הפרעות שינה אצל ילדים
הפרעות שינה בקרב תינוקות וילדים שכיחות בעיקר על רקע רגשי או נפשי. קשיים רגשיים שהילד חווה במהלך התפתחותו, דוגמת חרדות נטישה, תלות הורית, או מצוקה רגשית זמנית, עלולות להוות טריגר מקדים לתופעות של חוסר שינה.
עם זאת, לעיתים הפרעות שינה אצל ילדים יכולות להעיד גם על בעיה פיזיולוגית או קוגניטיבית.
כמנגנון מרכזי ודומיננטי בכל אחד משלבי ההתפתחות של הילד, זיהוי מוקדם של תסמיני קושי בהרדמות, נדודי שינה, סיוטים וחוסר מנוחה יעזרו לטפל במקור הרגשי של ההפרעה ולאפשר את המשך ההתפתחות התקין של הילד.
הפרעות שינה אצל ילדים, גם אם הן מופיעות אצל ילדים גדולים, אינן מהוות את הבעיה הרגשית המרכזית, ולרוב הן סממן נלווה לקושי רגשי כזה או אחר. לכן, הטיפול הפסיכולוגי בהפרעות שינה אצל ילדים רואה חשיבות עליונה בגילוי המקור הראשוני לבעיית השינה.
בכל מקרה, במידה וההפרעות אינן מופיעות על רקע נפשי, מומלץ לערוך בירור רפואי לצורך אבחנה או שלילה של בעיות פיזיולוגיות.
מנגנוני שינה אצל ילדים
השינה היא מנגנון אבולוציוני חשוב שהשתמר אצל בני אדם ורוב בעלי החיים האחרים. אצל ילדים מקבלת השינה משמעות נוספת, בעיקר משום שבזמן השינה חלה התפתחות מואצת של ילדים ותינוקות, אשר משפיעה גם על התפתחותם הקוגניטיבית והחברתית. זוהי גם הסיבה שתינוקות נוהגים לבלות את רוב היממה בשינה.
הפרעת השינה יכולה להתפתח בכל אחד מחמשת שלבי מחזור השינה – כולם חשובים לתפקוד התקין שלנו.
היא מאופיינת בהפרעות חוזרות המשפיעות על איכות השינה, כמות שעות השינה, ובגירויים חיצוניים שמשפיעים על מדדי ומקצבי השינה של הילד.
חשוב להוסיף כי לא רק נדודי שינה או קושי בהירדמות מהווים אות מצוקה של הילד, אלא גם שינה רדודה לאורך זמן אינה מהווה תחליף לשינה עמוקה והיא עשויה להוביל לבעיות התפתחותיות ורגשיות אחרות.
מה גורם לבעיות שינה או קשיי הירדמות אצל ילדים קטנים וגדולים?
גורמים רגשיים וקוגניטיביים
עיקר הגורמים להפרעות שינה אצל ילדים מקורם בבעיות רגשיות שמלוות את הילדים, או הפרעות קוגניטיביות שונות. כך למשל, מחקרים רבים מראים כי למעלה ממחצית מהילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, סובלים גם מהפרעות שינה בדרגות חומרה משתנות. כך נכון גם לגבי הפרעות חרדה.
לצד אלו, ניתן למנות גם חרדות על רקע נטישה שנפוצות מאוד בגיל הרך ומקשות על הילד להירדם, סיוטים ופחדי לילה שנובעים גם הם מחרדה, דיכאון ילדים, הפרעות התנהגותיות כמו הפרעות קשב וריכוז וגם טראומה רגשית שחווה הילד.
גורמים פיזיולוגיים
מחלות אנדוקריניות (כמו חסר הורמונלי) עשויות לעודד מצבים של עודף שינה שפוגעת בתפקוד הילד. לרוב תאופיין השינה גם בתסמיני דום שינה. בנוסף, הפרעות שינה מתפתחות לעיתים על רקע גנטי, מחלות של מערכת העצבים, כאבים פיזיים או כתוצאה מתופעות לוואי של תרופות. לטיפול בכל אלו יש לפנות לרופא ילדים או רופא מומחה בתחום.
הרגלי שינה לקויים
דפוסי השינה לקויים שאנו מקנים לילדים עלולים להוביל להפרעות שינה כרוניות. בגיל הינקות, הרגלי השינה קשורים בעיקר להזנת לילה – הרגלי אכילה לא נכונים שמפריעים לתינוק לישון. בגילאים מאוחרים יותר הרגלי שינה לקויים מופיעים על רקע זמני שינה לא מסודרים שמשבשים את השעון הביולוגי הטבעי של הגוף.
טיפול פסיכולוגי בבעיות שינה והקניית הרגלי שינה נכונים
על מנת להתמודד עם תופעות של הפרעות שינה אצל ילדים חשוב קודם כל להקפיד על הקניית הרגלי שינה נכונים כבר מגיל הינקות.
במידה ואתם חווים כי התסמינים השונים של נדודי שינה, קושי בהירדמות או סיוטי לילה אצל הילדים מחמירים, מומלץ לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי.
טיפול רגשי לילדים מסייע בהתמודדות עם התופעה והחזרת הילד למסלול החיים הרגיל. מטרת הטיפול היא בגילוי מקור הבעיה (חרדות נטישה, סיוטים, חרדה חברתית ועוד) והקניית כלים רגשיים להתמודדות עמה.
טיפול CBT (קוגניטיבי התנהגותי) לילדים מאפשר גם התמודדות עם התופעה. במהלך הטיפול מאמץ הילד דפוסי התנהגות חדשים ומסיר דפוסים מעכבים שהביאו לבעיית השינה. במקביל, מקבל הילד "ארגז כלים" הכולל טכניקות מעשיות להסרת המחסום הרגשי.
הפרעות שינה יכולות להיות מטרד אמיתי עבור ילדיכם, ולעיתים גם לגרום להם לנזק רגשי והתפתחותי. אם ילדיכם מגלים תסמינים המעידים על בעיות שינה, חשוב לפנות בהקדם לטיפול מקצועי. במכון תל אביב לפסיכותרפיה תוכלו לקבל ייעוץ וטיפול פרטניים להתמודדות עם התופעה.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני