הפרעת אישיות היסטריונית
הפרעת אישיות היסטריונית (Histrionic Personality Disorder) מאופיינת באנשים הנוטים לצורך בתשומת לב מופרזת, דרמטיות יתר, מוחצנות, אקסטרוברטיות בולטת, כולל פתיינות פלרטטנית מינית. קיימת נטייה להגזמה בתחושות וברגשות.
אצל אנשים הסובלים מהפרעה זו, קיימת תחושה פנימית כי הם זקוקים לאישור תמידי מהסביבה, שהם "בסדר" ומעבר לכך, שהם מושכים, ולמעשה קיים שימוש במיניות על מנת לקבל אישור וקבלה מהאחר. קיים קושי רב בזוגיות, קיימת הדחקה רבה, הם אינם מכירים לעומק את תחושותיהם ורגשותיהם עמוקים, אינם מצליחים להסביר לעומק את סיבות המוטיבציה שלהם, ומבחוץ לאחרים נראית שטחיות, יהירות ועיסוק עצמי מופרז.
מחקרים שנעשו מראים כי כ-1.5% מהאוכלוסיה סובלים מהפרעת אישיות זו, מרביתם הגדול נשים. קיים הבדל בהפרעה בין נשים וגברים, ונפרט על כך בהמשך.
אבחון הפרעת אישיות היסטריונית
האבחון נעשה לרוב על פי ה-DSM 5 ספר האבחונים הפסיכיאטרי האמריקאי. לאבחון זה נדרש דפוס בולט של חיפוש תשומת לב, רגשנות יתר על המידה החל מגיל צעיר, ולמעשה שיענה על לפחות 5 מתוך 8 הקריטריונים הבאים:
- דפוס של שימוש בחיצוניות לצורך תשומת לב מאחרים.
- דרמטיים – כלומר הצגה של רגשות באופן מוגזם וחסר פרופורציה לתוכן.
- ניתן להשפיע עליהם בקלות – חשופים לשינוי דעה.
- ביטוי לא עמוק ושטחי של רגשות ומנעד גדול ושינויים רבים של רגשות.
- מיניות, פלרטטנות פרובוקציות כחלק משימוש ביחסים בינאישיים מול אחרים.
- שמים עצמם במרכז הבמה ותשומת הלב, מרגישים לא בנוח שאינם במרכז.
- חושבים כי מערכת היחסים שלהם קרובה, עמוקה ואינטימית יותר מאשר היא במציאות.
- אופן דיבור מוגזם, בעיקר בעל מרכיב תיאורי אך ללא פרטים רבים.
איך משלבים בין הפרעת אישיות היסטריונית וזוגיות?
הסובלים מהפרעה זו, בדרך כלל מדובר בנשים לרוב (על פי סטטיסטיקה אטיולוגית), עלולים להתקשות בקיום זוגיות ויחסים בינאישיים אינטימיים קרובים. בדרך כלל הם מקיימים הרבה דרמות ורגשנות יתר ביחסים, נמצאים בעמדה קורבנית לעיתים, ומפעילים מניפולציות רגשיות שונות.
הקושי בשמירת יחסים אינטימיים שוחקת ומעייפת, ולעיתים אף מאיימת ופוגענית. קשה לתת לאדם זה עידוד ומחמאות כל הזמן, ועשויה להיות תחושה כי זה הצורך האמיתי ולא הקשר. כמו כן אחרים עשויים לפרש התנהגות שטחית ולא מעמיקה ויחוו את הקשר ככזה שלא אינטימי וצולל פנימה.
ההבדל בין נשים לגברים
הפרעת אישיות זו קשה לעיתים לאבחון עקב אבחנה מבדלת של הפרעת אישיות נרקיסיסטית והפרעת אישיות גבולית. ישנם קווים מקבילים דומים בין הפרעות אלו. כמו כן ההבדל בין נשים וגברים בהפרעה זו ניכר, בעיקר בנושא של פתיינות ופלרטטנות מינית. אישה בעלת הפרעה זו תשתמש במיניות ככלי מניפולטיבי להשגת מטרות שונות, כגון קבלת תשומת לב ומחמאות.
גברים בעלי הפרעת אישיות היסטריונית הם בעלי מוחצנות יתרה, מחפשים תשומת לב רבה, מחפשים את מרכז הבמה וכדומה, יתקשו ליצור קשרים עמוקים ואינטימיים קרובים.
טיפול פסיכולוגי בהפרעת אישיות היסטריונית
טיפול פסיכולוגי דינמי עוזר להתמודדות עם סימפטומים של של ההפרעה. מדובר בטיפול יחסית ארוך טווח, מעמיק, הבוחן יחדיו דפוסים שונים, מברר לרוחב קשרים בינאישיים, ביטחון עצמי, תחושת ריקנות, תחושה של רצון לתשומת לב וכדומה ונותן מענה לנושאים אלו.
טיפול פסיכיאטרי תרופתי עשוי לעזור להתמודדות טובה ביותר במידה וקיים דכדוך ודיכאון בנושא ריקנות ותחושה של בדידות. ניתן להתייעץ עם המטפל על נושא זה ולראות האם רלוונטי.
טיפול מסוג סכמה-תרפיה עשוי גם הוא לעזור בהתמודדות טובה יותר, במידה ותרצו לשמוע עוד על טיפול מסוג זה, אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר.
במכון תל אביב לפסיכותרפיה עובדים מטפלים מקצועיים ומנוסים בעלי ידע רב בתחום הפרעות אישיות שונות. הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר לקבלת פרטים נוספים.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני