התקשרו אלינו 054-200-2332
דף הבית
טיפול בזוגיות
איך משפרים תקשורת זוגית?

איך משפרים תקשורת זוגית?

תקשורת זוגית

חשיבותה של תקשורת זוגית בריאה

הסיבה המרכזית לריחוק בין בני זוג ולפנייה לטיפול זוגי היא תקשורת זוגית לקויה. כאשר בני זוג מתקשים לתקשר, לתאם ציפיות ולפתור קונפליקטים בצורה בונה, המתח במערכת היחסים עולה. כתוצאה מכך, המריבות הופכות תכופות ואינטנסיביות יותר, ופוגעות ביציבות ובאיכות הקשר.

כאשר בני הזוג אינם משתפים זה את זה במה שמפריע להם אלא מתמקדים בביקורתיות ושיפוטיות, נוצר ריחוק רגשי. התוצאה היא ייאוש הולך וגובר, מה שמוביל להפחתת הניסיונות לקיים שיח משמעותי ולצמצום האינטראקציות החיוביות במערכת היחסים.

מעוניינים שנצור קשר?

כיצד בעיות תקשורת משפיעות על הקשר?

בעיות בתקשורת הזוגית גורמות לתחושת בדידות, גם כאשר בני הזוג נמצאים יחד. כאשר אחד מבני הזוג אינו מרגיש שמבינים אותו או מכילים את רגשותיו, הוא עלול לחוש חוסר תקווה בנוגע להמשך הקשר. היעדר תקשורת מילולית פוגע גם בתקשורת הפיזית והרגשית, ויוצר מעגל שלילי שעלול להוביל לריחוק ותסכול ואף לדיכאון.

מהם הגורמים לבעיות תקשורת בזוגיות?

1. חוסר יכולת לבטא רגשות ומחשבות: בני זוג רבים מתקשים לשתף את רגשותיהם האמיתיים מחשש לעימות או חוסר הבנה.

2. ציפיות לא מציאותיות: לעיתים, אדם מצפה מבן או בת הזוג לזהות את מצוקותיו ולפעול בהתאם, מבלי לבטא אותן באופן ישיר.

3. קונפליקטים לא פתורים: כאשר בעיות עבר אינן נפתרות, הן נצברות ויוצרות מתח מתמשך, אשר צף ועולה בכל עימות חדש.

4. פרשנות אישית שגויה: כאשר אין תקשורת פתוחה, בני הזוג עלולים להסיק מסקנות שגויות על רגשותיו או כוונותיו של הצד השני, מה שמוביל להחמרת הקונפליקט.

5. חוסר פוקוס במהלך מריבה: במקום להתרכז בנושא המרכזי של הוויכוח, בני הזוג נוטים להעלות נושאים נוספים ולהחמיר את המצב.

צפו: מהי אינטימיות זוגית ואיך היא נוצרת?

חוסר בתקשורת זוגית

יכול לנבוע מגורמים שונים ומגוונים, לעתים גם מורכבים ממבנה האישיותי של כל אחד מבני הזוג ולכן חשוב ורצוי לפנות לגורם מתווך, אשר מנקודת מבט אובייקטיבית יוכל לזהות את הגורמים השונים, להציף אותם ולנסות לפתור את הקונפליקטים שמתעוררים בין בני הזוג.

בתחילתו של קשר זוגי קיימת לרוב אהבה גדולה, בני הזוג עושים מאמץ להרשים זה את זה ובקלות מקיימים תקשורת מאפשרת, סקרנית ופתוחה. הם משוחחים, מתפעלים זה מזה ומעריכים את דעתו של השני. כל שיח הנו חידוש וריגוש בתהליך ההיכרות.

ככל שהקשר נמשך וההיכרות מעמיקה, נוצרים באופן טבעי שינויים, הן בנושאי השיחה והן בעניין שהם מגלים זה כלפי זה. אלה הם שינויים טבעיים שאינם מעידים על קושי כלשהו, אלא על התפתחות ושינויים שהזמן יוצר.

מה קורה בזוגיות שמקשה על התקשורת?

למרות שאנו נוטים להניח שקשר המושתת על אהבה ושותפות, מביא לתקשורת זוגית טובה מטבעה המתנהלת בצורה תואמת לקשר. אנו מוצאים פעמים רבות כשלים בתקשורת בין בני זוג, אף במערכות יחסים ארוכות טווח. במקביל ל"שפה משותפת", "קודים" ו"בדיחות פרטיות" שהתפתחו כשיח מייחד ומאחד את בני הזוג,. דפוסי תקשורת שליליים והרסניים עשויים גם להשתרש במערכת הזוגית ולעתים להתקיים באופן בלתי מודע לבני הזוג.

לעתים הפגיעה של דרכי התקשורת שליליות נובעת מהבדלים מנטליים בין בני הזוג. יתכן שכתוצאה מדרכי התקשורת שייבאו לקשר ממשפחתם הגרעינית או מפערים תרבותיים. לעתים דפוסי התקשורת המזיקים התפתחו כ"כלי נשק", או כמגן בפני בן הזוג.

כאמור, זוגות רבים פונים לטיפול זוגי כאשר הם מגדירים את בעייתם כ'בעיית תקשורת'. אך מתחת להגדרה רחבה וכוללת שכזו, מסתתרות בעיות ייחודיות ומורכבות לכל זוג וזוג, וגם לכל אחד מבני הזוג. התקשורת הזוגית הלקויה משפיעה גם על החשק המיני או על הרצון לשתף פעולה ולקיים את היחסים באופן מיטיב. דבר שמוביל לחוסר אינטימיות בין הצדדים ומגביר את תחושת הפירוק והפירוד.

מצב זה לא תורם כמובן. בסיבות מסוג זה אנו, במכון תל אביב לפסיכותרפיה ממליצים בחום לפנות לייעוץ או טיפול, אשר יאפשר מקום לכל הנושאים שאינם מדוברים, להציף את הבעיות שמסתתרות מתחת לכל שכבות ההגנה ולנסות לפתור את הקונפליקטים תוך גישור ותמיכה מרבית מצד מטפל מקצועי.

בטיפול זוגי, למטפל ולבני הזוג ישנה הזדמנות ייחודית לצפות ולחוות את הבעיות בתקשורת הזוגית ולעמוד על טיבן. בנוסף, הטיפול יכול להציע דרכים שונות לשפר את התקשורת, לאמץ דפוסי תקשורת מיטיבים ומורכבים יותר, לנטוש דרכי תקשורת בלתי יעילות או הרסניות ולסייע לבני הזוג לפתח דפוסי תקשורת שתורמים לביטוי אמיתי של מחשבות ורגשות וכן להבנת עמדתו של כל אחד מבני הזוג.

כיצד ניתן לשפר את התקשורת הזוגית?

1. פיתוח שיח פתוח ואמיתי

תקשורת בריאה מבוססת על שיתוף כנה, הקשבה אמפתית ונכונות להבין את נקודת המבט של בן או בת הזוג. חשוב להימנע מהטחת האשמות ולהתמקד בביטוי רגשות אישיים.

2. ביטוי צרכים וציפיות באופן ברור

במקום לצפות שבן הזוג ינחש את הצרכים הרגשיים שלכם, חשוב להביע אותם ישירות ובצורה שאינה תוקפנית או ביקורתית.

3. פתרון קונפליקטים בדרך בונה

בני זוג צריכים ללמוד כיצד לנהל שיח מכבד גם במצבי עימות. חשוב להיצמד לנושא הוויכוח ולא להיגרר להכללות או להתחשבנויות מן העבר.

4. יצירת שפה משותפת

שימוש במילים חיוביות והימנעות מביקורתיות מוגזמת תורמים ליצירת אווירה חיובית בזוגיות ומעודדים פתיחות.

5. פנייה לעזרה מקצועית בעת הצורך

כאשר הקשיים בתקשורת הופכים עמוקים ומשמעותיים, מומלץ לפנות לטיפול זוגי. מטפל זוגי יכול לסייע בזיהוי דפוסי תקשורת שליליים ולהעניק כלים לשיפור הדינמיקה הזוגית.

האם טיפול זוגי יכול לעזור?

זוגות רבים פונים לטיפול כאשר הם חשים שהתנהלותם היומיומית רצופה במריבות ואי הבנות. טיפול זוגי מאפשר לבני הזוג להבין טוב יותר את הצרכים והרגשות של הצד השני, ולהתמודד עם הקונפליקטים בדרך יעילה יותר.

במהלך הטיפול, המטפל מסייע בהגדרת הקשיים המרכזיים, מציע דרכים לשיפור השיח ומעודד את בני הזוג לפתח דפוסי תקשורת חיוביים. כאשר שני בני הזוג מחויבים לשינוי, ניתן לשפר משמעותית את איכות הקשר ולהשיב את הקרבה והאינטימיות זוגית שאבדו.

סיכום

תקשורת זוגית בריאה היא המפתח למערכת יחסים יציבה ומאושרת. על ידי פיתוח שיח פתוח, למידה כיצד לנהל קונפליקטים בצורה בונה ושימוש בכלים נכונים לשיפור ההבנה ההדדית, ניתן להפחית מתחים ולחזק את הקשר הזוגי. במקרים בהם הבעיות בתקשורת הופכות משמעותיות, מומלץ לשקול פנייה לטיפול מקצועי, שיכול להעניק תמיכה והכוונה בהתמודדות עם אתגרים זוגיים

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר