פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332

טיפול בחרדות

טיפול בחרדות

חרדה היא מצב שבו אדם חש פחד עמוק ודאגה מתמשכת אל מול איום ממשי או דמיוני. החרדה חיה בתוך עולמו הפנימי של האדם, מלווה אותו תמיד, ויוצרת מתח, אי שקט פנימי, ודריכות וגורמת לסובל ממנה לתחושת חוסר אונים אל מול האיום שיצר את החרדה.

תחושת הפחד הגדול יכולה להיות ממשהו ברור כגון חרדה מטיסות, חרדה מחרקים, או ממשהו בעולמו הפנימי של האדם, בנפשו, כגון חרדת נטישה או חרדה חברתית. אף על פי שיש מגוון סוגי חרדות, הן כולן זהות בהשפעתן הרבה על איכות חייו של האדם. אין זה משנה אם יש חרדות ופחדים מדברים ממשיים או פנימיים, ההשפעה על התפקוד ואיכות חייו הנפשיים של האדם היא תמיד שלילית ודומיננטית.

התמודדות עם חרדה היא משימה לא קלה לאדם שחי תחת הכובד התמידי שלה, שכן היא משפיעה באופן מכריע על איכות חייו. לא פשוט להתמודד עם חרדה אך חשוב לעבור תהליך של התמודדות עם חרדה, פנים מול פנים, ולא תהליך שמייצר מעקפים להימנע ממנה, כיוון שבאופן זה היא רק מתגברת ומתישה את הסובל ממנה.

אנשים הסובלים מחרדה מתהלכים בעולם עם תחושת זהירות ופחד פנימי בלתי נשלט, החרדה מנהלת את התנהגותם ומכתיבה את שיקולי הדעת בבחירות שעושים. אבל גם מי שסובל מחרדות יכול לשבור את המעגל הזה ולשפר את איכות חייו.

מעוניינים שנצור קשר?

טיפול בחרדות במכון תל אביב לפסיכותרפיה

טיפול בחרדה על ידי איש מקצוע מייצר מרחב מחזיק ובטוח לעבור את הדרך הזו. פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומטפלי CBT עוסקים בטיפול בחרדות, כל אחד בדרך מעט שונה, אך כולם הוכחו כיעילים ביותר לפתרון המועקה והקושי שחרדה מביאה עמה. על מנת להתחיל תהליך טיפולי אנו מתאימים למטופלים המגיעים למכון תל אביב לפסיכותרפיה, את סוג הטיפול והמטפל המתאים.

אחת ההתמחויות המרכזיות של המכון היא טיפול בחרדות. אנו נותנים מענה מקיף של טיפול CBT, טיפול פסיכולוגי וגם תמיכה מפסיכיאטר בעת הצורך. האדם שתוהה איך להתמודד עם חרדה יקבל תשובות ברורות לגבי התהליך שמתאים ספציפית לסוג החרדה שלו ולמאפייניו האישיים, וליווי מקצועי הקשוב לצרכיו.

התאמת הטיפול לאדם היא קריטית בהצלחת התהליך. אתם מוזמנים להתייעץ איתנו לגבי הטיפול הנכון יותר עבורכם!

הפסיכולוג איתמר פסקל מסביר על טיפול בחרדה:

טיפול פסיכולוגי בחרדה: להתמודד בהצלחה עם החרדות

טיפול בחרדה בגישה הפסיכואנליטית הוא טיפול שרוב האנשים מכירים כטיפול פסיכולוגי קלאסי. הטיפול הדינמי מניח שקיימים מקורות לא מודעים להיווצרות החרדה, הוא מציף אותם, חוקר אותם, ומאפשר עיבוד והחלמה.

טיפול פסיכולוגי לחרדה הוא מעין טיפול שורש, האדם מפתח מודעות עצמית לחלקים פנימיים לא פתורים שיצרו תשתית לחרדה. זה תהליך ארוך אך הוא בסיס טוב למי שרוצה להתמודד עם חרדה ומחפש טיפול בחרדות ללא תרופות.

הטיפול עוסק ב-3 רכיבים מרכזיים:

המרכיב הגופני הוא למעשה התגובה הפיסיולוגית של הגוף לסכנה. כפי שציינו לפני כן, לאור סכנה אפשרית הגוף מכוון את עצמו: משחרר אדרנלין, עלייה בדופק, האצת הנשימה, הרחבת אישונים לראות טוב יותר, מתיחת שרירים לקראת פעולה, כיווץ כלי דם למקרה של פציעה וכו'. למעשה מה שקורה בגוף שלנו קשור גם לסימפטומים כאשר מופיע פחד: קוצר נשימה (האצת נשימה), ראייה מטושטשת (הרחבת אישונים), תחושת דופק מואץ (לספק לשרירים כמות דם מספקת לקראת פעולה) וכו'. כפי שניתן בוודאי להבין אנו נוטים לפרש את ההכנה האוטומטית של הגוף שלנו לקראת סכנה באופן שגוי.

כאן נכנס לפעולה המרכיב הנפשי – אדם שסובל מחרדה שואל את עצמו מדוע אני מרגיש כך? האדם מפרש את כל הסימפטומים הגופניים שציינו לפני כן באופן לא נכון, דרמטי ומוגזם. לדוגמה אדם יכול לפרש את העלייה בקצב הלב כחרדה מהתקף לב, ראייה מטושטשת כחרדה מאיבוד ראייה, מתיחת שרירים עלולה להתפרש כחרדה מחולשה או שמשהו לא בסדר בגוף וכו'. תחושות החרדה גורמות לאדם להרגיש שהוא מאבד שליטה על עצמו והתוצאה היא עוד ועוד חרדה ופחד.

המרכיב האחרון הנו המרכיב ההתנהגותי – מתפתחת פרשנות שגויה של סימפטומים גופניים שיוצרים חרדה, ומיקוד תשומת הלב של האדם כעת היא בגוף ובכיצד להימנע מהדברים המעוררים חרדה. מתחילים לשים לב לכל שינוי בתחושות הגוף היכולות לבשר על חרדה מתקרבת, והפרשנות השגויה נמשכת ומונצחת עוד ועוד כמעגל המזין את עצמו. מתחילים ליצור התנהגויות נמנעות או שיוצרות ביטחון כגון לקחת בקבוק מים לכל מקום או להחזיק במעקה בטיחות גם כשלא צריך.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT Cognitive Behavioral Therapy) בחרדה

טיפול בחרדות בעזרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי מאוד מקובל ונפוץ היום. טיפול CBT לחרדה נפוץ ויעיל כיוון שהוא עושה שימוש גם בטיפול הקוגניטיבי וגם ההתנהגותי.

מדובר בטיפול קצר מועד וממוקד, מגובש סביב מטרה ברורה, במקרה זה סביב טיפול בחרדה. ההצלחה בטיפול בחרדה מסוג זה קשורה עד מאוד לשיתוף הפעולה שנוצר בין המטופל למטפל ובאימוץ דרכי חשיבה והתנהגות חדשים שמוצעים בטיפול.

באמצעות טיפול CBT, המטפל מכוון את המטופל לבחון שוב ושוב, ובאופן מפורט ומעמיק, מהם דפוסי החשיבה שמאפיינים אותו ומהם התוצרים של דפוסי חשיבה אלו.

המטופל לומד גם לשלוט במחשבותיו וגם לשלוט בהתנהגותו באופן טוב יותר במצבים שקשים לו ויוצרים חרדה. כך נוצרת תחושה של שליטה והתגברות על סיטואציות שקודם לכן היה קשה להתמודד איתן. כך מטפלים בחרדות גם בתשתית המחשבתית וגם בתשתית ההתנהגותית, ולטיפול זה יש תוצאות מאוד יעילות ומהירות יותר מסוגי טיפולים אחרים בחרדה. למידע נוסף אודות טיפול CBT בחרדה.

טיפולים נוספים בחרדה

טיפול התנהגותי (Behavioral Therapy)

טיפול פסיכולוגי מסוג זה הינו טיפול ממוקד בתופעות ההתנהגותיות של החרדה. המוקד שלו הוא לנסות לשנות התנהגויות בלתי רצויות ולשלוט בהן. בטיפול התנהגותי האדם לומד כיצד להתמודד טוב יותר עם מצבים שקשים לו, לעיתים באמצעות טכניקה שמשתמשת בחשיפה לאותם מצבים קשים באופן מבוקר והדרגתי, וכך להתגבר על החרדה ולהרגיש שליטה במצבים קשים.

טיפול קוגניטיבי (Cognitive Therapy)

מטרתו של טיפול פסיכולוגי מסוג זה היא לנסות לשנות דפוסי חשיבה שאינם יעילים ושמגבירים את החרדה. האדם לומד באמצעות טיפול זה כיצד לעשות הבחנה בין מחשבות מציאותיות למחשבות לא מציאותיות וכאלו שאין מועילות לו. כפי שמתרחש בטיפול ההתנהגותי, האדם מרגיש פעיל ושולט יותר ויותר בחייו ובמחשבתו, וכך מקבל תחושת ביטחון הולכת וגוברת.

טכניקות של הרפיה ודמיון מודרך

ישנן טכניקות שונות שמסייעות למי שמחפש איך להרגיע חרדה ממש ברגע בו היא מופיעה במלואה. אלו טכניקות שמסייעות להורדת לחץ ונותנות כלים איך לצאת מחרדה שהתפרצה בסיטואצייה קשה. הן מרגיעות את הסימפוטומים של לחץ בחזה, קשיי נשימה, סחרחורת ועוד.

טכניקות של הרפית הגוף ודמיון מודרך יכולות להיעשות בדרכים שונות, כגון עבודה עם הנשימה, תנועה, עבודה עם דמיון ומחשבות כמו – חשיבה על מקום בטוח ורגוע, התחברות אל הכח הפנימי. בתהליך טיפולי מתאמנים על הפעלתן של טכניקות אלו.

היפנוזה

טיפול פסיכולוגי מסוג היפנוזה משתלב בתוך תהליכי הטיפול בחרדה והוא יכול לסייע ככלי שמאיץ תהליכים לא מודעים. שורש החרדה הוא בחוויות עבר שלעיתים אינן מודעות, עבודה עם היפנוזה יכולה לטפל בחרדות באופן עקיף. חשוב לציין כי רק מטפלים שהוסמכו לעבוד בהיפנוזה רשאים להשתמש בה.

EMDR

טיפול שיכול להשתלב כחלק מטיפול פסיכולוגי לחרדה ויעיל בעיקר עבור הפרעת חרדה פוסט טראומטית (PTSD). זו היא שיטת פסיכותרפיה שמעוררת זכרונות שלא אוחסנו כראוי בשל הצפה בעת טראומה. השיטה מאפשרת עיבוד של זכרונות אילו וטיפול בהם. טיפול EMDR נערך ע"י גירוי של שתי המיספרות המח במקביל באמצעות גירוי חושי כגון, קול, תנועה,ועוד. על מנת לטפל בחרדות שהתפתחו מטראומה טיפול EMDR יכול להיות משמעותי. למידע נוסף אודות טיפול EMDR.

טיפול תרופתי בחרדה

טיפול תרופתי להתמודדות עם חרדה נועד לתת פתרון פרמקולוגי, לעיתים בנוסף לטיפול פסיכולוגי בחרדה. מדובר בתרופות מפחיתות חרדה על מנת להקל על הסימפטומים השונים שעשויים לפגוע בתפקוד היומיומי.

ההתאמה התרופתית נעשית באופן אישי עם פסיכיאטר תוך מעקב לאורך זמן כי התרופה אכן תורמת את חלקה, מקלה על החרדה ואין תופעות לוואי לא רצויות. טיפול תרופתי מאוד עוזר להתמודד עם חרדה, הוא טיפול תומך ויעיל ביותר כאשר הוא מלווה בטיפול פסיכולוגי או CBT.

התרופות הנפוצות לשימוש בקרב רופאי משפחה ופסיכיאטרים הן קודם כל משפחת ה-SSRI. אם אין תגובה לכך, יש אפשרות להשתמש בתרופות ממשפחת הבנזודיאזיפינים כגון ואבן, וכן בתרופות ממשפחות טריציקליקים, חסמי בטא, ו-MAOI.

אנחנו כאן כדי לסייע לכם להתגבר על החרדה

אם אתם סובלים מחרדה שמתמשכת לאורך זמן והיא נמצאת בצוות ההנהלה של חייכם, דעו כי זה לא חייב להישאר כך. אפשר לטפל בחרדות ולצמצם את השפעתם על חייכם. מוזמנים לפנות אלינו להתייעצות בכל שאלה או התלבטות.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר