פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332
דף הבית
טיפול בהפרעת חרדה
מחשבות טורדניות

מחשבות טורדניות

טריכולומניה

מחשבות טורדניות או פולשניות הן מנת חלקם של רבים בקרב כל שכבות האוכלוסיה. מדובר בתופעה שכיחה בעלת דרגות חומרה שונות, המאפיינת מטופלים רבים המגיעים לטיפול במכון. במקרים בהם מתרחבת התופעה היא עלולה להתבטא בצורה של OCD (הפרעה טורדנית כפייתית) ולהתפתח להפרעות קליניות ולדיכאון וחרדה מתמשכים. כמו כן, המחשבות בדרך כלל ישפיעו באופן ישיר על התפקוד היומיומי ואיכות החיים.

הסובלים ממחשבות טורדניות יפתחו מנגנונים שונים לצורך בניית מנגנון הגנה, ומפתחים תסמינים שונים בהתאם לחומרת ותכיפות הופעתן של המחשבות. התסמינים מתבטאים בצורת מחשבות יומיומיות המגיחות ללא התרעה מוקדמת וגורמות לכם לתחושות של חרדה, פחד וחוסר שליטה, אימוץ טקסים והתנהגויות אובססיביות בתור מנגנון הרגעה או הרגשה שהמחשבות משתלטות עליכם ומפריעות לכם לתפקד ואתם לא מצליחים להתעלם מהם.

חשוב להבדיל בין מקרים בהם המחשבות הטורדניות ניתנות לשליטה יחסית והאדם מסנן אותם באופן מודע, לבין מקרים בהם המחשבות משתלטות על התודעה שלו ומשבשות את סדר יומו ואת התפקוד התקין שלו. במקרים אלו מומלץ לפנות לייעוץ וליווי מקצועיים.

מעוניינים שנצור קשר?

מהן מחשבות טורדניות?

אדם הסובל ממחשבות טורדניות נמצא בתוך מעגל סגור של חרדה ומחשבות כפייתיות ששואבות אותו ולא נותנות לו מנוח. ללא טיפול הולם, רבים לא מצליחים להתיר מעליהם את המעגל ולרוב המחשבות יתפתחו גם להתנהגות אובססיבית ולהחמרת תחושות החרדה וחוסר השליטה.

לרוב מדובר במחשבות חוזרות ונשנות המגיחות באופן בלתי רצוי לפרק זמן קצר וקשה מאוד לאדם לשלוט בהופעתן. בדרך כלל, המחשבות יהיו שליליות, כאלו המבשרות על תרחיש רע שעלול לקרות, אך בפועל הן יהיו תלושות מהמציאות ולא הגיוניות. כדי להתמודד עמן, מפתח האדם התנהגות אובססיבית שמרגיעה את מידת החרדה ומסיחה את דעתו. כך חוזר חלילה המעגל: מחשבה טורדנית – חרדה – התנהגות כפייתית – רגיעה.

אותן מחשבות יכולות להתקשר לתחומים שונים בחיים של האדם – חברה, בריאות, דת, היגיינה, דימוי עצמי ועוד, והן עשויות להתבטא בצורת מחשבות אלימות/אגרסיביות, פגיעה באדם אחר, מחשבות על מוסר, מחשבות מיניות ועוד. לרוב המחשבות יהיו שליליות ומונעות מפחד.

איך מתפתחות מחשבות טורדניות?

מחקרים פסיכולוגיים רבים תומכים בתיאוריה כי התופעה של מחשבות טורדניות מתחילה להתפתח אצל רובנו עוד בתקופת הילדות. המחשבות מגיעות אל זרם התודעה במישורים שונים עמם האדם לא מצליח להתמודד.

בין אם מדובר במחשבות עם אופי יותר מודע או הגיוני, כלומר מחשבות שמגיעות אל זרם התודעה מניתוח האדם את הסביבה, או בין אם מדובר במחשבות שאינן מציאותיות, האדם לא בודק אותן באופן ביקורתי ולא מצליח לסנן אותן.

עדיין לא ברור לחלוטין מהו המנגנון שגורם להופעתן של המחשבות. עם זאת, הגורם הגנטי משפיע על התפתחות ההפרעה, והסיכוי של אדם עם קרוב משפחה הסובל ממחשבות טורדניות, לסבול מהן גבוה יותר.

איך אפשר לטפל במחשבות טורדניות?

בעזרת טיפול פסיכולוגי תוכלו לאמץ דפוסי התנהגות חדשים שיסייעו לכם לפתח מנגוני התנתקות ממחשבות בלתי רצוניות ולהפחית את מידת החרדה.

הליווי הפסיכולוגי יעזור לכם בוויסות התחושות והמחשבות הטורדניות ולעקוב אחריהן על מנת להגביר את המודעות למעגל הטורדני שאתם קלועים בתוכו.

טיפול ב-CBT (טיפול קוגניטיבי -התנהגותי) הוא כלי נוסף אשר יעזור לכם לרכוש כלים וטכניקות להפחתת תדירות הופעתן של המחשבות הטורדניות, ולשנות דפוסים קוגניטיביים שגרמו לכם לשקוע עד כה במחשבות בלתי רצוניות.

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לקבלת טיפול פסיכולוגי מיטיב וקצר מועד לטיפול בהפרעה של מחשבות טורדניות. בעזרת ליווי אישי והדרכה נוכל לסייע לכם להיפטר מדפוסי התנהגות מעכבים ולצאת לדרך חדשה.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר