טיפול רגשי
טיפול רגשי הוא למעשה כל טיפול נפשי העוסק בעולם הרגש, החל מטיפולים אלטרנטיביים וכלה בטיפולים פסיכותרפיים הנעשים באמצעות אנשי מקצוע כגון פסיכולוגים קליניים, פסיכותרפיסטים, פסיכיאטרים וכדומה.
טיפול פסיכותרפי הוא טיפול באמצעות שיחה והוא מכוון להתייחסות מוכללת אל העולם הנפשי של האדם והמשמעויות השונות הכרוכות בכך. טיפול באמצעות שיחה מזמן מרחב בו מתקיימת מערכת יחסים מאוד ייחודית בין המטפל והמטופל, יחסים שטיבם מאוד חשוב להצלחת הטיפול.
מהו הבסיס לטיפול רגשי פסיכותרפי?
עולם הפסיכותרפיה מבקש לצלול אל נפש המטופל על מנת להבין את דפוסי ההתנהגות שלו, מערכות היחסים שלו עם הסובבים אותו ואת הרקע הנפשי או הרגשי ממנו הוא מגיע.
באמצעות טכניקות טיפול מגוונות, ובהתאם לקשיים הרגשיים אותם מגלה המטופל, יוצר הפסיכותרפיסט מרחב בטוח עבור השניים, תוך שימת דגש על אמון, תחושת ביטחון, סודיות הטיפול והפגנת רגישות ואמפטיה לצרכיו של המטופל.
הגישה הטיפולית תהיה לרוב סובייקטיבית, ובהתאם לכך הטיפול לא יהיה מבוסס על מתן ביקורת גלויה או שיפוטיות מצדו של המטפל. בהתאם לכך, הטיפול הרגשי מאפשר לחשוף בהדרגה את הקשיים הנפשיים או הרגשות המודחקים עמם לא התמודד או התקשה להתמודד עד כה המטופל.
חשוב להדגיש שכיאה למערכת האמון ההדדית עליה מושתת כל טיפול רגשי, כך גם הוא לא יוכל להתקיים ללא שיתוף פעולה מצידו של המטופל וחשיפה כנה של המאפיינים העצמיים אותם הדחיק או לא שיתף בעבר.
מתי צריך לפנות לטיפול רגשי?
פנייה לטיפול רגשי נעשית כאשר חשים לא טוב נפשית, מרגישים שלא נמצאים על המסלול הרגיל, והתפקוד היומיומי נפגע כתוצאה מכך, לדוגמה משבר נפשי הקשור באירוע חיים מכונן, הפרעות נפשיות, טראומה, אובדן אישי ועוד.
העולם הפסיכולוגי מורכב ומכיל אינספור רבדים ותהליכים רגשיים עמוקים, ולכן אלו רק חלק מהמקרים בהם הטיפול הרגשי עשוי לעזור בהתמודדות הרגשית:
- תחושות דיכאון (על רקע משבר או הפרעה קוגניטיבית).
- הפרעות חרדה מסוגים שונים: הפרעה חברתית, הפרעת חרדה מוכללת, פוסט טראומה, התקפי חרדה חוזרי ונשנים ועוד.
- קשיים בביטחון והדימוי העצמי.
- קשיים בזוגיות.
- גירושין.
- קשיי הסתגלות למסגרת.
- תקשורת לקויה עם הסביבה.
- הפרעות קוגניטיביות כמו OCD, מחשבות טורדניות ועוד.
למי מיועד טיפול רגשי?
אמנם רבים נוטים לחשוב שטיפול מסוג זה מיועד רק למי שסובל ממשבר נפשי או מהפרעות נפשיות, אך בפועל גם מי שמעוניין להיות יותר מודע לעצמו ולפתח יכולת התבוננות טובה יותר על עצמו ועל האחר יכול לעשות זאת באמצעות טיפול רגשי.
הטיפול מאפשר להכיר את נבכי הנפש טוב יותר, להבין למה ואיך אנו פועלים, ובכך מעלה את החשיבה לגבי לאן אנו רוצים להגיע, מהי הדרך להשגת המטרות שלנו או איך נוכל לשפר את אורחות החיים שלנו באמצעות התבוננות פנימית ותרגול מעשי.
ישנם הפונים לטיפול רגשי על מנת לפתור סוגייה ספציפית בחייהם (כמו משבר אמון בזוגיות, כניסה למסגרת חדשה, חרדה ממבחנים), וישנם הפונים מתוך תחושה כללית לא טובה שמציקה להם כבר תקופה. כך או כך הטיפול נותן מענה יעיל לכלל הסוגיות הרגשיות.
תהליך עמוק ומשמעותי בטיפול רגשי למבוגרים
טיפול רגשי למבוגרים נועד להבין את האדם בשלמותו ולנסות לעמוד על הקשיים שמפריעים לו בחייו דרך חשיפת הסיפור האישי שלו באופן תבניתי:
מהו סיפור החיים שלו? כיצד הוא עוצב בילדותו ונערותו? מה הייתה מערכת היחסים שלו עם הוריו? כיצד עיצוב אישיותי זה בא לידי ביטוי היום? מהם הכוחות הנפשיים והמשאבים הרגשיים העומדים לרשותו כיום? האם ישנן נקודות חוזקה וחולשה באישיות שלו? מהם אופני התמודדות עם קשיים רגשיים במהלך החיים?
באמצעות כל הפרטים הללו ניתן לעבור תהליך עמוק ומשמעותי שיצמיח שינוי אמיתי ומושרש, שינוי שיישאר לאורך זמן.
טיפול פסיכולוגי אינו תמיד דבר קל. זהו תהליך ארוך אל תוך הנפש, אל המקומות שנמצאים במודעות ואל המקומות שאינם במודעות, מעלה זכרונות מודחקים או נשכחים ומציף רגשות ותחושות עוצמתיים. לעתים מאוד לא פשוט להתבונן על העצמי באמצעות מטפל המשקף לך את המקומות החזקים והיפים אך גם את החולשות, הקשיים והאתגרים.
לכל האתגרים הללו יש מטרה מאוד ברורה, והיא לעבור תהליך של טיפול רגשי שישפר את איכות החיים הרגשית בסופו. טיפול רגשי מוצלח משפיע ישירות על התפקוד היומיומי, על היכולת להתמודד עם אתגרים נוספים וחדשים שהחיים מזמנים לנו כל הזמן.
אם קיימת התלבטות האם לפנות למרחב של טיפול רגשי, יש לבחון קודם כל עד כמה אני מעוניין בשינוי, עד כמה הבעיה עימה אני מתמודד מפריעה לי, עד כמה ניסיתי לשנותה או לפתור אותה בעזרת עצמי, חבריי ומשפחתי. אם לאחר כל זאת עדיין אין מענה לקושי, כדאי לשקול להיעזר ולפנות לטיפול פסיכולוגי מקצועי.
אילו סוגי טיפולים רגשיים קיימים?
רבים נוטים לחשוב על הטיפול הרגשי כמפגש בין המטפל והמטופל בקליניקה פרטית או במכון טיפולי, בו הכלי העיקרי העומד לרשות הצדדים הוא השיח שמעורר את השאלות ומציף את הבעיות הרגשיות.
בפועל, קיימים סוגים רבים של טיפולים רגשיים, הכוללים טכניקות שונות – חלקן פרקטיות יותר ומעודדות תרגול עצמי רחב של המטופל, וחלקן יותר רגשיות ומוכוונת להעלאת המודעות הרגשית.
טיפול פסיכודינמי
נקרא גם פסיכותרפיה דינמית. משלב בעיקר טכניקות שמטרתן חשיפת הקשיים הרגשיים והמקור שלהן, בניסיון לפתח מודעות רגשית ותובנות שיעזרו למטופל להתמודד עם הקשיים יותר טוב בעתיד.
מדובר בשיטת טיפול קלאסית שנחשבת ליעילה בטיפול במגוון בעיות, בדגש על קשיים שמלווים את האדם בטווח הרחוק ולאו דווקא התמודדות עם בעיות בתחומים ספציפיים: מערכות יחסים מורכבות, יחסי הורה – ילד, הכוונה למסלול חדש בחיים ועוד.
הטיפול מתנהל בדרך כלל בקליניקה, במהלכו מנסים להבין הצדדים את המניעים להחלטות שהובילו את המטופל לקושי הרגשי תוך התמקדות באופן בו הוא תופס את עצמו ובמבנה האישיות הייחודי שלו.
טיפול CBT
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. גישה טיפולית זו הינה יותר פרקטית ומוחשית ומשלבת בה מספר שלבים בדרך להתמודדות עם המשבר או הקושי.
השיטה מתאימה בעיקר לסובלים מקשיים ספציפיים כמו חרדות, התנהגות אימפולסיבית, הפרעות כפייתיות, דיכאון קל, והיא יכולה גם להשתלב בתוך הטיפול הפסיכולוגי הרגיל.
טיפול CBT הוא טיפול קצר מועד יחסית, בשלביו השונים מתייחס לשני היבטים נפרדים:
- הטיפול הקוגניטיבי מבקש לאפיין את דפוסי ההתנהגות הבעייתיים של המטופל וממה הם נובעים, וכן להציע דרכים לשנות אותם או לבחון חלופות גמישות יותר.
- הטיפול ההתנהגותי מציע תרגול טכניקות ושינוי הרגלים על מנת להפחית את ההתנהגויות הבלתי רצוניות ואת העכבות והחסמים בחייו של המטופל. טכניקות אלו עשויות לכלול שיעורי בית לתרגול עצמי שיחשפו את המטופל בהדרגה לסיטואציות רגשיות שעד כה היה לו קושי לשלוט בהן. לקריאה נוספת >
טיפול פסיכיאטרי
הפסיכיאטר מטפל גם הוא בבריאות הנפש. להבדיל מהטיפול הפסיכולוגי הקלאסי, הטיפול הפסיכיאטרי לעיתים עושה שימוש גם בתרופות שעשויות לעזור למטופל בהתמודדות הרגשית שלו. לקריאה נוספת >
הפסיכיאטר, מעצם היותו רופא, מורשה לתת מרשמי תרופות למטופלים שלו בהתאם לחומרת מצבם והתסמינים שהם מגלים. חלק מהתרופות המוכרות הן:
- תרופות נגד דיכאון כמו פרוזאק וציפרלקס.
- נוגדי חרדה – לוסטרל, ציפרלקס, קלונקס ועוד.
- כדורים לטיפול בהפרעות קוגניטביות או אובססיות (OCD, הפרעה דו קוטבית…)
- תרופות לטיפול בהתמכרות.
טיפול זוגי
המוטיב המרכזי בטיפול הזוגי הוא העבודה המשותפת שנוצרת בין המטפל לבין בני הזוג במהלך הטיפול. לעיתים, גם בני משפחה נוספים יצטרפו לטיפול.
הטיפול הזוגי מנסה לבחון את הפערים והקשיים שנוצרו בין בני הזוג, בין אם כתוצאה ממשבר אמון או מתפיסה שונה, ובדרך זו לנסות ולגשר ביניהם ולנסות למצוא את הגורמים המאחדים והמקשרים שהולידו את הקשר מההתחלה. לקריאה נוספת >
טיפול באומנות
זוהי אסכולת טיפול נפרדת שהתפתחה מאוחר יותר. זהו טיפול רגשי פרקטי, במהלכו ניתנת למטופל היכולת לבטא את הרגשות שלו ואת הקשיים מהם הוא סובל בדרכים יצירתיות אחרות, כמו הבעה בכתב, ציור, נגינה וריקוד.
המנחה או המטפל בדרך כלל יעניק יד חופשית למטופל על מנת שזה יהיה מסוגל לחשוף את עצמו ולתת במה לקשיים והרגשות המודחקים עמם הוא מתמודד.
מה ההבדל בין טיפול רגשי למבוגרים ולילדים?
עולמם של הילדים מורכב לא פחות מזה של המבוגרים. הם נמצאים בשלבי ההתפתחות הראשוניים שלהם, ואלו גם השנים הקריטיות שיעצבו את מבנה האישיות שלהם, יחסם לסביבה ואת הדרך שלהם להתמודד עם העולם.
ילדים תלויים בסביבה הקרובה שלהם, הם אינם עצמאים כמו המבוגרים והמעטפת הרגשית שניתנת להם היא קריטית. כמו כן, לעיתים הם אינם מסוגלים להבחין לבד בקשיים רגשיים או דילמות שצצות בחייהם.
בתוך כך, טיפול רגשי לילדים יעסוק לרוב בקשיים הרגשיים העיקריים מהם עלולים ילדים לסבול, בהם חרדות מהסביבה, חוסר הסתגלות למקומות חדשים ולא מוכרים, חרדת נטישה, דימוי עצמי נמוך והפרעות כמו OCD או דיכאון.
האם מומלץ לשלב תרופות כחלק מהטיפול הרגשי?
כאמור, רק פסיכיאטר מורשה לתת טיפול תרופתי למטופליו, וזאת על פי שיקול דעתו ובמידת הצורך על מנת לאפשר תפקוד טוב יותר, להפחית קשיים רגשיים וכדומה.
בדרך כלל, יינתן טיפול תרופתי בשילוב עם טיפול רגשי על מנת להקל על תסמינים פיזיולוגיים או רגשיים עזים אותם מגלה המטופל: נדודי שינה, חוסר ריכוז, התנהגות אובססיבית ועוד. אלו יכולים להתעורר על רקע דיכאון, חרדה, טראומה, משבר נפשי וכדומה.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני