פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332
דף הבית
טיפול במשבר נפשי
יציאה מהארון ונטייה מינית

יציאה מהארון ונטייה מינית

יציאה מהארון

המונח 'יציאה מהארון' נטבע בהקשר חשיפה פומבית של נטייה מינית. המונח מעיד על הקשיים האישיים והחברתיים שהתהליך מעורר, כאשר האדם מגלה ומתחבר לנטיותיו המיניות ומתחיל לעשות תהליך רגשי שקשור לכך. כל מי שחווה על בשרו את התהליך הלא פשוט של יציאה מהארון, מודע לקשיים ולמורכבות שהצעד הזה מביא איתו. הנושא רגיש גם לאדם עצמו וגם לסובבים אותו.

ההכרה בנטייה המינית וההצהרה על כך בפני רבים הינה מעשה אמיץ. ההתמודדות עם הסביבה הקרובה היא תהליך הדורש נחישות וסבלנות, לצד החששות כיצד יהיו תגובות ההורים, האחים, המשפחה המורחבת, חברים, בעבודה ועוד ועוד.

במה כרוכה יציאה מהארון?

רבים מכירים וכבר שמעו רבות על תהליך היציאה מהארון, אך מעטים מצליחים להבין במה הוא כרוך. על אף ההתקדמות העצומה בשנים האחרונות ביחס של החברה המודרנית אל להט"בים (ויש עוד המון מקום להתקדמות), בכל זאת, תהליך היציאה מהארון הינו תהליך משמעותי ומורכב, בעל השלכות רבות, שלא ניתן להתעלם מהן.

אז בואו נדון קצת על ה'החיים בארון'. מדובר בתחושה לא פשוטה אשר מתעוררת עקב הסתרה, תחושת בדידות איומה, פחד מדחייה ומגילוי, שנאה עצמית, בושה, דיכאון, בלבול זהות וקונפליקטים תמידיים. הפחדים משליכים על תחושות חוסר שייכות והרגשה של ניהול חיים כפולים. חיי ההסתרה, מאלצים את האדם להתרחק מקרוביו לעיתים, ואף לשקר במרבית המסגרות החברתיות שנמצא בהן. ישנן פעמים בהם אותם אנשים, חיים בהכחשה לרגשותיהם, ונוקטים אסטרטגיה של קונפורמיסטיות מוחלטת. פעמים אחרות, כאשר הרגשות המתעוררים עקב ההכרה בשוני, כה עצומים, הם מביאים עד לכדי מחשבות אובדניות.

בגיל הנעורים, השייכות החברתית הינה קריטית לגיבוש הזהות העצמית הכללית ולכן קבוצת גיל זו, היא הנפגעת העיקרית מהסוד וההסתרה, אשר גובים מחירים נפשיים גדולים. דיכוי המשיכה המינית והתשוקה בגיל ההתבגרות, לעיתים קרובות משפיעים על ההתפתחות התקינה של הכישורים והמיומנויות החברתיות, ומונעים מאותם בני\בנות נוער להכיר ולקבל את עצמם לחלוטין.

למרות כל המכשולים, רבים בוחרים להתמודד עם התהליך. יציאה מהארון הינה לרוב השלב האחרון בתהליך גיבוש הזהות כאדם בעל נטייה מינית שונה מהנורמה. בגיל צעיר אנו לומדים שגברים נמשכים לנשים ולהפך. בני נוער בעלי נטייה מינית שונה, לא מצליחים מיד לזהות את השוני הטמון בהם, ולוקח להם זמן להבין, להחליט שלא להתנגד לכך ולאפשר לעצמם ללכת עם זהותם האותנטית.

במקרים רבים, היציאה מהארון מתרחשת במהלך שנות העשרה, תקופה בה מתחילים להתעורר רגשות מיניים ומתחילים לצוף  גילויי הנטייה המינית. יחד עם זאת, היציאה מהארון עשויה להגיע בכל נקודה בחיים והיא מאופיינת בעיקר בקבלה והשלמה עם הרגשות המיניים הקיימים. חלק מהאנשים אינם מסוגלים להתמודד עם הצעד הזה עד הגעתם לגיל מבוגר.


ליצירת קשר:


שלבי יציאה מהארון

תהליך היציאה מהארון וההשלמה איתו, תלוי בגורמים נוספים המשפיעים רבות, למשל מוצא אתני, מגדר, חינוך, גיל וכדומה. מדובר בחוויה ייחודית לכל אחד ואחת, אך קיימים שלבים משותפים אותם עוברים להט"בים כשהם יוצאים מהארון:

השלב הראשון הינו פנימי והוא מתרחש בעת השהייה ב'ארון', הוא מתאפיין בגיבוש ובהכרה העצמית ובזהות הפנימית כאדם. בגילאים שלפני הבגרות המינית, בדרך כלל מרבית הנערים והנערות הלהט"בים מעידים על כך שחשו עצמם שונים, בעיקר בנושאי התעניינותם ואופי פעולותיהם. תחילה, השוני נתפס כשלילי ועל אף כי צעירים רבים מזהים את משיכתם אל בני מינם, בשלב הזה הם אינם מגדירים את עצמם על פי נטייתם זו.

לאחר מכן מגיע שלב הבלבול, המאופיין בתהיות, ספקות ומחשבות מטרידות והוא עשוי להימשך כמה וכמה שנים. התשובות לזהותם המגדרית והכללית מקבלות את התשובה כי הם שייכים לקבוצה לא מקובלת ואולי אף חריגה וסוטה. האפשרות לשתף מישהו בתחושות הללו נדחית בדרך כלל על הסף. רק לאחר זמן ממושך מגיע השלב של קבלת הזהות, זהו השלב בו הם מאמצים את ההגדרה המתארת אותם, ונטייתם המינית מתקבלת כעובדה.

השלב השני הוא לרוב כלפי חוץ. האדם חושף את נטייתו המינית בפני הסביבה הקרובה לו, לעיתים האדם יכול לחשוף זאת בפני חבריו אך לא בפני הוריו ולהיפך. בשלב זה מתרחש אצל האדם תהליך של הבשלה ושינוי תודעתי. והוא משקיע אנרגיה רבה בקבלת החלטות, כיצד, מתי ולמי לספר על כך, לצד דאגה רבה בנוגע לתוצאות האפשריות.

השלב השלישי הינו היציאה הפומבית, מעטים מהלהט"בים יחשפו את נטייתם בכלי התקשורת למשל, הסיבות ליוזמה שכזו יכולות להיות לשם תועלת אישית כלשהי, או אמונתם כי סיפורם האישי יכול להועיל ולעזור ללהט"בים רבים אחרים, השוהים בארון וזקוקים למודל, תמיכה וחיזוקים חיוביים.

ההחלטה 'לצאת מהארון' יכולה להביא עימה תחושות קשות של חרדה, שמקורה ברגשות אשם ובושה, וכן מהעובדה שלמשפחה ולחברה קשה לקבל חריגה מהנורמה. גם כאשר מתבגר יודע שמשפחתו מקבלת ובמיוחד כאשר הוא יודע שלא, לפתוח את הנושא מול הורים וחברים מעורר תהיות לגבי מה יהיה הלאה ואיזה יחס יקבל. בנוסף, כאשר אדם חש שהוא נדחה ושלא מקבלים אותו כפי שהוא, מתעוררות תחושות קשות נוספות, כגון דיכאון, בעיות הסתגלות והתנהגות וחוסר אונים.

החלק הקשה ביותר בתהליך היציאה מהארון הינו לרוב החשיפה, בפני המשפחה והקרובים, בפרט בפני ההורים. חשוב להבין כי גילוי של הורה שיש לו בן\בת להט"בים הוא גילוי לא פשוט, גם להורה וגם לאותו אדם שיוצא מהארון. הורים זקוקים לזמן כדי לקבל את הבשורה, ובדרך כלל אי הקבלה המיידית אינה מעידה על חוסר קבלה ואהבה. גם הורים בעלי עמדות ליברליות ופתוחות, עשויים לחוש מצוקה כאשר מגלים.

כאשר גם המשפחה וגם האדם החושף זהותו מוכנים ללמוד לקבל את הקושי ולכבד זה את קשייו של זה, עולה הסיכוי לאיחוי הסדק, לאיחוד וקבלה מלאה של הבן\בת. כאשר מתעלמים מן הקושי הנגרם להורים, ישנו סיכוי גדול יותר למשבר ביחסים, לתחושות דחייה ואף לניתוק היחסים או לריחוק ניכר.

חשוב להבין כי כל התחושות המתעוררות סביב תהליך של יציאה מהארון, הינן נורמליות, ומהוות חלק בלתי נפרד מהתהליך ומההתפתחות האישית של האדם. בנוסף, בדרך כלל היציאה והחשיפה מביאה עימה הקלה רבה ואף גדילה והתפתחות אישית. אך עם זאת, היציאה מהארון מלווה את הלהט"בים לאורך כל ימי חייהם, בכל סיטואציה חדשה, היכרות ראשונית והתקלויות במצבים שונים במהלך החיים.

טיפול פסיכולוגי מלווה לתהליך היציאה מהארון

כל תהליך של יציאה מהארון הוא אינדיבדואלי ומשתנה בין אחד לאחת, אך הצורך שלנו להיות מקובלים ואהודים על ידי הסביבה כפי שאנחנו, הינו צורך מהותי ובסיסי לכל אחד ואחת מאיתנו. טיפול פסיכולוגי מלווה את התהליך הנפשי הכרוך בתהליך היציאה מהארון, ועוזר בהתמודדות עם תהליכים מורכבים, רבי מימדים, המכילים בתוכם התמודדויות עם שלבים שונים, כגון, טרום יציאה מהארון, תהליך מתמשך של יציאה מהארון, התמודדות עם החשיפה והקשיים המתעוררים בעקבותיה, התנסויות ראשוניות וגיבוש הזהות. טיפול פסיכולוגי במהלך היציאה מהארון עוזר, מלווה ותומך בתוך מרחב אמפאתי ומקבל, ללא שיפוט וביקורת, וכמובן בשמירה על דיסקרטיות מוחלטת.

תפיסות של נורמות החברה עשויות להיות מופנמות בתוך הנפש והמחשבה, דבר המקשה מאוד על ההתמודדות. התחושה הפנימית של להיות 'בארון' עשויה להיות מלווה בחרדות, בדידות ולהציף קונפליקטים פנימיים רבים. פעמים רבות תחושת הלבד כה עוצמתית עד כדי תחושה כי אף אחד לא יוכל להבין או לעזור. אנו במכון תל אביב לפסיכותרפיה מאמינים כי  טיפול פסיכולוגי עשוי ליצור תנועה קדימה בתהליך, ואט ואט לחולל שינוי והרגשה טובה יותר.

בנימה אישית, במכון תל אביב לפסיכותרפיה, אנו רואים חשיבות בהעלאת המודעות בנושא, בקרב מטפלים והורים, ואנו מאמינים כי המוקד של טיפול פסיכולוגי אינו בהכרח קשור לעניין ההעדפה המינית אלא מתבונן באדם כחלק ממכלול. הטיפול מורכב מהקשבה הדדית, הבנה של המטופל, קבלה, תמיכה, עידוד והתבוננות בתהליכים הנפשיים יחד.

הורים יקרים,
כמו הורים רבים אחרים, תגובותיכם הראשונות בוודאי מלוות בתחושות בושה, הלם, לעיתים אף אשמה, אבל ורגשות אובדן. בטיפול פסיכולוגי במכון תל אביב לפסיכותרפיה, אנו מאפשרים תקשורת פתוחה ומכילה, היכולה לסלול דרך מצויינת לאמפתיה והתקרבות מחודשת לילדיכם. הרגשות הצפים בעקבות החשיפה של ילדיכם, הינם נורמליים ומובנים. זהו תהליך ארוך, של כל הצדדים גם יחד, אך במהלכו, ניתנת ההזדמנות לפריצת מעגל הבדידות, ההסתרה והאשמה, והגעה לנחלה אוהבת, מכילה, מקבלת ותומכת.


ליצירת קשר:


הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר