לגורם פיסי בחלק מן המקרים. מקורן יכול להיות בתופעות של דום נשימה המקשה על השינה, כאבים אקוטיים או כרוניים, שינויים הורמונאליים המשבשים את מחזורי השינה, מחלות המשפיעות על מערכת העצבים, פעילות יתר של בלוטת התריס, רגישות יתר לרעשים ואור ועוד.
גורמים נפשיים להפרעות שינה
בחלק מן המקרים המקור להפרעות השינה הוא בבעיות נפשיות או התנהגותיות כמו דכאון קליני, הפרעה דו קוטבית, הפרעה טורדנית כפייתית וסכיזופרניה.
בנוסף, הפרעות חרדה הנגרמות כתוצאה מטראומה, מצבי מתח ולחץ ותחושת פחד עלולות גם הן להוביל להפרעות שינה. חשוב להבין שהפרעות השינה הן תסמין המעיד על בעיה רגשית מסוימת, וכדי להתמודד עמן יש לזהות ראשית את שורש הבעיה. כמו כן, ידוע כי שינה רגישה מאוד למצב הנפשי של האדם ומשקפת את הלך רוחו.
איך אפשר לטפל בהפרעות שינה?
טיפול תרופתי
הטיפול התרופתי בא לתת מענה ממוקד להקלת התסמינים, ואינו פותר את הבעיה מן השורש. כאשר בעיות השינה קשורות במחזורי שינה לא תקינים, ניתן לפנות לרופא לקבלת תרופות המבוססות על נטילת מלוטונין – הורמון האחראי על הסדרת מחזורי השינה.
במקרים אחרים, ניתן ליטול כדורי שינה/הרגעה שמסייעים להירדם בקלות, אך מנגד אינם מעניקים שינה טבעית ועמוקה. (יש לציין כי חלק ממשפחת כדורי השינה הינם ממכרים ויש להיוועץ בנושא עם הרופא המטפל!).
טיפול פסיכולוגי
לצד הטיפול התרופתי, מומלץ לשלב טיפול פסיכולוגי בהפרעת שינה שמטרתו לאתר את המקור להתפתחות בעיות השינה או את דפוסי ההתנהגות, ולעזור למטופל לאמץ גישות ודפוסי מחשבה חדשים ושונים, על מנת לעזור בהתמודדות עם הפרעות חרדה והפרעות קליניות אחרות שמחמירות את בעיות השינה.
הטיפול הנפשי הינו דינמי והוא עשוי להתמקד בכמה מישורים שונים: ביטחון ודימוי עצמי, קריירה, זוגיות, הוריות, מניות וקשרים חברתיים. הטיפול הפסיכולוגי הדינמי הוא רחב ונוגע לנושאים רבים ועמוקים וכך נותן מענה ללחץ פנימי מודע ולא מודע, תוך רצון להתפתחות וצמיחה.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי – CBT
מדובר בטיפול ממוקד וקצר יחסית שעוזר למטופל לאמץ דפוסי מחשבה וצורות התנהגות אחרות וחדשות. במהלך הטיפול לומד המטופל להכיר את המנגנונים הרגשיים שמגבירים אצלו את תחושות הגירוי, ומתנסה בכלים וטכניקות לזיהוי אותם מנגנונים מעכבים והתמודדות איתם.
הבעיות שמובילות להפרעות השינה נובעות בדרך כלל מהנחות יסוד מוטעות של המטופל, ודרך ההיבט הקוגניטיבי-התנהגותי ששם דגש על דפוסי מחשבה לא רציונאליים והימנעויות יומיומיות שונות אשר פוגעות בתפקודי השינה יכול להביא לתוצאות מיטיבות.
אם אתם חשים אותות מצוקה חוזרים ונשנים מצד ילדיכם והם אינם מסוגלים להירדם באופן עצמאי, או אם אתם סובלים מנדודי שינה ההופכים לשגרה שניה רצוי לפנות ליעוץ וטיפול בנושא. במכון תל אביב לפסיכותרפיה תוכלו לקבל ייעוץ וטיפול מותאם אישית לשיפור תפקודי השינה ואיכות החיים.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני