פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 054-200-2332
דף הבית
שאלות ותשובות
מה זה פסיכותרפיה?

מה זה פסיכותרפיה?

טיפול פסיכותרפיה

פסיכותרפיה היא שיטה לריפוי או להקלה על הפרעות נפשיות או רגשיות. זוהי הגדרה לכלל סוגי ההתערבויות הנפשיות (שאינן פסיכיאטריות), אשר מטרתן לשפר את איכות החיים והתפקוד או לפתור בעיות נקודתיות בקרב המטופלים הפונים לטיפול.

פסיכותרפיה עוסקת במכאובי הנפש, בקשיים שמתעוררים ובלבטים כאלה ואחרים. זהו טיפול אשר בעיקרו עוסק בהבעת רגשות ומחשבות, על ידי ביטויי דמיון ורבדים מודעים וגם כאלה שאינם מודעים. מטרת הטיפול היא להביא לשיפור במצב הנפשי, החברתי וההתנהגותי של האדם. רוב שיטות הטיפול נעשות באמצעות שיח בין המטפל למטופל.

בנוסף, הפסיכותרפיה חותרת להסיר מועקות פסיכולוגיות באמצעות דיבור ולא על ידי נטילת תרופות. הפסיכותרפיה משמשת בדרך כלל לטיפול בבעיות פסיכולוגיות אשר הצטברו במרוצת השנים. הטיפול בדרך כלל יהיה ממושך, החל מכמה חודשים ולעיתים אף כמה שנים. כיום, כל מטפל נשען על תיאוריות מסויימות אך באופן יותר גמיש ופתוח בכדי להיענות לצרכיהם של המטופלים השונים.

מעוניינים שנצור קשר?

במה עוסקת פסיכותרפיה ומהן שיטות הטיפול?

התהליך הטיפולי הוא לעיתים מטלטל. במידה ואין רצון להתמודדות והתגברות מצד המטופל, למעשה אין התהליך יעיל ומסייע. כאשר אדם מתקשה להתגבר על משבר בחיים, או שמא סובל ממצוקה ממושכת או כאשר אינו חש שבע רצון מחייו, והוא מעוניין לפעול בכדי להשיג שינוי ולשפר את מצבו, הטיפול הפסיכותרפי יכול לעזור, לעיתים אף מקצה לקצה.

קיימות שיטות טיפול רבות שנועדו ליעל את הטיפול הפסיכולוגי לקשיים מסויימים, כאשר פסיכולוגים בדרך כלל יודעים לשלב מספר שיטות טיפול על מנת להתאים עצמם באופן אישי למטופל ולבעיות איתם הוא הגיע. להלן מספר פירוט של מספר גישות:

1. פסיכותרפיה דינמית

פסיכותרפיה דינמית עוסקת בקונפליקטים פנימיים בנפש האדם, כאשר מטרת הטיפול היא יצירת תובנות ודרכי התמודדות טובות עימם. טיפול פסיכותרפי מסוג זה עוסק לא רק בהסרת הסימפטומים שגורמים למצוקה, אלא גם חיזוק היכולות והמשאבים, העצמה וחיזוק העצמי. זהו אחד הדגשים שיוצרים ייחודיותו של טיפול זה. הלכה למעשה טיפול פסיכודינמי מרחיק לכת הרבה מעבר למצוקה המיידית – אלא הוא מתבונן על הפוטנציאל הגלום באדם בכל מובן: ביחס לכישרונותיו, יכולותיו הבינאישיות וכו'.

טיפול זה יתמקד גם ביצירת ביטחון עצמי טוב יותר, יכולת התמודדות טובה יותר עם מנעד רחב יותר של רגשות, הבנה עמוקה ומדוייקת יותר של העצמי והזולת, ובעיקר התמודדות מול כל מה שהחיים מציעים לנו לטוב ולרע, ממקום חופשי וגמיש יותר. טיפול פסיכולוגי מסוג זה יתן דגש להתבוננות עצמית מדוייקת, תהליך חקירה וגילוי עצמי, כאשר כל אלו מתרחשים במרחב טיפולי בטוח ופתוח המבוסס על אמון וכנות בין המטפל למטופל.

2. פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT)

פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית הנה ממוקדת ויחסית קצרת מועד. מדובר בטיפול פסיכולוגי מכוון מטרה כגון חרדות, פוביה, דיכאון קל, הפרעה כפייתית ועוד. מדובר בטיפול מובנה, הפועל בדרך כלל על בסיס פרוטוקולים ברורים שהוכחו מחקרית כיעילים. מדובר בטיפול שעוסק בכאן ועכשיו – בהווה, ולא הולך אחורה אל העבר באופן מעמיק ויסודי כמו הטיפול הפסיכודינמי לדוגמה.

המרכיב הקוגניטיבי של טיפול CBT כולל בירור של התפיסה החשיבתית של המטופל, כלומר האם קיימים עיוותי חשיבה או דפוסים נוקשים או חזרתיים שיש לעבוד עליהם. טיפול קוגניטיבי מציע דרכי חשיבה אלטרנטיביות, גמישות וסתגלניות יותר למציאות, תוך אתגור החשיבה הקיימת ולימוד טכניקות לשנות חשיבה אוטומטית קיימת.

המרכיב ההתנהגותי בטיפול פסיכותרפי מסוג זה, כולל עבודה טיפולית על הרגלים התנהגותיים קודמים באמצעות חיזוקים חיוביים ושליליים, התניות והכחדה של התנהגויות לא רצויות. במהלך הטיפול נעשית עבודת למידה משותפת וניתנים שיעורי בית לתרגול עצמי.

3. טיפול זוגי

ענף זה בפסיכותרפיה מטרתו לעבוד עם משפחות ובני זוג שנמצאים במערכת יחסים ורצונם לעשות שינוי. בדרך כלל מטפלים זוגיים ומשפחתיים רואים ביחסים בינאישיים בתוך המשפחה ובזוגיות כגרום מרכזי ומהותי לבריאות האדם. רבים מהפונים לקבלת טיפול זוגי מתקשים למצוא את המשותף והמאחד, ומטרת הטיפול היא לבחון מהם המקומות המחברים ולפתוח ערוצי תקשורת בין בני הזוג בהם יוכלו לבחון באופן מעמיק ויסודי את הקשר ביניהם והבעיות הכרוכות בו. קראו עוד על טיפול זוגי.

4. טיפול בהבעה ויצירה

טיפול פסיכותרפי מסוג זה הקרוי גם טיפול באמנויות, מבוסס על החשיבה כי טיפול נפשי יכול להתבסס גם על דרכים לא מילוליות תוך התבססות על קשר גוף נפש. טיפולים מסוג זה משלבים דרכים סימליות ותחושתיות לביטוי רגשי בנוסף לדרכים מילוליות קלאסיות.

טיפול באומנויות כולל חשיפה של מטופל המתקשה לדוגמה לבטא את עצמו באופן מילולי, להביע רגשות קשים, מודחקים ואף לטפל בהם באופן שלעתים אינו מודע או שמתאפשר לקרב אותו למודעות נגישה יותר. דוגמה לטיפולים מסוג זה: טיפול באומנות, טיפול בתנועה, טיפול בדרמה, טיפול במוזיקה, ביבליותרפיה (כתיבה יוצרת) ועוד.

מעוניינים שנצור קשר?

מי עוסק בפסיכותרפיה?

מי שעוסק בעיקר בפסיכותרפיה הוא פסיכולוג קליני. מקצועו הוא לאבחן ולטפל באנשים אשר סובלים מהפרעות נפשיות או ממצוקות וקשיים בחיי היום יום. אותם אנשים בדרך כלל דורשים התייחסות וטיפול.

ישנם מטפלים בגישות שונות שעברו הכשרה בפסיכותרפיה. ביניהם עובדים סוציאלים, פסיכיאטרים, פסיכותרפיסטים ועוד מטפלים מסוגים שונים. ההכשרות של בעלי המקצוע השונות, נבדלות זו מזו בדגשים וברמת העומק שהן נותנות בתחומים השונים. מומלץ לדעת למי פונים כאשר מחפשים פסיכותרפיסט, שיתאים לסיבת הפנייה ולאישיות. וכן להבין קצת מה זה פסיכותרפיה כאשר רוצים להתחיל בתהליך טיפולי עמוק וממושך.

הטיפול הרגשי נמצא אפקטיבי כאשר נוצרים יחסי אמון בין המטפל למטופל. כאשר אין התכוונות אמיתית לשינוי מצד המטופל, קשה מאוד לייצר יחסים בהם יצופו דפוסים דומיננטיים באישיות, אשר באים על ידי ביטוי בעולמו של המטופל ומפריעים לו לנהל אורח חיים בריא ומתפקד.

המטפל נוקט בדרך כלל בגישה אובייקטיבית ככל הניתן, ומאפשר את המרחב ואת עצמו עבור המטופל. בדרך כלל פסיכותרפיסט מגדיר עצמו כלוח חלק – כמי שאינו מספר אודותיו אלא משאיר את הבמה פנויה לגמרי למטופל.

במסגרת טיפול פסיכותרפי, מומלץ שהפסיכותרפיסט יהיה לא רק נוכח עבור המטופל, אלא מעבר לכך – עליו להיות רגיש ואמפטי ככל הניתן לצרכיו הרגשיים ולהכילו ככל הניתן. הבסיס לקשר אינטימי כזה בין פסיכותרפיסט ומטופל מבוסס על בניית אמון תוך דגש על מתן סודיות למטופל. בחלוף הזמן, המרחב הטיפולי שנוצר הנו מרחב מאפשר, בטוח, שניתן להישען עליו ולחשוף חלקים רבים בעצמי, חלקם אף פחות נגישים ומודעים.

במכון תל אביב לפסיכותרפיה מטפלים שונים בגישות שונות, ניתן להתקשר להתייעץ עם מנהל המכון בכדי להתאים את סוג הטיפול והמטפל בהתאם לבעיה או סיבת הפנייה, וכמובן בהתאם לאישיות ולצרכים השונים של כל אדם. הטיפול מתאים לכל הגילאים, בכל תקופה בחיים.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר