פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332
דף הבית
טיפול CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה

הפרעות החרדה למיניהן מאופיינות בתחושת סכנה ממשית, שאינה תואמת את המציאות. ומכאן מביאות למגוון סמפטומים גופניים, רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים, אשר מתעוררים במטרה להרגיע ולהוות מעין שכבת הגנה עבורינו. במאמר זה נרחיב בנושא טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה.

התמודדות עם חרדה אינה דבר קל, לעיתים אחרים אינם מבחינים בכך, אך ההתמודדות יכולה להיות קשה מנשוא. אם הנך סובל\ת מחרדה והגעת להבנה כי הנך זקוק\ה לעזרה מקצועית – קיימות מגוון אפשרויות על מנת לספק לך את המידע הרלוונטי, ואף להחליט מהו הטיפול המתאים עבורך.

טיפול בחרדות יכול להתבצע במספר דרכים, כאשר המקובלת והיעילה – טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). מדובר בטיפול קצר מועד יחסית שעוסק בפן הקוגניטיבי בתפיסה של האדם את החרדה, ובפן ההתנהגותי מתבצעת עבודה בה ניתנים כלים להתמודדות טובה יותר. מדובר בטיפול שאמור להיערך במשך כ-15 מפגשים בממוצע (תלוי בתמונה הקלינית של כל מטופל), כאשר בסיומו אמור המטופל לחוש הקלה הן בעוצמת החרדה והן בתדירות ההופעה שלה.

מעוניינים שנצור קשר?

כיצד מתבצע טיפול CBT לחרדה?

כיום, עם המודעות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, ניתן לטפל בהפרעות החרדה בזמן קצר מועד יחסית. טיפול ה-CBT נותן מרחב מאפשר למטופל, ומלמד אותו כלים וטכניקות לזהות דפוסים לא בריאים ולשנות אותם בזמן אמת. הטיפול מיועד לכל אדם הנמצא על 'ספקטרום החרדה', לרבות התקפי חרדה, התקפי פאניקה, OCD, פוסט טראומה, פחד קהל וכדומה.

בטיפול CBT לומד המטופל להכיר התנהגויות ומחשבות אשר מחמירות את החרדות, לומד להכיר כיצד מנגנון החרדה פועל עליו וכיצד ניתן להתמודד עמו טוב יותר באמצעות כלים שנרכשים בטיפול. טיפול מסוג זה כולל משימות, שיעורי בית ועוד על מנת להגיע לתוצאות מקסימליות.

בהיבט ההתנהגותי, החרדה מלווה בהמנעויות שונות, אשר פוגמות בתפקוד היום יומי של האדם. ההמנעות אומנם מרגיעה בטווח הקצר אך בטווח הארוך היא משמרת את החרדה ופוגעת באיכות חייו של אותו אדם ובתחושת החופש והמסוגלות שלו. לרוב ההמנעות הינה גורם נוסף המעורר ומשמר את החרדה.

ההיבט הקוגניטיבי של החרדה מאופיין באמונות ודפוסי מחשבה לא רציונליים שמביאים לתגובות הרגשיות והפזיולוגיות ומוביל להתנהגויות נמנעות. האדם נמנע במטרה להפחית את התחושות הרגשיות שמתעוררות, אשר מגיעות לעוצמה שאינה תואמת מציאות.

כאמור, החרדות נובעות בדרך כלל מהנחות יסוד מוטעות. המטרה של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי היא הבנייה מחדש של אותן הנחות יסוד וסכמות מחשבה. בעזרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה ניתן לשנות את הפרשנות האוטומטית שעולה בהקשר לגורם מעורר חרדה כלשהו, ולהחליפה בפרשנות מדוייקת ויעילה יותר, שתביא בהמשך כמובן לשיפור בתפקוד ובאיכות החיים.

אופן הטיפול בחרדה בשיטת CBT

במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה מבצעים למעשה חשיפה הדרגתית לאלמנטים מעוררי החרדה. כך החרדה הולכת ופוחתת בכל חשיפה, והחזרה לתפקוד הולכת וגוברת בהדרגה. החשיפה הינה חלק משמעותי בטיפול CBT מכיוון שהיא חושפת את האדם לגורמים מאיימים, מהם הוא רגיל להימנע.

מאחר והחשיפה היא למעשה תרגול של האדם החרד להתמודד עם הגורמים המאיימים הללו, הטיפול מתבצע לעיתים במקומות הרלוונטים, מחוץ לקליניקה הטיפולית. וכך האדם מוכיח לעצמו אט אט שלא קורה שום דבר מסוכן ומפחיד, גם כאשר הוא נחשף לדבר הנורא מכל עבורו. מפגישה לפגישה, האדם יחל לחוש הקלה עד לכדי היעלמות של הסמפטומים החרדתיים.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי ברוב המקרים יתחיל בטיפול קוגניטיבי – כלומר המטפל ביחד עם המטופל, ינסה לזהות את האמונות ודפוסי המחשבה הלא רציונליים אשר מעוררים את החרדה. לכל אדם מחשבות אוטומטיות שמתעוררות באופן לא מודע ובלתי נשלט. ברגע שאנו מזהים את המחשבות הללו, השליטה אט אט חוזרת אלינו. הטיפול מקנה מיומנויות וכלים לזיהוי אותן מחשבות אוטומטיות, לקבלה שלהן, (ולא להתנגדות אשר מחריפה את עוצמת החרדה), ולהפניית הקשב לפעולה המיטיבה ביותר עבורי.

לאחר מכן, המטופל יתמקד בהיבט ההתנהגותי, על ידי חשיפה הדרגתית להתנהגויות אשר נמנע מהם. החלק ההתנהגותי מגיע לרוב רק לאחר החלק הקוגניטיבי שמפחית את החרדה, מאחר ולמטופל תהיה האפשרות לאתגר את עצמו ולשנות את הרגלי ההתנהגות שלו רק לאחר שיבין כי לפחדיו אין שום סיבה רציונלית. וכך אט אט יוכל המטופל להרחיב את יכולת ההכלה שלו את עצמו וילמד מיומנויות וטכניקות שונות שיסייעו לו להתמודד עם השינוי המיוחל. יכולת ההכלה חשובה ביותר, שכן בתחילת הטיפול יתרגל המטופל התנהגויות אשר נמנע מהן בעבר, ולכן תעלה תחילה רמת החרדה, אשר ממנה הוא כל כך מפחד.

במהלך טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה, בשונה מטיפולים אחרים, המטפל והמטופל משמשים כצוות, הפועל יחד במטרה לפתור את הבעיה ולהרגיע את המצוקה. המטופל לוקח חלק פעיל בתוכנית הטיפול, ומקבל על עצמו משימות שבהן יצטרך לעמוד בכדי להתקדם בטיפול. הוא מתעד את פעולותיו והמחשבות המתעוררות בתוכו, בעת חשיפה לגורם מאיים, ומדווח למטפל על התקדמותו. ולכן המוטיבציה של המטופל ורמת מעורבתו ורצונו להתקדם מהווים תנאי הכרחי להצלחת הטיפול.

חשוב להבין כי למרות הצלחתו של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ועל אף הדיווחים הרבים של מטופלים על ההקלה בסמפטומים בטיפול CBT, ישנם מטופלים שמתקשים להתמודד בשלבי החשיפה ההדרגתית והמטלות שנדרשות מהם בין מפגש למפגש, ולכן כאשר פונים אלינו לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, חשוב לנו להדגיש כי תחת טיפול ה-CBT קיימות מגוון גדול של גישות. מטופלים הינם שונים אחד מהשני וחשוב ביותר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה בפרט, להגמיש ולהתאים את הטיפול למטופל באופן אישי ואינדיבידואלי.

איך להתמודד עם חרדה ואיך מתבצע הטיפול?

חלופות עבור טיפול קוגניטיבי התנהגותי לחרדה

טיפול תרופתי וטיפול פסיכודינמי בחרדה, וכמובן השילוב ביניהן, הן שיטות נפוצות. אך הטיפול שנמצא יעיל ומומלץ ביותר להפרעות חרדה הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה. טיפול ה-CBT מחזיר את האדם הסובל מחרדה לתפקוד תוך זמן קצר יחסית, בהשוואה לגישות אחרות. הוא מתמקד בהיבטים התנהגותיים וקוגניטיביים מהם האדם מושפע ומופעל.

טיפול CBT הינו טיפול קצר מועד המתמקד בכאן ועכשיו. בשונה מהתמקדות בטיפול פסיכולוגי בעבר, וניתוח המשמעות שלו על ההווה. אך אפשרות נוספת היא לגשת לטיפול פסיכודינאמי. מדובר בתהליך ממושך ומעמיק בו נעשית בחינה יסודית של כל מימדי הנפש, כלומר התבוננות אל הילדות, נערות, יחסים בינאישיים, זוגיות וכו' על מנת להכיר לעומק את העצמי ולברר מהו בסיס הקושי והסבל של החרדה מתמודדים בהווה. לעיתים מגיעים לטיפול מסוג זה רק לאחר טיפול CBT או טיפול תרופתי הממתן את רמת החרדה.

הטיפול הפסיכודינאמי אינו גורם להקלה מיידית של הסמפטומים החרדתיים כפי שהטיפול הממוקד מכוון (טיפול CBT), אך הוא מאפשר הבנה עמוקה ורחבה לגורמים השונים שהביאו למצב החרדתי הקיים. השיפור במצב מתקיים בהמשך הטיפול, לאורך הזמן ככל שמעמיקים את הקשר הטיפולי וככל שהאדם מכיר טוב יותר את נבכי נפשו.

אפשרות נוספת היא טיפול תרופתי פסיכיאטרי להתמודדות עם החרדה. ניתן לגשת לייעוץ פסיכיאטרי המבצע אבחון מקצועי של טיב החרדה, עוצמתה, אופי השפעתה על התפקוד וכו' על מנת לבחון האם לתת טיפול תרופתי ומהו הטיפול המתאים ביותר למצב המתואר. לעתים מומלץ להתחיל טיפול תרופתי על מנת להקל בהתמודדות עם החרדות, בכדי שיתאפשר לבצע עבודה טיפולית פסיכולוגית ללא לחץ עצום ומטריד.

אל תתנו לחרדה לשתק אתכם

במכון תל אביב לפסיכותרפיה, מטפלים מוסמכים ובעלי ניסיון והכשרה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, המבוסס על הרעיון שעל מנת שאדם יוכל ליצור את השינוי הרצוי עבורו, ישנו צורך בשינוי תפיסת המציאות, לצד תרגול ולמידה של התנהגויות חדשות.

במקרה של חרדה אשר משתלטת על החיים ומפריעה מאוד לתפקוד, אנו ממליצים לפנות אלינו לייעוץ ואנו נתאים את הטיפול המתאים ביותר עבורך. מעבר לעלייה ניכרת ברמת התפקוד ואיכות החיים, תוכל להרגיש עלייה בתחושת החופש הפנימי, חווית השליטה שלך בחייך וכן תחושת מסוגלות גדולה ויכולת להגשים את עצמך מבלי לתת לחרדה לשתק אותך.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר