התמודדות עם תהליך גירושין
האם כדאי לפנות לטיפול במהלך תהליך גירושין?
בעקבות פרידה וגירושין מתעוררים קשיים רבים ומורכבים. המשברים לרוב יימצאו בטווח שבין הפחד מלאבד אחיזה וקשר למציאות הנוכחית, לבין החשש מהעתיד הלא ידוע. בעקבות כך אנשים החווים פרידה שוקעים עמוק בתוך הפחדים ומאבדים את יכולתם להביט קדימה עם תקווה. כאשר האדם אינו חש כי תהליך הגירושין מביא אתו הזדמנות לשינוי וצמיחה עבורו, הוא יתקשה מאוד לסיים תהליך גירושין בצורה מפויסת ולהמשיך הלאה.
לב שבור, פרידה, תהליך גירושין, אלה חוויות אשר עשויות להיות מאתגרות, קשות, סוערות (גם מבפנים וגם מבחוץ). בתקופה שלאחר פרידה מכל סוג שהוא, אנו נפגשים עם פחדים רבים, זוהי תקופה לא פשוטה, שאינה תחומה בזמן ידוע מראש ואנו מרגישים אבודים ומתוסכלים.
תהליך של פרידה מבן אדם אהוב, הוא תהליך מורכב שיכול להימשך אפילו מספר שנים. הפרידה מפגישה אותנו עם אבדן הכרחי, יחסים שהיו ולא יהיו, אירועים שקרו במשותף, זיכרונות וחלקים שלנו שאהבנו. אין מישהו שהתקופה הזו עוברת אצלו באופן חלק, גם אם לעתים זה נדמה כך בהתחלה. לכן אנו חושבים כי בתקופה שכזו, מומלץ ביותר להיעזר בטיפול, כגורם מסייע לעבור את התהליך.
התמודדות עם האפקט הרגשי של גירושין
כל פרידה, באשר היא, מעלה תחושות של בלבול, דכדוך, כאב וריקנות. המערבולות הרגשיות שנוצרות, נובעות מכך שפרידות מייצגות ניפוץ חלומות ותקוות. הפרידה כרוכה באבדן ממשי של סטטוס כלכלי וחברתי, ובעוד שינויים רבים שנלווים אליה.
רגשות מודחקים עלולים לצוף אל פני השטח בתקופה הזו וזהו הזמן המתאים ביותר לעבד אותם ולטפל בהם באופן ראוי. על מנת שההמשך, העתיד, יהיה בהיר יותר ויתנהל בצורה בריאה, אופטימית ונכונה יותר. ובנוסף, להסתייע בגורם מתווך בכדי לחזק את הביטחון, להכיר טוב יותר את עצמי ולהצליח לקיים מערכת יחסים חדשה.
לפני תחילתו של תהליך הגירושין, לרוב בני הזוג עוברים תקופה ממושכת בה קיימות חריקות בקשר במשך זמן לא מבוטל, בין אם באופן גלוי או סמוי. סיום הנישואין מציפה את כל הכעסים והאכזבות שנאגרו להם בתקופה הזו, ומשאירה את האדם שהתגרש לא מזמן, עם משקעים קשים מנשוא, של כעס, צער, דיכאון, בושה, חרדות, כאב ואשמה, שזקוקים לפורקן ומענה.
ברוב המקרים, אנשים אשר התגרשו יחוו שלבים של אבל, על הנישואין. ללא ייעוץ פסיכולוגי, תקופת האבל יכולה להוביל להתפתחות של הפרעות וקשיים בהמשך, הן מבחינת יחסים בין אישיים ורומנטיים והן מבחינות אחרות של תפקוד במישורי החיים השונים. הטיפול הפסיכולוגי בזמן תהליך הגירושין או אחריו, מסייע לעבד את האבל, ולעבור את שלביו בקצב נכון, תוך כדי תמיכה והכלה של גורם מקצועי.
על אף ששיעור הגירושין הולך וגדל ונהיה נפוץ יותר ויותר בעולם המערבי, המושג הזה עדיין מעלה עבור רבים מאיתנו רתיעה וחשש. ניתן להתייחס לגירושין כסוג של טראומה. בני הזוג חווים אבדן ממי שליווה אותם והיה לצידם במשך שנים רבות. הפרידה מביאה לרגשות עזים שקשה להתמודד אתם לבד מבלי לקבל תמיכה חיצונית, אובייקטיבית. מלבד האבדן הרגשי, הגירושין הם גם פגיעה בביטחון הכלכלי, בשגרה היום יומית המוכרת, בתכניות לעתיד ובמבנה המשפחה.
תהליך גירושין ללא ספק, היא אחת החוויות הקשות והמורכבות ביותר בשביל האדם. היא מצריכה התמודדות נפשית, רגשית, כלכלית ומשפטית, ובני הזוג זקוקים לליווי מקצועי טוב על מנת לעבור את התקופה הזו בצורה הסבילה ביותר.
סיוע לילדים בזמן גירושין
באופן טבעי, כאשר מעורבים ילדים בתהליך הגירושין, ההחלטה קשה אף יותר וההתלבטויות מוסיפות לחץ רב לסיטואציה, שקשה ממילא. ילדים אשר נמצאים בטווח בין הורים מתגרשים, חווים הצפה של רגשות שליליים ותחושות אשמה קשות. הם עלולים לתפוס עצמם כגורם לגירושין, ולעתים אף יחשבו כי הם יכולים לשנות את התנהגותם מתוך תקווה שזה מה שיחזיר את ההורים לשוב ולהיות ביחד.
ההורים, אשר נמצאים בעצמם בסערת רגשות ובלבול אדיר, מתקשים לסייע לילד. ולכן במקרים כאלה, טיפול פסיכולוגי הנו פתרון שעשוי להיות יעיל גם עבור הילד, אשר עשוי לסייע לו לעבד את הסיטואציה ולהתגבר על הרגשות השליליים השונים שמתעוררים אצלו ופוגעים בהערכה העצמית שלו.
מחקרים שנערכו אודות ההשפעה של גירושין על ילדים, הראו כי ילדים להורים גרושים חווים יותר בעיות בתחומים החברתיים, הרומנטיים והלימודיים. חלק מהילדים עלולים לפתח סימני רגרסיה ביחס לקבוצת השווים שלהם. ואחרים אף פורקים את הרגשות השליליים שהצטברו ונאגרו בצורת אלימות והתרשלות בלימודים. טיפול פסיכולוגי לילדים יכול לסייע בבעיות שכאלה ולהוות דמות 'המבוגר האחראי' בתקופה בה הכל מתערער עבורם.
שיקום בטחון עצמי לאחר גירושין
אנשים רבים חווים את הגירושים ככישלון. במידה ובן\ בת זוגם, עזבו אותם, בגדו, או גרמו להם להרגיש לא רצויים, הם מתחילים להאמין כי אין בהם את התכונות הנדרשות בכדי לקיים זוגיות טובה ויציבה. אלה מביניהם שאינם פונים לטיפול מקצועי, עשויים להישאר עם התחושות הללו וזו תהפוך להיות נבואה המגשימה את עצמה. לכן אנשים רבים מתמודדים לאחר הגירושין עם בדידות והלקאה עצמית, גם זמן רב לאחר הגירושין, עם קושי לפתח מערכות יחסים אינטימיות.
בנוסף, ייעוץ לפני גירושין, יכול לסייע ביצירת ההפרדה בין מחשבות שונות לבין המציאות. בכך לשקף למטופל בצורה אובייקטיבית את המצב בו הוא נמצא, על ידי החלפת המחשבות המכשילות במחשבות חיוביות ופרודוקטיביות, על ידי כך המטופל יכול להמשיך הלאה בחייו ואף למצוא זוגיות טובה, בה הוא יתנהל באופן יציב וחזק יותר.
בדיקת עמדות
זוגות רבים מגיעים לרגע בו הם שוקלים או מחליטים על פרידה ופירוק מערכת היחסים. מהלך זה טומן בחובו שלל התמודדויות ורגשות, בין היתר תחושת כישלון, נטישה, אבדן, פחד, בדידות, אשמה, כעס וצורך להסתגל למציאות חדשה, לעתים כזו שנכפתה במידת מה על בני הזוג. גם בני זוג שהחליטו "לגמור את זה יפה" עשויים לחולל או להיגרר לקרבות מרים ולמצבי אין- מוצא, הן בתחום המעשי והן בתחום הנפשי.
מלבד ההתמודדות וההסתגלות האישית של כל אחד מבני הזוג, ייעוץ זוגי לפני גירושין יכול להוות מרחב חיוני לתובנות והחלטות משותפות דווקא משום שבשלב הפרידה השותפות מעורערת ביותר. הטיפול יכול לסייע בהערכה האם אפשרות הפרידה היא מוצא מתבקש והחלטה מותאמת למצב הקשר או הנה פועל יוצא של משבר או ריחוק זמני בין בני הזוג. כמו כן, ניתן יהיה לבדוק את עמדתו של כל אחד מבני הזוג כלפי האפשרות של פרידה או כלפי שיקום הקשר. הטיפול יוכל לעזור בקבלת הפרידה ובהיערכות לקראת ותוך כדי הפרידה, למשל בנושא של ילדים, ממון משותף ועוד.
ייעוץ זוגי לפני גירושין אצלנו במכון
אנו ממליצים בחום רב, במכון תל אביב לפסיכותרפיה, לפנות אלינו להתייעצות וטיפול מותאם, בכדי להסתייע סביב הקשיים השונים שמתעוררים בתהליך הזה. במידה וההחלטה להתגרש אינה מתקבלת בהסכמה הדדית, ואתם, כזוג אינכם מצליחים להיפרד, בצורה בריאה ולהמשיך להתנהל ולתפקד במישורי החיים, ניתן להיעזר בטיפול זוגי אשר יכול לבדוק את האפשרויות העומדות בפניכם ולעזור לכם לקבל החלטה מודעת ושקולה, ביחד.
במידה ומתקבלת ההחלטה להיכנס לתהליך גירושין, ייעוץ זוגי לפני גירושין עשוי לסייע ולגשר בעת תהליך הפרידה. בנוסף, כאשר מעורבים ילדים בתמונה, ניתן לפנות אלינו לסיוע גם בתחום זה. אצלנו במכון מטפלים מוסמכים לילדים המתמחים גם במתן הדרכת הורים, ויכולים לסייע לכם להבין כיצד להתמודד בתהליך מורכב שכזה, אל מול כל המשפחה, בכדי למזער נזקים.
הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני