פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332

פחד קהל

פחד קהל

איך להתמודד עם פחד קהל?

דיבור מול קהל מעורר חשש שהוא אנושי וטבעי בבסיסו, כאשר מתקיים במינון ועוצמה סבירים. אך כאשר החשש מתגבר ומפריע בהתמודדות עם קהל ובמה, מופיעה חרדה. פחד קהל נחשב לכדי הפרעת חרדה חברתית, או פוביה חברתית, אשר מאופיינת בפחד ניכר או מתמשך מסיטואציה אחת או יותר שהיא חברתית או ביצועית.

מחקרים מראים שכשליש מהאנשים חושבים שהם הרבה יותר חרדים מאחרים בסיטואציות חברתיות, אך חרדה זו מהווה פוביה חברתית רק כאשר החרדה כרוכה בהימנעות מלהשתתף בסיטואציות חברתיות או שהיא גורמת למצוקה ניכרת.

הפרעת חרדה חברתית היא ההפרעה הפסיכאטרית הנפוצה הרביעית, עם שכיחות של 12.1% באוכלוסייה. הגיל הממוצע להופעתה הראשונית של הפרעת חרדה חברתית הינו בטווח שבין גיל 13 ל-20, למרות שהרבה מטופלים מספרים על התמודדות עם פחדים של הערכה שלילית וביישנות מאז שהם זוכרים את עצמם. נשים בעלות סיכוי גבוהה יותר מגברים לחוות חרדה חברתית, אך נראה שמספר שווה באופן יחסי של גברים ונשים נוטים לפנות לטיפול.

חרדת קהל נוטה לרוב להיות חרדה כרונית שממשיכה אל תוך החיים הבוגרים. נראה שפחד קהל מפריע לאנשים בחייהם לאורך השנים, למשל, הפרעה בהצלחה בלימודים בבית-הספר או/ו באקדמיה, הפרעה בביצועים בעבודה, ובהתפתחות חברתית. יחד עם זאת, טיפול יכול לעזור ביותר בהקלה בסמפטומים ובהפחתת החרדה.

סובל מפחד קהל? במכון תל אביב לפסיכותרפיה תוכל למצוא טיפול מהיר ואפקטיבי שישחרר אותך מהפחד. צור איתנו קשר כעת

מעוניינים שנצור קשר?

חרדת קהל - סמפטומים

פחד במה עשוי להיות מלווה במספר תסמינים פיזיולוגיים לא נעימים לחווה אותם. כאשר אנשים ניצבים בסיטואציה של דיבור בפני קהל, או/ו מצפים לקראת סיטואציה מסוג זה הם חווים תסמינים דומים להתקף חרדה:

  • דפיקות לב מואצות
  • רעידות בגוף (בידיים ורגליים)
  • פה יבש
  • זיעה בידיים
  • הסמקה
  • טיקים בעצבי הפנים
  • וסחרחורת

חרדת קהל, או בכינוייה "פחד במה" או "חרדת במה", מהווה סוג מסויים של חרדה חברתית שמתגברת ולעיתים הופכת לפאניקה כאשר אדם נדרש להופיע בפני אנשים. קיימים מקרים בהם פחד קהל עשוי להיות חלק מהדפוס הרחב יותר של הפרעת חרדה חברתית, אך אנשים רבים חווים פחד קהל ללא בעיות חרדה נוספות.

לרוב אנשים מזהים שהפחד הוא מוגזם או אי-רציונלי, ובוחרים פשוט להמנע מהסיטואציה בה הם נדרשים לכדי דיבור מול קהל או עוברים אותה בקושי וסבל רב. אבל כאשר הם נמצאים במסגרת סטודנטיאלית או כאשר הם בתפקיד ניהולי, עליהם להתמודד עם פחד קהל לעיתים תכופות יותר. אז המנעות אינה מספיקה ועולה הצורך בטיפול יסודי יותר לבעיה.

איך להתגבר על פחד במה?

שיטת הטיפול העיקרית שבאמצעותה נהוג לטפל פחד קהל, היא שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT). שלא כמו רוב שיטות הפסיכותרפיה המסורתיות, שיטות הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי לא מתייחסת לגורמים של החרדה אלא מתרכזת בשימוש באסטרטגיות התמודדות שיכולות להיות מיושמות בסיטואציות בהן ישנו פחד קהל.

טיפול בפחד קהל בשיטת CBT מהווה אינטגרציה בין טכניקות התנהגותיות וקוגניטיביות שונות. במסגרת טיפול בפחד קהל המוקד הוא בעיקר בשיטות טיפול שמשלבות הבנייה קוגניטיבית מחדש וחשיפה לסיטואציות המעוררות חרדה של עמידה ודיבור מול קהל. המטרה של שיטות טיפול אלה, היא לגרום למטופלים לבצע דיבור מול קהל, לשנות אמונות לא-רציונליות, ולספק הזדמנויות לחוויות למידה חדשות.

סוג מסוים של שיטת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שנהוג להשתמש בה כאופציית טיפול בפחד קהל הוא טיפול קבוצתי אשר מורכב מכמה חלקים שונים:

  1. הצגה של תלת-מערכת (קוגניטיבית-התנהגותית-פיזיולוגית) של חרדה חברתית, ובאופן ספציפי פחד קהל.
  2. אימון בזיהוי והבנייה מחדש של אמונות לא-רציונליות בנוגע להופעה בפני קהל.
  3. חשיפה הדרגתית לסיטואציה המפחידה של עמידה בפני קהל באמצעות משחק-תפקידים בקבוצה.
  4. שיעורי-בית למטופלים שנועדו לאמן ולתעל שימוש באסטרטגיות קוגניטיביות ובחשיפה. טיפול קבוצתי נוח במיוחד בטיפול בחרדה מפני קהל משום שקבוצות מספקות אפשרויות טבעיות למטופלים להתאמן על ההתנהגויות מעוררות החרדה בסביבה תומכת. יחד עם זאת, ניתן אף להשתמש באותן טכניקות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי באופן פרטני במקום בקבוצה.

במכון תל אביב לפסיכותרפיה מטפלים מנוסים ומוסמכים בשיטת CBT שיסייעו לך להתמודד עם פחד קהל, ולהשאיר את החרדה מאחוריך. צור איתנו קשר לקבלת מידע ופרטים על טיפול בפחד קהל בשיטת CBT.  

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר