סכיזופרניה: תסמינים וטיפול
סכיזופרניה היא הפרעת נפשית קשה, אשר פוגעת ביכולת להבין ולפרש את המציאות ובאה לידי ביטוי בדרך כלל במחשבות שווא, הזיות ובהפרעות בהתנהגות ובדרכי החשיבה והתפיסה.
הגורם למחלת הסכיזופרניה אינו ברור. ככל הנראה מדובר בשילוב של גורמים סביבתיים וגנטיים. הקושי בהתמודדות עם הסכיזופרניה היא החוויה שההפרעה משתלטת על האדם והוא כבר אינו מי שהיה פעם. אנשים שסובלים מהמחלה, נוטים להיות מוזרים, בעלי מחשבות לא רציונליות, הלוצינציות ודלוזיות חריפות שקשה להבין מהצד. כל אלה גורמים קושי לאדם עצמו וגם לסביבתו.
אדם שסובל מסכיזופרניה מאבד את הקשר עם המציאות שמסביבו, והוא חי בעולם מפורק ומאיים. ישנם חולים שמודעים למצבם – מה שמקל על הטיפול הנפשי בהם, וישנם חולים אשר אינם מודעים למצבם, הם חיים בעולם כביכול מקביל, מבלי להבין מדוע הסביבה מתייחסת אליהם כמו שהיא מתייחסת.
כ-0.7% מהאוכלוסייה סובלים מסכיזופרניה. תפוצתה של המחלה בקרב גברים ונשים היא שווה, כאשר הסימפטומים פורצים לרוב לפני גיל 25. אנשים החולים בסכיזופרניה נוטים לסבול יותר מבעיות רפואיות, כמו סוכרת, איידס, מחלות לב וריאות, השמנת יתר ועוד. חלק מהתחלואה קשורה בתופעות הלוואי של התרופות האנטי פסיכוטיות. בנוסף, נמצאים החולים בסכיזופרניה בסיכון מוגבר לאובדנות ונטייה להתמכרות.
ליצירת קשר עם איתמר פסקל פסיכולוג קליני המתמחה בנושא:
- טלפון: 054-2002332
- לפנייה בוואטסאפ לחצו כאן
- דוא״ל: itamarpascal@gmail.com
- מיקום הקליניקה: בתל אביב ובחדרה.
סימפטומים נפוצים לאבחון סכיזופרניה
ישנם סוגים שונים של סכיזופרניה, הם מובחנים זה מזה בסימפטומים ובעצמה שלהם. מחלקים את הסימפטומים לשני סוגים:
- סימפטומים חיוביים: סימפטומים הנחשבים אבנורמליים. בקבוצת סימפטומים אלה נכללות מחשבות שווא, דלוזיות, הלוצינציות, תנועות והתנהגויות מוזרות וחריגות.
- סמפטומים שליליים: סימפטומים הנחשבים לירידה ו\או דעיכה של התנהגות נורמלית. בקבוצה זו נכללים דיבור לא מאורגן, השטחה רגשית וירידה ניכרת בתנועתיות של הגוף.
על מנת לאבחן סכיזופרניה יש לבצע אבחנה מקצועית של לפחות שניים מבין הסימפטומים, אשר מתקיימים על פני תקופה של חודש לפחות:
- הלוצינציות: הלוצינציה היא תפיסה חושית אמיתית, כאשר הגירוי אינו באמת מתקיים במציאות. מדובר בכל אחד מהחושים, אך ההלוצינציה הנפוצה ביותר היא זו השמיעתית.
- דלוזיות: דלוזיה הנה מחשבת שווא, מחשבה שהאדם מאמין שקיימת למרות שאין כל קשר במציאות.
- דיבור לא מאורגן: סימפטום שמשקף חשיבה מסורבלת ולא מאורגנת. קשה להבין אדם המדבר בצורה באופן כזה.
- התנהגות חריגה: התנהגות לא מאורגנת יכולה להתבטא בהופעה חיצונית מוזרה, ניכרת לעין, בגדים שלא תואמים למזג האוויר, התנהגות מינית חריגה, אלימות לא צפויה וקושי בתפקוד היום יומי. לעתים ההתנהגות קטטונית וזה מתבטא בירידה משמעותית בחיבור למציאות ובתגובתיות לסביבה.
- סימפטומים שליליים: סימפטומים אלה כוללים השטחה רגשית בולטת, דעיכה ניכרת בחיוניות. הסימפטומים השליליים פוגעים באופן משמעותי בתפקוד החברתי, התעסוקתי והשוטף של החולה.
הסוגים השונים של סכיזופרניה
סכיזופרניה פרנואידית: בסכיזופרניה הפרנואידית בולטים הסימפטומים החיוביים, אשר מתרכז בדרך כלל סביב נושא אחד. הוא עשוי להיות פרנואידי ומוגזם. והמצוקה שמעוררים הסימפטומים מביאה לחרדה. לעתים אנשים הסובלים מסכיזופרניה פרנואידית עלולים להיות מסוכנים לעצמם ו\או לסביבה, מפני שהם מתקשים להבחין בין מחשבת שווא למציאות.
סכיזופרניה קטטונית: בסכיזופרניה קטטונית בולטים הסימפטומים השליליים. ניתן להבחין בירידה רמת הפעילות או בפעילות יתר של תנועתיות הגוף. מי שמאובחן בסכיזופרניה הזו יתקשה ליזום תנועה או דיבור והמוטוריקה שלו תהיה חסרת מטרה ומוזרה. בדרך כלל יהיה בעלי רגש שטוח חסר התאמה למציאות.
סכיזופרניה הבפרנית – לא מאורגנת: בסכיזופרניה הבפרנית ישנם גם סימפטומים חיוביים וגם סימפטומים שליליים. אין איזשהו נושא מרכזי סביבו הסימפטומים מופיעים. ניתן יהיה להבחין בדיבור לא מאורגן, התנהגות חריגה שאינה תואמת מציאות ומחשבות שווא מתחלפות ומשונות בדרך כלל.
סכיזופרניה סכיזו אפקטיבית: בסכיזופרניה סכיזו אפקטיבית מדובר בשילוב של סכיזופרניה מסוג כלשהו, עם סימפטומים של הפרעת מצב רוח (כגון דיכאון, מאניה ועוד) שתי ההפרעות מתקיימות בו זמנית והאבחון של סכיזופרניה זו יהיה לאחר תקופת זמן משמעותית שהסימפטומים מתקיימים.
סכיזופרניה רזידואלית: סכיזופרניה רזידואלית למעשה היא סכיזופרניה מכל סוג, אשר נמצאת בנסיגה. מצב רזידואלי יאובחן לאחר אפיזודה פסיכוטית.
איך משפיעה הסכיזופרניה על הלוקים בה?
הפרעות בחשיבה: הפרעה זו היא הנפוצה ביותר בקרב חולי סכיזופרניה. האדם מפתח חשיבה שמתבססת על ההיגיון האישי והסובייקטיבי שלו, ולא על המציאות החיצונית וההיגיון האובייקטיבי. זו חשיבה פרטית בעלת סדר וחוקים משלה, והיא אינה לוקחת בחשבון את איך שאחרים רואים את הדברים או מה שהתרחש באופן אובייקטיבי. אך ורק פרשנות אישית שאין לה קשר וביסוס במציאות. לעתים הם מייחסים לדברים שקורים במציאות סביבם קשר אליהם ללא כל סיבה וחושבים כי פעולות שגרה יומיומיות שמתרחשות בסביבתם קשורות אליהם באיזשהו אופן.
החשיבה היא אסוציאטיבית ומתבטאת בזמן דיבור כאשר קופצים מנושא לנושא מבלי שנוכל להבין את הקשר בין הדברים, האדם אומר משפטים ומילים שהקשר שלהם ברור רק לו עצמו. מתמקד בתפל ובשוליים ולא בעיקר. בהרבה מהמקרים הם סובלים ממחשבות שווא שאינן אוחזות במציאות כגון – מחשבות רדיפה, ניסיונות השתלטות, לעיתים מחשבות גדלות ותחושה של כוחות על טבעיים. גם היכולות הקוגניטיביות נפגעות יש קושי במיקוד קשב ,ריכוז לאורך זמן, פגיעה בזיכרון לטווח קצר מאוד, ופגיעה ביכולת הלמידה.
הפרעות בתפיסה: נראה כי מערכת החושים של האדם אינה קולטת ומעבדת בצורה נכונה ומותאמת למציאות. זה מתבטא ברגישות יתר לגירויים – לקולות חזקים או קולות מסוימים, לאור, למגע מסוג מסוים. ישנו עיבוד מעוות של גירויים הנקלטים בחושים וכך אדם יכול לראות צורות בגודל שאינו נכון, לשמוע צלילים בעוצמה שאינה אמיתית וכו'.
הזיות הן ביטוי של הפרעה בתפיסה, אנשים שומעים קולות שמדברים אליהם, בדרך כלל קולות שמגנים אותם או פוקדים עליהם, מרגישים דברים לא הגיוניים כמו היכולת לעוף , ורואים דברים שאינם קיימים באמת. אילו הן הזיות טיפוסיות לחולי סכיזופרניה.
הפרעות ברגש: במובן הרגשי האדם עובר צמצום רגשי – משמעות הדבר שקשת הרגשות וההבעות מצטמצמת . זה מתבטא באדישות מסוימת, קהות רגשות, נראה כי חוויות אינן חודרות פנימה ומעוררות רגש עז מסוים. מצב זה מתבטא גם בדיבור מונוטוני שאינו משדר שמחה, עצב, כעס או כל רגש אחר. במקביל ניתן לראות הבעת רגשות שאינה מותאמת לסיטואציה ולנסיבות, אדם שצוחק במתבדח בביקור אבלים, עצוב ומכונס באירוע משמח.
הפרעות בהתנהגות: התנהגותו של אדם סכיזופרן בדרך כלל אינה צפויה, ולא ניתן לחזות את תגובותיו ופעולותיו מראש. לסביבה קשה להבין את הסיבות שהובילו להתנהגות זו או אחרת ונראה כי לעיתים מתנהג בצורה מסוימת ללא מטרה וללא שליטה. חוסר יכולת לקבל גבולות נורמטיביים, התנגדות לשיתוף פעולה, ומוטיבציה נמוכה מאפיינים את התנהגותו של הסכיזופרן.
הפרעות בקשר עם העולם החיצון וביחסים הבין-אישיים: אנשים עם סכיזופרניה אט אט מאבדים את היכולת להבין נכון את הסביבה והסביבה אינה מבינה אותם ועל כן יש פגיעה משמעותית ביחסים וקשרים בין – אישיים. האדם מתחיל להתרגל לחיות עם עצמו, בתוך מחשבותיו ורגשותיו, ישנה הפרדה מאוד חזקה וברורה בינו לבין שאר העולם – הוא נכנס יותר ויותר לתוך עצמו ומאבד מוטיבציה למעורבות רגשית ותקשורת עם העולם החיצוני.
הפרעות הזהות עצמית, בזהות המינית ובדימוי הגוף: האדם עובר משבר זהות פנימי עמוק. במקום תחושה של ייחודיות והבנת העצמי, האדם מרגיש מבולבל לגבי עצמו, סיבת קיומו, זהותו המינית וגופו. ישנם אנשים שרוצים להחליף את מינם, שסולדים מגופם. התחושה הכללית היא שאינך יודע ממש מי אתה, אבוד בעולם ללא כח פנימי וזהות אישית מבוססת, מתקשים כבר להבחין בין מציאות ודמיון, כך שתחושת הבלבול והמשבר היא גדולה מאוד.
טיפול בסכיזופרניה: טיפול פסיכיאטרי ותרופתי
לפסיכיאטריה תפקיד מרכזי בטיפול בסכיזופרניה, ומטרת הטיפול הפסיכיאטרי היא לצמצם את הסימפטומים הפסיכוטיים. כל חולה המאובחן בסכיזופרניה, יגיב בצורה שונה לתרופות השונות. לעתים ישנו צורך להחליף כמה פעמים תרופה, או לשלב בין כמה תרופות בכדי להגיע למינון המתאים ביותר עבור אדם.
לתרופות הפסיכיאטריות לטיפול בסכיזופרניה, בדומה לתרופות הניתנות כטיפול בכל מחלה נפשית אחרת, נלוות תופעות לוואי שונות, שחשוב לקחת לתשומת הלב לפני נטילתן.
כל אחת מן התרופות משפיעה על מערכת העצבים באופן ישיר ומסייעת לווסת אותה. יש הסוברים כי הגורם העיקרי לסכיזופרניה הוא חוסר איזון פנימי במוח, ולכן התרופות הפסיכיאטריות ברובן גורמות לשיבוש מסוים בהולכה הכימי של סיבי העצב ובכך מופחתות התחושות והרגשות אשר עוברות דרך תאי העצב עצמם.
במסגרת הטיפול הפסיכיאטרי בסכיזופרניה משתמשים בתרופות ממשפחת ה-SSRI או ממשפחת הבנזודיאזפינים: תרופות אנטי פסיכוטיות (מהדור הישן) כמו לפונקס והלידול, שנחשבות ליעילות אך מלוות בתופעות לוואי מסוימות. הלידול היא תרופה המבוססת על פנותיאזין. היא יעילה במיוחד עבור טיפול למקרים בהם ישנם סימפטומים חיוביים כמו הזיות לדוגמה, ופחות מתאימה במקרים בהם ישנם סימפטומים שליליים, כמו הסתגרות ושיטוח רגשי.
על פי מחקרים, נמצא כי תרופת ההלידול עוזרת לשפר את התפקוד הכללי של החולים בסכיזופרניה, ונמצא כי תופעות הלוואי הנלוות לה פחותות בהרבה, בהשוואה לתרופות אחרות.
בנוסף, ישנן תרופות אנטי פסיכוטיות אטיפיות (מהדור החדש) שכוללות את קלוזפין, זיפרקסה וריספרדל. תרופות אלו מאופיינות בפחות תופעות לוואי מהתרופות הישנות. קלוזפין מוצעת לסובלים מסכיזופרניה כאשר תרופות אחרות לא סייעו לשיפור במצב ולא היו אפקטיביות מספיק. הקלוזפין עובדת בעיקר על המערכת הלימבית במוח, ועוזרת בעיקר לסימפטומים השליליים, על ידי העלאת רמות הדופמין במוח.
חשוב לציין כי לתרופות אנטי פסיכוטיות לוקח תקופת זמן של כמה שבועות עד שהן משפיעות באופן המרבי. בתקופה זו בדרך כלל משתמשים לצד התרופות האנטי-פסיכוטיות גם בתרופות נלוות שמטרתן להפחית את תופעות הלוואי. חלק מהתרופות דורשות השגחה רפואית ומעקב. חשוב לציין כי רוב התרופות האנטי פסיכוטיות נותנות מענה בעיקר לסימפטומים החיוביים (ולא לסימפטומים השליליים).
טיפול בסכיזופרניה במכון תל אביב לפסיכותרפיה
למידע ופרטים נוספים אודות הטיפול בסכיזופרניה, אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר. במכון תל אביב לפסיכותרפיה פסיכיאטרים מומחים המנוסים במתן טיפול בתחום זה.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני