פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332
דף הבית
מאמרים
סוגי חרדות והטיפול בהם

סוגי חרדות והטיפול בהם

טיפול בחרדות

חרדה היא מצב תמידי של פחד פנימי שאינו תלוי סיטואציה או סכנה ממשית, תחושת פחד שמתקבעת בנפש בעוצמות גבוהות ללא תלות באירוע או בהיגיון, והיא מפעילה את מנגנוני ההגנה במפתיע בדמות התקף חרדה.

קיימים סוגים רבים של חרדה, ביניהם פחד מגובה, פחד ממקומות סגורים, פחד ממעליות, או חרדות שונות כגון חרדה חברתית, הפרעה אובססיבית קומפלסיבית, הפרעה פוסט-טראומטית ובתחום הלימודים חרדת בחינות. במידה ומופיעים סימנים גופניים המאפיינים חרדה וכן תחושה עוצמתית של פחד, בפתאומיות, ללא סיבה נראית לעין – ייתכן כי מדובר בהתקף חרדה.

אם אתם חושבים שהפחד הפנימי שלכם הוא באמת חרדה, והיא מלווה אתכם בחייכם, דעו כי ניתן לטפל בחרדה ולהפחית משמעותית את עוצמתה והשפעתה.

במכון תל אביב לפסיכותרפיה אנחנו מטפלים בקשת של פחדים וחרדות, גם במקרים של חרדות קשות המפריעות לשגרת החיים. אנו מציעים למטופלים שלנו מגוון טיפולים שהוכיחו עצמם כיעילים: טיפול פסיכולוגי דינמי, טיפול CBT ו/או טיפול פסיכיאטרי, ומתאימים להם את הטיפול הנכון עבורם.

אתם מוזמנים ליצור קשר ולספר לנו על החרדה שממנה אתם סובלים ונוכל להתאים את הטיפול המדוייק עבורכם.

מעוניינים שנצור קשר?

מה זו חרדה ואיך מתבצע הטיפול? הפסיכולוג איתמר פסקל מסביר:

מה ההבדלים בין פחדים לחרדות? ואיך לזהות אותם?

פחד הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו כבני אדם, הוא חיוני וחשוב ותפקידו לעזור לנו להישמר ולדאוג לעצמנו. לא כך החרדה, החרדה מגבילה אותנו, מחלישה את היכולת שלנו לעזור ולשמור על עצמנו. ניתן בקלות להתבלבל בין חרדות ופחדים שכן התחושה הפנימית היא זהה, התסמינים החיצוניים הם דומים, בשניהם יש תגובות פזיולוגיות (הזעה, דופק, לחץ בחזה, שינוי בראיה…), תגובות קוגניטיביות והתנהגותיות, אך חרדות ופחדים הם שני דברים שונים לגמרי.

פחד מופיע אל מול איום שקיים בפועל כרגע, כמו מפגש עם חיה מסוכנת או נסיעה ברכבת הרים, וברגע שהסכנה חולפת תחושת הפחד גם היא נרגעת, הסימפוטומים הפיזיולוגיים הרגשיים והקוגניטיביים ייפסקו, והנפש תחזור לשגרה עד הפעם הבאה שתפגוש בסכנה.

חרדה היא תופעה נרחבת ונפוצה וניתן לומר שכמעט כל אדם יחווה חרדה ברמה כזו או אחרת במהלך חייו. חרדה היא למעשה תחושה פנימית של פחד מציף שעשוי להיות מלווה בסימפטומים שונים, גם רגשיים וגם גופניים. במצב של חרדה האדם למעשה מפרש את המצב כמסכנת אותו ומאיימת עליו.

ניתן לזהות חרדה באמצעות סימפטומים שונים שמופיעים כגון הזעה, דופק מוגבר, נשימה מואצת, כאבים בשרירים ותחושה של מועקה ולחץ בחזה עד כדי חשש מהתקף לב. התחושה הפנימית היא שמשהו נוראי עומד להתרחש, לעיתים ללא שליטה, ועשוי להופיע רצון להימנע מסיטואציות דומות שמעוררות תחושות אלו.

מהם סוגי החרדות הנפוצים?

חרדה מוכללת

חרדה מוכללת היא פחד תמידי מכל מה שיכול להשתבש בחיים. זהו פחד שאינו ממוקד בסוג אחד של איום, אלא בכלל הסכנות וההשתבשויות שעלולות לקרות בחיי היומיום. אדם שחי עם חרדה מוכללת נמצא בחשש ודאגה עמוקה לעצמו ולמשפחתו מפני הסתבכויות, שיבושים ואף רע מכך.

ההתעסקות בדאגות תופסת נפח רחב ממחשבותיו ומנהלת את הבחירות וההתנהגות בחיים. אנשים שחיים עם אדם בעל חרדה מוכללת לרוב מתואר כאדם שסובל מחרדות קשות, וזאת משום שהן באות לידי ביטוי בתחומי חיים שונים ולא מתמקדות באיום ספציפי.

חרדה חברתית

חרדה חברתית היא פחד משהות במצבים חברתיים בכללי או במצבים ספציפיים. חרדה חברתית היא אחת החרדות המגבילות ביותר שכן היא קשורה במצב חיים שכיח. זהו פחד מנוכחות בסיטואציות חברתיות שאין לו כל הגיון או סיבה שמצדיקה את הפחד.

חרדות ופחדים חברתיים מלווים במחשבות על ביקרות והשפלה חברתית, פחד מכך שאחרים יתרשמו מהאדם באופן שלילי, חשש להיות דחוי על ידי אנשים, קושי לעשות פעולות מסויימות בחברה. חרדה חברתית נמנית בין סוגי חרדות שמגבילות מאוד! הלוקים בה יתאמצו לצמצם את החיכוך שלהם עם העולם החברתי עד כמה שניתן.

חרדת פוסט-טראומה

חרדה פוסט טראומטית הינה חרדה שהתפתחה בעקבות אירוע טראומטי קיצוני כגון – פיגוע, קרב, אונס, תאונת דרכים ודומיהם. חווית האירוע זכורה בגוף ובמח, והאדם מפתח מצב רגשי חרדתי לכל מה שמעורר את הזכרונות הללו לחיים.

אדם עם חרדת פוסט טראומה אינו רוצה לדבר על שאירע, נמנע מלהזכירו, וזאת משום שברגע שהוא נזכר באירוע הוא חווה את חווית האירוע בגופו ובמוחו בשנית. הוא חי בעוררות ודריכות יתרה, מרגיש שחייו לא מתקדמים ושאינו יכול לעבור הלאה, נדמה כי הזמן נעצר. האדם חווה חוסר שקט, מתח, חוסר ריכוז, קשיי שינה, נרגזות, סיוטים ופלאשבקים של האירוע, ללא טיפול מאוד קשה להתגבר על חרדת פוסט טראומה.

חרדת פוביה ספציפית

זוהי חרדה שבה הפחד ממוקד במשהו ספציפי כגון: בעלי חיים, חרקים, נחשים, טיסות, מחטים ובדיקות רפואיות ודומיהם. זהו פחד עז שמתקשר לסכנה גדולה וסיכוי לאבד את החיים. אדם שחי עם חרדת פוביה ספציפית משתדל כל חייו להימנע מהגורם המאיים.

בחלק מהפוביות יותר קל להימנע כמו במקרה של פחד מטיסות, אך במקרים אחרים כמו פוביה מחרקים קשה יותר להמנע כיוון שהמפגש עם הגורם המאיים הוא לא תמיד בשליטת האדם עצמו. סוגי חרדות ספציפיות בדרך כלל ידועות לסובבים את האדם והחברה מגלה רגישות גדולה כלפיהם. הטיפול בסוגי חרדות שכאלו הוא בעיקר טיפול CBT שהוכח כמאוד יעיל ברוב המקרים.

חרדה טורדנית כפייתית – OCD

זוהי חרדה שמאופיינת בקיומן של מחשבות מעוררות חרדה, המחשבות הן בלתי נשלטות וחוזרות שוב ושוב. מחשבות אלו יוצרות דפוסי התנהגות חזרתיים בהתאם. למשל אדם שעסוק בחשיבה אובססיביות על האפשרות שלו להידבק במחלות וזיהומים מהסביבה מפתח התנהגות כפייתית של שטיפת ידיים והרגלי נקיון נוקשים.

חשוב לציין כי בחרדה טורדנית כפייתית מופיעות מחשבות שלא תמיד הגיוניות, ואינן עומדות בקנה מידה מציאותי, ולכן על האדם ליצור בחייו את ההתנהלות והטקסים ש"ישמרו" עליו מפני האיום וירגיעו פחדים וחרדות שבתוכו. גם עבור OCD טיפול CBT מוכיח את יעילותו המירבית.

קלסטרופוביה

לאנשים שסובלים מקלסטרופוביה יש חרדות קשות משהייה בחלל סגור או חלל שלמשך זמן מסויים לא ניתן לצאת ממנו. חללים כגון – מטוס, ממ״ד, מעלית, אוטובוס, אולם קולנוע, מכונה רפואית שנכנסים אליה וכו'. הפחד משהות בחלל הוא בלתי נשלטת, ומעורר התקף חרדה מאוד מהר, שמתבטא בלחץ בחזה, דופק מהיר, הזעה, קוצר נשימה.

סוגי חרדות הקשורים בהתנהלות בעולם החיצוני כגון זו, מאוד מגבילים את האדם בבחירותיו, ומורידים את איכות החיים שכן לא תמיד ניתן להערך מראש ולדעת באיזה חלל אתה הולך לשהות כשאתה יוצא אל מרחבים ציבוריים לא מוכרים.

אגורפוביה

אנשים שסובלים מאגרופוביה חשים פחד עמוק, בלבול וחוסר אונים כאשר הם נמצאים במקומות הומי אדם כגון קניון, פארקים, כנסים, בתי ספר, אוניברסיטאות, מרכזי קניות, תחבורה ציבורית. מקורו של הפחד בדרך כלל קשור בפחד מכך שכשהם יצטרכו עזרה מאיזו שהיא סיבה היא לא תהיה משגת מעומס האנשים, ההמולה וההתרחשות.

אדם שסובל מאגורפוביה מפתח פחדים וחרדות מכל פעילות הקשורה במקומות הומי אדם והוא ימנע כמעט באופן גורף מהשתתפות בפעילות כזו שכן הוא גם בסיכון לקבל התקף חרדה בשהותו שם. סוגי חרדות כאגורפוביה מגבילים את האדם מהתנהלות חופשית בעולם ויכתיבו את ההתנהגות והבחירות שהאדם עושה.

חרדת בחינות

חרדות ופחדים מסיטואציית "הערכת ביצועים" נקראת חרדת בחינות, והיא יכולה ללוות אדם מהיותו ילד בבית הספר ועד היותו בוגר בשוק העבודה. חרדת בחינות מופעלת אצל האדם עוד הרבה לפני ה"מבחן" עצמו, כאשר האדם מתכונן למבחן או רק חושב על סיטואצייה עתידית של מבחן.

חרדת הבחינות פוגעת בתפקוד בכל השלבים, לפני הבחינה פוגעת ביכולת להיות פנוי רגשית אך ורק ללמידה עצמה, במהלך הבחינה יכולה לגרום לחוסר תפקוד קיצוני, בו האדם אינו זוכר, לא מצליח לכתוב, מרגיש משותק, ולאחר הבחינה היא מנציחה את החרדה בעקבות חוסר התפקוד. כיוון שאנו חיים בעולם מאוד תחתרותי והשוואתי בו בהרבה פעמים בחיים נצטרך לעבור בחינות והערכות כדאי מאוד לטפל בחרדת בחינות בעזרת טיפול CBT שהוכח כמאוד עוזר לחרדה זו.

סובל מחרדות? פנה אלינו לעזרה

טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) מהווה כיום הטיפול המומלץ והיעיל ביותר להתמודדות טובה יותר מול חרדה לכל סוגיה. טיפול זה נותן כלים מעשיים ויעילים להתמודדות עם המחשבות המציפות שחזרות שוב ושוב ולמעשה גורמות לתחושת איום וסכנה ותחושת שווא שאיני יכול להיות רגוע. כמו כן, טיפול CBT נותן מענה גם לחלק ההתנהגותי – כלומר כיצד המחשבות הללו משפיעות על ההתנהגות שלנו.

טיפול פסיכיאטרי תרופתי יכול להוות גם מענה טוב כאשר החרדה מציפה ופוגעת באיכות החיים. חרדה עשויה ללוות אדם שנים רבות בעוצמות שונות ולפגוע בתחומי חיים שונים ובתפקוד השוטף. שילוב של טיפול תרופתי מתאים יחד עם טיפול CBT הינו שילוב מומלץ ויעיל מאוד להתמדדות עם החרדה.

במכון תל אביב לפסיכותרפיה אנו עוסקים בטיפול בכל סוגי החרדות ופוגשים אנשים רבים שחלקם סובלים מכמה חרדות במקביל. התמיכה באדם שסובל מחרדות היא מאוד אישית, מדוויקת לדרך שבה הוא פועל וחושב ולקצב שלו. אם אתה חושב שאתה סובל מאחת החרדות הללו או אחרת אתה מוזמן ליצור קשר ולהתייעץ איתנו, נשמח לעזור לך להתמודד עם החרדה ולהפחית את השפעתה על חייך.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר