ויסות רגשי
ילדיכם חווים התפרצות זעם אפילו מהערה או בקשה תמימה שלכם? לפני שאתם מתייגים אותם כילדים תוקפניים או אלימים, חשוב לבדוק אם מדובר בקושי בוויסות רגשי, ובעיקר לדעת שיש דרכים לטפל במצב.
מהו ויסות רגשי?
ויסות רגשי הוא היכולת להתאים (ולווסת) את התגובות והרגשות שלנו, בהתאם לסיטואציה. עוצמת הרגשות והתגובות מכוונת, מוגברת או מופחתת ביחס למצב, בסביבה החיצונית ואף כתגובה לגורמים פנימיים, כמו עייפות, רעב וכדומה. כבר מגיל ינקות מתפתחת יכולת זו, של ויסות רגשי, והיא הולכת ומתפתחת במקביל להתפתחות בגיל והבשלת המוח. בשלבים הראשונים, בגיל הינקות ובגיל הרך, הילדים תלויים בהוריהם וביכולתם להרגיע אותם במצבי מצוקה או תסכול. עם הזמן ובהדרגה, לומדים הילדים לווסת את רגשותיהם בכוחות עצמם. התהליך מתבצע בעזרת מודלים לחיקוי של דמויות בעלות משמעות בחייהם, כמו הורים, גננת וכדומה.
היכולת לפתח ויסות רגשי כרוכה בגורמים ביולוגיים וסביבתיים. הגורם הביולוגי הוא מולד וכולל מנגנונים רגשיים, גופניים, קוגניטיביים והתנהגותיים. עם השנים מתפתחת ומבשילה האונה המצחית הקדמית, אזור במוח, שמבשיל במקביל להתפתחות וגדילת הילד.
הגורם הסביבתי הוא חיצוני וכולל את ההורים ודמויות חינוכיות וסמכותיות אחרות, שמלמדות את הילד דרכים להרגיע את עצמו ולווסת את תחושותיו בסיטואציות שונות.
שני הגורמים הללו פועלים במקביל ומשפיעים על היכולת של הילד לווסת את עצמו, ולעתים להתקשות בוויסות הרגשי.
קושי בוויסות רגשי: איך מטפלים?
איך לזהות קושי בוויסות רגשי?
מדובר במצב בו הילד מתקשה לנהל רגשות. רגשות כמו חרדה, תסכול או מצוקה שבגיל ינקות הורגעו על ידי ההורים, בדרך כלל יהפכו למיומנות הילד לווסת את רגשותיו בכוחות עצמו. אולם ילדי עם קושי בוויסות רגשי לא יצליחו לנהל את הרגשות והדבר יתבטא במגוון רחב של תסמינים והתנהגויות, ביניהם:
- התפרצויות זעם
- בכי ממושך
- שינויים מהירים וחדים במצב הרוח
- התלהבות והתרגשות בלתי נשלטות
- כעסנות וצעקנות או לחילופין ביישנות ומופנמות
- התנהגות תוקפנית ו/או אלימה
- קושי בהבנת רגשות של אחרים
- תחושת חוסר אונים
- קושי לקבלת מרות של דמויות סמכותיות, כמו הורים, גננת או מורה
- קושי להתמודד עם תסכול
- נטייה לתגובה אימפולסיבית
- קושי בדחיית סיפוקים
בעוד שרגשות כמו תסכול, כעס או חרדה הם רגשות טבעיים שמסייעים לכולנו לסמן גבולות ולשמור על עצמנו בסיטואציות מסוימות, הרי שכשתחושות אלו אינן מווסתות או אינן פרופורציונליות לסיטואציה, מתפרשות התנהגויות אלו כתוקפניות ואפילו אלימות. ילד שמגיב באלימות, אפילו מילולית, אם הוא מתבקש להמתין לתורו, ילדה שזועמת כשמבקשים ממנה לסדר את החדר, או ילד שיוצא משליטה כשהמורה מעירה לו – כל אלו הם רגשות לא מווסתים שיוצאים משליטה וללא כל קשר לסיטואציה. פעמים רבות הילדים והמתבגרים שהתקשו לווסת את רגשותיהם חשים צער ונקיפות מצפון על התנהגותם, אולם תחושת האשמה לא מסייעת להם להתנהג אחרת בפעם הבאה שייתקלו בסיטואציה דומה.
התנהגויות כאלה, הנובעות מקושי בוויסות רגשי, עלולות להשפיע לרעה על התפקוד החברתי. הן מפריעות ליצירת קשרים חברתיים ולתפקוד במסגרות חברתיות ומשפחתיות ומשפיעות על יכולת הלמידה. כמו כן עלול הקושי לפגוע באיכות החיים של הילד או המתבגר, ובמשפחתו.
מה גורם לקושי בוויסות רגשי?
יכולת ויסות הרגשות וההתנהגויות קשורה להתפתחות הקוגניטיבית, התפתחות השפה והיכולת להבין סיטואציות חברתיות. אצל ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, או עם קשיים בוויסות חושי, השכיחות לקושי בוויסות רגשי היא גבוהה יותר.
כיצד ניתן לטפל בוויסות רגשי?
טיפול יעיל ומוצלח בוויסות רגשי הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). ילדים שיש להם קשיים בוויסות רגשי זקוקים לעזרה בכל הנוגע לפיתוח מיומנויות שחסרות להם, כדי שיידעו להתמודד טוב יותר עם קונפליקטים, קשיים, מצבי תסכול, לחץ וחרדה.
טיפול CBT הוא טיפול מבוסס מחקר שנמצא יעיל ומשפיע משמעותית על ויסות מצוקה רגשית, כעסים וחרדות. מודל הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי הוא ההבנה שרגשות ותגובות התנהגותיות מווסתים ומושפעים מהאופן בו אנו מפרשים אירועים וסיטואציות שמתרחשים סביבנו. התגובות ההתנהגותיות של ילדים ומתבגרים עם קשיי ויסות חושי הן הפרשנות שלהם לאותם האירועים ומשקפות את תהליכי העיבוד, הפרשנות, החשיבה והתגובות הפיזיולוגיות שלהם לסיטואציה.
ילדים אשר מתקשים לשלוט בכעסים סובלים, פעמים רבות, מחוסר בשלות קוגניטיבית ובנטייה לפרש מצבים בין אישיים וחברתיים באופן שגוי. במהלך טיפול CBT לומדים הילדים והמתבגרים, ואף הוריהם, שיטות התנהגותיות יעילות לניהול כעסים וויסות רגשי. הלימוד כרוך בתרגול ובפיתוח מיומנות הוויסות הרגשי והן כוללות שיטות לשינוי חשיבה והגמשה, או הרחבת הפרשנות שנותנים הילדים למצבים מסויימים שמעוררים בהם תחושות כמו כעס, דאגה, תסכול, תוקפנות ועלבון. הילדים לומדים לזהות מצבים כאלו ולהגמיש את אופן החשיבה – והתגובה – שלהם במצבים שמעוררים בהם התפרצויות. במקום תגובות אלו, לומדים הילדים לעצב את התנהגותם ולווסת את תגובותיהם.
טיפול CBT כולל שיטות הרפיה, רכישת מיומנויות לפתרון בעיות, חינוך רגשי, מודלים להתמודדות, לילדים ואף להורים, כלים לשיפור ועיצוב ההתנהגות, ועוד. טיפול CBT הוא אימון שמתמקד בהתנהגות, בחוזקות הילד, או המתבגר, לימוד הכרת הרגשות וגמישות מחשבתית.
צוות מטפלים עם כלים לטיפול בקשיי ויסות רגשי
מכון תל אביב לפסיכותרפיה מזמין אתכם להכיר את צוות המטפלים ב-CBT לטיפול בקשיי ויסות רגשי. המטפלים הם מוסמכים ובעלי התמחות בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, עם נסיון עשיר וידע מקיף. הטיפול אינו ארוך מאד, ממוקד ויעיל מאד למצבים כגון אלו. אנו מזמינים אתכם להתרשם מאיתנו, מנסיוננו העשיר ומההצלחות הרבות בתחום.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני