התקפי פאניקה
התקפי פאניקה (התקפי חרדה) הם חוויה קשה ומאיימת, הם מגיעים במפתיע ומעוררים את מערכות ההגנה של הגוף כאילו שכרגע עומדת מולך סכנה ממשית מאיימת. דפיקות לב, הזעה, קשיי נשימה, בלבול ועוד מאפיינים רבים שמופעלים לא בעקבות סכנה אלא בעקבות חרדה! חרדה עמוקה ששוכנת בנבכי הנפש מייצרת את התקפי הפאניקה לעיתים כמעט ללא סימן או הקשר לפחדים שקיימים.
יש אפשרות לקבל עזרה בהתמודדות עם התקפי פאניקה ולהפחית משמעותית את תדירותם ועוצמתם. הטיפול היעיל ביותר הוא טיפול CBT שמפתח מודעות למחשבות ואמונות שמזינות את החרדה ומנהלות את חיינו, מייצר גמישות ואימוץ תפיסות חדשות מתונות והגיוניות יותר. אנו עובדים עם הרבה אנשים שאיכות חייהם נפגעת בעקבות חרדה והתקפי פאניקה חוזרים ונשנים, אם אתם סובלים מהתופעה יכולים מוזמנים להגיע לטיפול עם מטפלי ה CBT שלנו ולקבל עזרה.
מהו התקף פאניקה?
התקף פאניקה או בשמו השני התקף חרדה, הוא ביטוי גופני למצב נפשי של חרדה שמובנית עמוק בנפש. ההתקף יכול להרגיש כמו התמוטטות או התקף לב אך אין באמת סכנה רפואית לאדם.
ילד או מבוגר שסובלים מחרדה יחוו התקף בעוצמות שתואמות את רמת החרדה, התקפי פאניקה קשים מעידים על רמת חרדה קשה שהשתרשה ומפעילה את מערכת ההגנה של הגוף לשווא. ההתקפים הקשים מרגישים ממש כמו התקף לב ובמשך הזמן הם מגבירים את רמות החרדה כייון שמתפתח פחד מפני ההתקף עצמו (שזו חוויה מפחידה בפני עצמה). התקפים קלים יותר מתבטאים בקושי נשימתי, רעידות קלות ובלבול וגם הם חוויה לא נעימה כאשר היא תוקפת אותך ללא התראה ובסיטואציות שונות בחיים.
לא משנה אם התקפי הפאניקה הם קשים או קלים הם פוגעים באיכות החיים, הם יכולים להגיע בכל מצב או זמן ולא פוסחים על ילדים, נשים בהריון, גיל הזהב, במצב ערות או במצב שינה.
איך להתמודד ולטפל בהתקפי פאניקה? הפסיכולוג איתמר פסקל מסביר:
התמודדות עם התקפי פאניקה
התמודדות עם התופעה נעשית בשתי רמות:
- קבלת טיפול מקצועי שמטפל במקור להתקפים- בחרדה: טיפול פסיכולוגי לחרדה מאפשר היכרות עם הפחדים, הבנה של הסיבות להיווצרותם, עיבוד חוויות שיצרו את החרדה, חשיבה מחודשת על הפחדים ומיקומם מחדש בסרגל המציאות הקיימת. כך אט אט נפרמת החרדה למרכיבים ברורים יותר איתם ניתן להתמודד. ככל שמתקדמים בטיפול רמת החרדה יורדת ותדירות ועוצמת ההתקפים פוחתות.
- אימוץ אסטרטגיות התמודדות מול התקף פאניקה בזמן אמת: מדובר על תרגול במרחב החשיבה והגוף, אסטרטגיות של דמיון מודרך, חשיבה חיובית, שימוש במנטרות מרגיעות, הסחת דעת חיובית, דיבור עצמי, הרגעת הגוף ע"י נשימות , הרגעת המחשבות ע"י החלפתן באחרות. למחשבות יש כח למנוע התקף, להחריף אותו או להקל עליו ולכן חשוב מאוד לעשות עבודה במרחב הזה.
התקפי פאניקה - תסמינים:
בהתקף פאניקה יכולים להופיע כמה מהסימפטומים הבאים או כולם יחד:
- דופק מהיר או דפיקות לב חזקות: הלב פועם בחוזקה בגלל זרימת דם מהירה, הדופק עולה, ניתן אפילו לראות את עליית וירידת בית החזה בבירור.
- רעידות: רעידות בגוף, בידיים וברגליים, זה יכול להיות רעידות עדינות נשלטות ורעידות חזקות יותר שמצריכות מעבר למקום בטוח יותר על מנת לשמור על עצמכם.
- הזעה: הגוף מזיע בכל חלקי הגוף באופן פתאומי מאוד, זה קשור גם בגל החום שאולי פוקד את הגוף, זיעה קרה ולא נעימה.
- קשיי נשימה או קוצר נשימה: מחנק בגרון ותחושה כי האוויר לא עובר כמו שצריך, נסיון לנשימות עמוקות אך ללא תחושת הקלה אמיתית.
- כאבים בבית החזה: לחץ חזק באזור בית החזה שנותן תחושה שזו הקדמה להגעתו של התקף לב, הלחץ יכול להמשך זמן רב עד שנגמר ההתקף.
- חוסר יציבות – סחרחורת: איבוד שליטה על תפקודי בסיסי כמו עמידה יציבה, יש סחרחורת והראייה מטשטשת, יש צורך לשבת.
- נימול בגוף – צמרמורת: כאשר יש תחושה כי חלקים מהגוף "נרדמים", או שעוברת צמרמורת חזקה לאורך הגוף שמרעידה אותו, לא צמרמורת נעימה אלא צמצמורת יותר כמו בבהלה.
- תחושה של סכנת מוות: הרבה פעמים האדם שחווה התקף פאניקה מרגיש שהוא עומד למות, וזאת בשל כל התסמינים הקיצוניים שמדמים תחושה של התקף לב.
- גל חום פנימי: כמו אש שניצתת בתוך הגוף ולחום אין איך לצאת החוצה, הטמפרטורה של הגוף באמת עולה והתחושה הזו יכולה להיות בלתי נסבלת כשהיא מגיעה בבת אחת.
- תחושת איבוד שליטה וניתוק: ניתוק ממה שקורה לגוף, ניתוק מהסיטואצייה בה נמצאים והמציאות, בלבול קוגניטיבי, יש תחושה כי איבדת שליטה על מה שקורה.
אם אתם סובלים מהתקפי פאניקה קראו את ההמלצות שלנו להתנהגות בזמן ההתקף בקישור הבא
הפרעת פאניקה
אם חווית התקף פאניקה חד פעמי ואתה מתקשה להבין מדוע אנחנו ממליצים להתייעץ עם אנשי המקצוע על מנת להבין את הרקע להתקף, לבדוק האם מכוננת בך חרדה קבועה ושורשית או שההתקף הגיע כתגובה לאירוע מאוד ספציפי. אם אתה סובל מהתקפים חוזרים ונשנים ושללת בעיה רפואית אתה כנראה סובל מהפרעת פאניקה שמקורה בחרדה עמוקה שלא תחלוף מעצמה.
הפרעת פאניקה פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים, לרוה מתפתח פחד גדול מהופעתו של ההתקף והאדם מתחיל לסגל חיים מצומצמים על מנת להפחית את הסיכוי להתקף ואת הסיכוי שההתקף יגיע כאשר הוא אינו מוגן או נמצא בחברה. חיים בתוך הפרעת פאניקה הם כמו במעגל סגור שמזין את עצמו, יש חרדה שיוצרת התקפים, ההתקפים כל כך מאיימים שנוצר פחד חדש מפני התקף, רמת החרדה עולה , והאדם שרוי בתוך חישוק חרדה שקשה לפתוח אותו בכוחות עצמך בלבד.
אם אתה מזהה את ההתקפים שלך כהתקפי פאניקה, וסובל מהתסמינים שצויינו דע כי זו לא גזירת גורל לחיות עם ההתקפים! העולם הטיפולי היום מצליח לעזור לאנשים להוריד את רמות החרדה ולהפסיק את גלגל השלג של התקפי החרדה.
במכון תל אביב לפסיכותרפיה עובדים שני מומחים לנושאי חרדה שעובדים בשיטת CBT. השיטה יעילה ביותר בטיפול בפאניקה, ומאפשרת עבודה ממוקדת על החרדה, על המחשבות שמזינות אותה ועל אימוץ מחשבות גמישות יותר ותואמות מציאות, ועל התמודדות בזמון התקף.
אתה מוזמן לקרוא עוד על טיפול CBT ולהכיר את המטפלים שלנו שעוסקים בכך.
איזי מאימן
איזי מאימן הוא מטפל מנוסה ומוסמך בשיטת CBT, המומחה בהפרעות חרדה ובכללן בטיפול בהפרעת פאניקה ובהתקפי פאניקה. במסגרת המפגשים איזי ילמד אותך כלים שיאפשרו לך לשלוט בתגובות הגופניות לחרדה ובמחשבות שמעוררות את התקפי הפאניקה ולהפחית את תדירות הופעתן עד שיעלמו כליל.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני