פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332

טיפול משפחתי

בעיות בחיי הנישואין

הטיפול המשפחתי הוא תחום טיפול פסיכולוגי, שמטרתו לסייע לבני המשפחה להתמודד עם קשיים רגשיים בתוך התא המשפחתי, מורכבויות שצצות במהלך היומיום, קונפליקטים ומשברים פנימיים. מדובר בטיפול ייעודי לו מאפיינים ייחודיים ושונים מאלו של טיפול רגשי או טיפול פסיכולוגי אישי.

בחלק מהמקרים מיועד הטיפול המשפחתי לבני המשפחה כולה. עם זאת, במצבים מסוימים, וכתלות בקושי הספציפי שעולה או באופי הטיפול, לעיתים ישתתפו בתהליך רק חלק מבני המשפחה.

ייתכן והטיפול יתחיל בתור טיפול משפחתי מערכתי שכולל את בני המשפחה כולה, ובהמשך יהפוך לטיפול זוגי או יחידני.

מעוניינים שנצור קשר?

במה עוסק טיפול פסיכולוגי משפחתי?

תחום הטיפול המשפחתי מתייחס למשפחה במובן "הצר" או "המסורתי" של המונח. בכך, מוגדרת שיטת הטיפול כענף פסיכולוגי העוסק ביחסים שבין הורים וילדיהם, יחסי גומלין וקשרים בתוך התא המשפחתי המצומצם, ובתהליכים פנימיים שמשפיעים על המשפחה ומערערים אותה.

גישה טיפולית זו שמה דגש על מעורבות בני המשפחה כולה, או לפחות חלק ממנה, בפתרון בעיות רגשיות, מתחים, קונפליקטים או עניינים רגשיים אחרים שפוקדים את התא המשפחתי עקב משבר. הטיפול המשפחתי דוגל בשיח פתוח ושיתוף בני המשפחה, על מנת ליצור שינוי בשיח, ביחסי הגומלין, או בדפוסי התנהגות וחשיבה מעכבים.

מה מתרחש במסגרת הטיפול המשפחתי?

כלי הטיפול בהם ייעשה שימוש במסגרת הטיפול המשפחתי תלויים במידה רבה בקושי שהוליד את הפנייה הראשונית. במקרים בהם מדובר באירוע ספציפי או משבר שמערער את הבסיס המשפחתי, יהיה הטיפול המשפחתי קצר מועד בדרך כלל. האופי של הטיפול יהיה ממוקד, ובדרך כלל יכלול את כל בני המשפחה מהתחלתו ועד סופו.

מטרתו של הטיפול תהיה להציף מעל פני השטח את הקשיים הרגשיים עמם מתמודדת המשפחה, ולהביא לידי מודעות המשפחה את הגורמים הבעייתים (לחץ, חרדה, כעס ועוד) שיוצרים את הקושי הרגשי. העלאת הקשיים מהזווית הסובייקטיבית של כל אחד מבני המשפחה עוזרת ליצור את התמונה המלאה ולהתמודד עם המורכבות.

במידה ונדרש טיפול מערכתי ומקיף יותר, לצורך שיפור השיח, ההרגלים או דפוסי ההתנהגות של המשפחה למשל, ייתכן והטיפול יהיה ממושך יותר. לרוב, תקבל המשפחה הדרכה רגשית בשילוב עם כלים פרקטיים להתמודדות עם התופעות המעכבות. בתחילת כל טיפול יציב הפסיכולוג יעדים ומטרות כחלק מתכנית עבודה בה צריכה המשפחה לעמוד על מנת לצאת לדרך חדשה.

מתי צריך לפנות לטיפול משפחתי אצל פסיכולוג?

כדאי לפנות אל פסיכולוג משפחתי במקרים בהם התא המשפחתי חווה טלטלות רגשיות והיציבות המשפחתית מתערערת עקב:

  • משבר ביחסים
  • אירוע טרגי שפקד את המשפחה
  • שינויים או התחלות חדשות שיוצרות חוסר ודאות
  • וכל אירוע משפחתי אחר שיוצר קושי רגשי, לחץ ותחושת חוסר אונים

מלבד טיפול במשברים, התמודדות עם שינויים משפחתיים או אירועים ספציפיים שמאיימים להפר את יציבות המשפחה, מאפשר הטיפול המשפחתי גם לשנות או לשפר את דפוסי התקשורת ואת השיח הבין אישי בתוך המשפחה (בין הורים וילדיהם למשל), לסייע בהתמודדות עם קונפליקטים לא פתורים מהעבר, בעיות כרוניות של אחד או יותר מבני המשפחה(שימוש באלימות, אלכוהול ועוד), תהליכי גירושין והקמת תא משפחתי חדש, התמודדות עם בעיות כלכליות ועוד.

לעיתים, פונות לטיפול גם משפחות הזקוקות לסיוע רגשי עקב התמודדות אישית של אחד מבני המשפחה. זאת על רקע מחלה קשה, התמכרות לסמים או אלכוהול, הפרעות אלימות או דיכאון של אחד הילדים ותופעות אחרות שעשויות לערער את התא המשפחתי וליצור קונפליקטים רגשיים שמחייבים טיפול מערכתי.

קונפליקטים ומורכבויות רגשיות בתוך התא המשפחתי עשויות לצוץ על רקע משברים, התמודדות נפשית של אחד מבני המשפחה או שינויים שעוברת המשפחה כולה. מכון תל אביב לפסיכותרפיה מציע ייעוץ משפחתי הכולל תמיכה רגשית ומקצועית מלאה. הטיפול מאפשר מרחב אינטימי ובניית שיח פתוח ומכיל על מנת לשקם את התקשורת ואת הדפוסים המעכבים ולהתמודד עם המשברים המשפחתיים.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר