פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332
דף הבית
טיפול בהפרעת חרדה
חרדה קיומית ופחד מהמוות

חרדה קיומית ופחד מהמוות

סיום טיפול פסיכולוגי

חרדה קיומית היא הפרעה המתייחסת לעיסוק מופרז ומתמשך במוות, או בפחדים הנוגעים לבריאותו של האדם. החרדה הקיומית, אותה נהוג לכנות לעיתים גם חרדה או פחד מהמוות, מתאפיינת בתחושת אי נוחות, ומלווה בפחד עמוק ודאגה מתמשכת מול האיום של המוות.

במקרים רבים, החרדה הקיומית מגיעה על רקע תקופת משבר בחייו של האדם, או מצבים רגשיים מורכבים כמו דיכאון מתמשך, בהם מנגנוני ההדחקה הטבעיים של הפחד הקיומי יוצאים מכלל איזון.

הסובלים מחרדה קיומית או מפחד מהמוות נוטים לחוות רגשות שליליים עזים, ביחד עם תחושת סכנה ותחושה של אובדן שליטה על חייהם. במקרים רבים, פחד המוות משעבד את האדם, הוא מפחד להמשיך בשגרת חייו, ומשקיע מאמצים רבים במחשבות שווא על המוות. אל תחושות אלו נוספים תסמינים של התקפי חרדה, תחושות דיכאון, מחשבות על מוות לפני השינה ועצבות.

במידה ומדובר במשבר קיומי, עלולות לצוץ גם שאלות בדבר מהות החיים ("האם החיים שלי בעלי משמעות?", למשל) באופן תדיר. כמו כן, אל החרדה הקיומית עשויים להתלוות גם תסמינים פיסיים, בהם הזעת יתר, דפיקות לב מואצות, סחרחורות, כאבי בטן ובחילות.

חשוב לזכור שבכל מקרה בו הפחד משתלט על החיים ופוגע בתפקוד התקין, חשוב מאוד לפנות לטיפול רגשי מתאים. חייו של אדם הסובל מחרדה קיומית יכולים להפוך לבלתי נסבלים, וזיהוי מוקדם של התסמינים עשוי למנוע סבל מתמשך.

מעוניינים שנצור קשר?

סוגים ומאפיינים שונים של חרדה קיומית

נהוג לחלק את החרדות הקיומיות למספר סוגים שונים, לכל אחד טריגר ומאפיינים שונים מעט:

  • חרדה הקשורה לחוסר ודאות – מעלה תהיות לגבי העתיד האישי של האדם, בהם חוסר ודאות בנוגע למטרות ולבחירות העתידיות למשל. אלו עלולים לגרום לחרדה, דיכאון, ורגשות שליליים נוספים.
  • חרדה הקשורה לחוסר משמעות קיומית – קשורה בחרדות של האדם בנוגע למהות החיים שלו – האם הוא עתיד לחיות חיים מלאים ובעלי משמעות, או שאין לו כל טעם בחיים.
  • חרדה פיזית מהמוות – כשמה כן היא, פחד קיים וברור ממוות פתאומי, פחד מהידרדרות במצב הבריאותי, מחלות קשות וכן הלאה.

מה המקור לחרדה הקיומית?

חרדת האדם קשורה באופן ישיר למהותו של האדם, ולפחדים השונים הנוגעים לחוסר מימוש עצמי, חיים חסרי משמעות או חיים נטולי חוויות. אלו מתקשרים גם לביטחון העצמי ולתחושת הנוכחות שחווה כל אדם בחיים שלו עצמו.

במידה והחרדה הקיומית לא הופכת לכוח משתק בחייו של האדם, הרי שמדובר במנגנון טבעי הישרדותי שטמון בכולנו. מדובר בפחד טבעי שכולנו מודעים אליו. דווקא העובדה שאיננו חסינים בפני המוות, הופכת את החיים שלנו לבעלי משמעות – אנחנו מקימים משפחות, מגשימים את השאיפות שלנו ומנסים להשאיר את חותמנו.

במקרים בהם יוצא האדם מכלל איזון, תחושות הפחד מהמוות עלולות להשתלט ולפגוע בתפקוד היומיומי. במצבים אלו, הפחד כבר אינו נתפס כחיובי, והוא תופס מקום מרכזי ושלילי בחייו של האדם.

מהם הגורמים והטריגרים להתפתחות הפחד ממוות?

אין לכך תשובה חד משמעית. ניתן לומר כי אוסף שלם של מרכיבים עלולים לעודד את התפתחות החרדה הקיומית, בהם:

  • מצוקות רגשיות
  • דיכאון
  • מוות של אדם קרוב
  • סיטואציות מטלטלות, דוגמת גירושין

איך מטפלים בחרדה קיומית?

  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT היא דרך אחת להתמודדות עם התופעה. שיטה טיפולית זו מעניקה כלים פרקטיים להתמודדות עם החרדה, תוך כדי התמקדות סיטואציות שמובילות לפחד מהמוות ולמחשבות לא רצוניות. מדובר בטיפול קצר, במהלכו ירכוש המטופל את הכלים הדרושים להרגעה עצמית ולהכנסת מודעות ותהליכי מחשבה חדשים ובריאים יותר לחייו.
  • דרך נוספת להתמודדות היא באמצעות מפגשים אישיים עם פסיכולוג או פסיכיאטר. הטיפול הרגשי נותן מענה מקיף למצוקה הרגשית ולמועקה שמטלטלת את חייו של האדם ויוצרות את תחושת הפחד מהמוות.
  • בנוסף, אנו מציעים גם מפגשי טיפול דינמי, באמצעותם פועל האדם לשנות דפוסי התנהגות שהתקבעו בו בעבר. הטיפול מתבסס על ההבנה כי האדם אינו אלא סך החוויות, הזיכרונות, והדפוסים שעיצבו אותו ואותם צבר לאורך שנות ילדותו.

מכון תל אביב לפסיכותרפיה מתמחה בטיפול בחרדות, תוך מתן מענה מקיף ותמיכה פסיכיאטרית בעת הצורך בכל הקשור לפחד קיומי וחרדה מהמוות. אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה או התייעצות.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר