חרדות בהריון
תשעה חודשי הריון הם תקופה ייחודית בחייה של אשה, תקופה של המתנה, ציפייה, התרגשות, דאגה, כינון, התארגנות, פנטזיות, תקופה שמלאה ברגשות מכל הסוגים לצד שינויים גופניים, שינויים הורמונליים ועובר שמתפתח וגדל. אבל לצד כל התקווה לעיתים נוצרים חרדות בהריון שמפריעים לך לחוות את התקופה הזו בחייך במלואה.
אם את סובלת מהתקפי חרדה בהריון הדבר החשוב ביותר הוא לפגוש איש מקצוע שילווה אותך, פסיכולוג לתמיכה בהפחתת ההתקפים ועוצמתם, רופא נשים למעקב, ופסיכאטר במקרה הצורך כאשר התקפי החרדה מרובים וחזקים.
החשש מהתקפי חרדה בהריון הוא אכן מבוסס בגלל השפעתם על העובר ברחם, מחקרים מצאו כי התפתחות העובר עלולה להיות מושפעת מהתקפי חרדה חוזרים ונשנים ועליך לפעול על מנת למזער את התופעה. אם את לא בטוחה מה עובר עליך, מבולבלת, לא יודעת האם את אכן חרדה וסובלת מהתקפי חרדה, או אם את כבר בטוחה שזה מה שעובר עליך, צרי עימנו קשר, בשיחה ראשונית נוכל להבין את המצב בו את נמצאת ולייעץ לך כיצד להמשיך לפעול.
התקף חרדה בהריון – למה זה קורה לי?
חרדות בהריון עלולים להתפתח באופן המשכי להפרעת חרדה שהייתה עוד לפני הכניסה להריון, או להתפתח במהלך ההריון, תקופת ההריון על מאפייניה עלולה להעצים חרדות קיימות וליצור חרדות חדשות.
אם חרדה חדשה לך, כנראה שמשהו בחוויית ההריון וההורות עוררו בך פחד עמוק או דאגה עמוקה עד כדי שפיתחת חרדה ואולי גם התקפי חרדה כתוצאה מכך.
במקרים רבים נוצרת חרדה לשלמות ובריאות העובר. האינסטינקט האימהי נולד הרבה לפני יציאתו של העובר אל עולמנו. הוא מתפתח ברגע שהאם יודעת שהיא נושאת תינוק ברחמה. אבל אז היא מתחילה לעבור כל כך הרבה בדיקות "שגרתיות" שמעוררות דאגה ופחד, וברחבי הרשת יש המון מידע זמין אודות סיכונים בהריון ולידה. בעידן שבו מידע רפואי, סיפורים אישיים וסטטיסטיקות נמצאים במרחק "הקלקה", אין זה מפליא כי מתפתחת חרדה של ממש.
שינויים הורמונליים ושינויים פיזיקליים יכולים להוות תשתית טובה להתפתחותה של חרדה והתקפי חרדה, ועל כן במציאות של היום לא פלא כי נשים רבות מפתחות חרדה במהלך בהריון.
השפעת החרדה על העובר
מחקרים מראים כי יש קשר בין חרדה והתקפי חרדה ללידות מוקדמות, פגות, לידה במשקל נמוך,זרימת הדם אל העובר, כך שאם סובלים מחרדה והתקפי חרדה בהריון חשוב מאוד להיות במעקב, ולעבוד על הפחתת עוצמת החרדה.
כאשר אשה חווה התקף חרדה משתנה קצה הנשימה, זרימת הדם, ההתנהלות הגופנית שלה משתנה, האנרגיות נמשכות לכיוון מסויים, והעובר שקשור ישירות במערכות האם ותלוי בהן עלול גם להיות מושפע מכך.
כמובן שלא בכל מקרה יש השפעה, ולא כל התקף חרדה פוגע בעובר, כך שלא כדאי להילחץ מדי, אך כן לפעול באחריות ושיקול דעת.
התמודדות עם חרדות והתקפי חרדה בהריון
התמודדות עם חרדה בהריון היא מורכבת יותר מאשר ללא הריון, דאגות מקבילות סוגרות מכל הכיוונים: עמוק בפנים שוכן לו הפחד שהתפתח מפני משהו ספציפי (שלמות העובר, לידה תקינה, הורות לעתיד…), מתלווה אליו הפחד מפני התקף חרדה שיתפרץ והשפעתו עלי, מתלווה אליו פחד מאיך זה ישפיע על העובר, ובנוסף עולה הדאגה לגבי המסוגלות ההורית במצב של חרדות והתקפי חרדה לאחר הלידה.
לעיתים החברה מקלה ראש בדאגותיה של האשה ההרה, פוסלת על הסף את חרדותיה וכך גם נסגרת לה דלת התמיכה שכל כך חשובה. כך שאם את בהריון וסובלת מחרדות והתקפי חרדה, אנו מבינים לגמרי את עומק המורכבות שאת נמצאת בה,
ההתמודדות הנכונה היא קודם כל להתייעץ עם הרופא אצלו את מבצעת מעקב, ולפנות לעזרה מקצועית על מנת להפחית את החרדה.
בחלק מהמקרים החרדה שהתפתחה אינה אוחזת במציאות והיא צמחה על בסיס חוויות עבר, מקרים חריגים, שטף המידע ברשת, בדיקות תקופתיות מלחיצות, בחלק מהמקרים החרדה אכן אוחזת במציאות ויש סיכון בהריון ובלידה, לא משנה איזו חרדה התפתחה אצלך, ניתן לעזור ולטפל תמיד.
חרדות אחרי לידה
חרדות אחרי לידה הן תופעה מוכרת מאוד בעולם הטיפולי, אך פחות בעולם החיצוני.
לרוב דיכאון לאחר לידה הוא המושג המוכר והבולט, ולכן נשים שסובלות מחרדה לאחר לידה מתקשות יותר לזהות זאת ולתהות- האמנם אני סובלת מחרדה ולא רק אם דואגת ואחראית?!
חרדה לאחר לידה יכולה להתכוונן אל בריאות האם עצמה, או לבריאותו של התינוק, ומתבטאת בפעולות, מעשים וטקסים שמטרתם לשמור על הבריאות למרות שהם לאו דווקא עושים זאת. להיות בחרדה לאחר לידה זה מתיש מאוד, לא מספיק שטיפול בתינוק קטן הוא משימה נוכחת ומתישה, לעבור אותה עם חרדות שמאיצות עוד ועוד פעולות הרגעה, ויוצרות אי שקט נפשי תמידי, זה עומס מאוד גדול.
מהצד ניתן לראות את האם מדקדקת בפרטים שומרת על היגיינה ברמה מאוד גבוהה, פחות מאפשרת לאנשים להתקרב אל התינוק מחשש להדבקה וחיידיקים, ובגילאים גדולים יותר מגבילה את מרחבי התנועה של הילד וסביבת חייו.
חרדות לאחר לידה ניתנות להרגעה, לא בהרגעה חיצונית אלא באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי שמאפשר הגמשת האמונות ואימוץ קווי חשיבה חדשים.
טיפול פסיכולוגי לחרדות בהריון ולאחר לידה
אם את סובלת מחרדות בהריון אנו מציעים לך טיפול פסיכולוגי שמתמקד בחלק הקוגניטיבי. עבודה טיפולית משותפת, בה נציף את האמונות שעומדות בבסיס המחשבות שלך ומחשבות הפחד שמציפות אותך. נוכל לעשות עיבוד והבנה שלהם, והסתכלות מחודשת אודותיהם.
לאחר הלידה, ניתן לצרף את החלק ההתנהגותי לטיפול בו תעשה חשיפה הדרגתית ומבוקרת לחרדה, וללמוד לשלוט בה במקום שהיא תשלוט בך. אם את סובלת מהתקפי חרדה אנו נמליץ להתייעץ עם הרופא המלווה ולשקול תמיכה תרופתית בתקופת ההריון.
טיפול CBT לחרדה בהריון הוא טיפול יעיל מאוד ועוזר להפחתת עוצמת החרדה והתקפי החרדה. במכון עובדים שני מומחי CBT עם נסיון רב שנים, ויוכלו לעבור איתך תהליך ממוקד ויעיל.
את מוזמנת לפנות אלינו. נשמח לענות על כל שאלה ולקבוע לך פגישה.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני